Kafada Mantar Aşırı Kepek Nedenidir!

Kafa kaşıntısı ve aşırı kepek probleminin nedeni genelde mantar olup, gerektiği şekilde önlem almadığınızda kıl köklerine ilerleyerek saç köklerine zarar verebilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Peki kafada mantarı önlemek için ne yapmalı? hemen detayları görelim.

Saçlı deride görülen sorunlar sadece dökülme ile sınırlı olmayıp, aynı zamanda kafa kaşıntısı ve kepek problemi olarak daha çok yetişkin insanlarda karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda kafa kaşıntısı genellikle saç biti (Pedikulozis Kapitis) problemi ile ortaya çıkarken, yetişkinlerde ise sorunun nedeni büyük ölçüde kafada mantar (Malassezia furfur) olmaktadır. Kafa kaşıntısı, kepek ve seboreik dermatit problemine neden olan bu durumun önüne geçmek oldukça kolaydır.

Kafada Mantar Nasıl Anlaşılır?
Sağlıklı saç derisinde kepek, kaşıntı, yağlanma, iltihap gibi sorunlar görülmez. Özellikle kafa kaşıntısı ve kepek problemi yaşıyorsanız mutlaka dikkatli olmalısınız. Çünkü kafada mantar problemi kaşıntı + kepek sorununa neden olmaktadır. Önlem alınmadığında saç köklerine ilerleyen kafada mantar mikrobu dökülmelere neden olabilir.

Kafa Kaşıntısı: Mantar hastalığının en önemli belirtisi hiç şüphesiz ortaya çıkan kaşıntı problemidir. El, ayak, kasık, genital bölge ve saçlı deride sık görülen mantar problemi görüldüğü her yerde normalden fazla kaşıntıya neden olmaktadır. Aynı şekilde kafadaki mantar hastalığı da kafa kaşıntısına neden olmaktadır. Fakat dikkat etmeniz gereken kafa kaşıntısı sadece mantar ile olmayıp, aynı zamanda saç biti problemi de kaşıntı yaptığıdır. Kafa kaşıntısı ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/kafa-kasintisi-nasil-gecer/

Kepek, Aşırı Kepek (Seboreik Dermatit): Kafada mantar hastalığını anlamanın en kolay yolu iki belirtinin bir araya gelmesi ile mümkündür. Her insanda belli bir düzeyde mantar problemi olup, asıl sorun olması bu mikropların üreyerek çoğalması ile mümkün olur. Kafada mantar artışı kepek ve buna bağlı olarak kafa kaşıntısı problemini ortaya çıkarmaktadır. Sorun genelde aşırı kepek (Seboreik Dermatit) şeklinde olup, kafa kaşıntısı kaçınılmaz hale gelir. Her kaşıma sonrası kıyafetinizin omuz kısımları kepekle kaplanabilir.

Kafada Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?
Endişelenmeye gerek yok, kafada mantar tedavisi saçlarınızı yıkamak gibi kolaydır. Önemli olan saç temizliğinde mantar öldürücü şampuan seçmektir. Kafada derisinde oluşan mantar problemini yok ettiğinizde kepek ve kafa kaşıntısı problemi ortadan kaybolacaktır. Şimdi dilerseniz mantar öldürücü bilimsel maddeleri tanıyalım.

Climbazol, Ketokonazol, İtrakonazol, Zinc Pyrithione
Mantar öldürücü şampuan aldığınızda yukarıda yer alan bilimsel maddelerden bir yada bir kaçının olmasına dikkat etmelisiniz. Fakat bazı maddeler yan etkisi olması nedeniyle dikkatli kullanmalısınız.

Climbazol: Kafada mantar tedavisinde en gelişmiş bilimsel maddelerden olan Climbazol, Climbazole maddesi pahalı olması nedeniyle Climbazol içeren şampuan markaları çok fazla değildir. Türkiye’de Seboderm Şampuan içeriğinde yer almakta olup, aynı zamanda Zinc Pyrithione ile etkisi artırılmıştır. Her hangi bir yan etkisi olmayan Climbazol günlük kullanıma uygun olup, istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz.

Ketokonazol: Bir diğer mantar öldürücü bilimsel madde ise Ketokonazol olup, yan etkileri nedeniyle dikkat edilmesi gerekir. Günlük kullanıma uygun olmayan 15 gün aralıklarla kullanılması gerekir. Aksi halde saç derisinde incelme, tahriş ve kaşıntıya neden olmaktadır. Ketokonazol içeren şampuanlar olarak ülkemizde Nizoral, Konazol ve Ketoral Şampuan markaları öne çıkmaktadır. Fiyatı 5 ile 10 TL arasında değişen bu ürünleri size en yakın eczaneden temin edebilirsiniz. Dediğim gibi 15 gün aralıklarla kullanın.

Malassezia furfur

Kafada Mantar Saç Dökülmesi Yapar mı?
Canlı bir mikrop olan mantar sürekli zarar veren ve üreme yöntemi ile çoğalmaktadır. İlk etapta sadece saçlı deriye zarar veren kepek ve kaşıntıya neden olurken, önlem alınmadığında ise saç köklerine doğru ilerleyerek saç köküne zarar vererek iltihap ve dökülmeye neden olmaktadır. Kafada mantar saç dökülmesi problemi olarak sadece %2-%3 oranında soruna neden olmaktadır. Saç dökülmesi nedenleri ve çözüm yöntemleri görebileceğiniz sayfamıza aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-nedenleri/

172 Yorum

  1. muhammet

    Hocam mrb benimde sorunumda aynı saclarımda seborik dermatit var ma sacı derimin yaglı olmasndan ama cildim yaglı deil bu seborik dermatit cildime yayilirmi saolun allah razı olsun

    • Dr. Kaya

      Muhammet: Saçın yağlı olması da seboreik dermatit nedeni olan kafada mantar ile alakalı olup, önlem almadığında mantar vücuda yayılabilir. Çözüm olarak ilk etapta Dermo TTO Losyon + Seboderm Şampuan kullanmanı öneririm.

  2. muhammet

    Hocam saçımda seborik dermatit var ama yzüm yağlı deil bu seborik dermatit yagli egzma dier bölglerime yayılırmı

    • Dr. Kaya

      Muhammet: Sorunun kaynağı mantar enfeksiyonu olup, önlem almaman halinde yayılır.

  3. cenk

    Hocam yüz cilt yağlıysa sakalda seborik drrmatit olması normalmidir

    • Dr. Kaya

      Cenk: Tabii ki normal bir durumdur. Cildiye uzmanına muayene olarak önlem almalısın.

  4. kerem

    Hocam saygılarımı sunarım
    Hocam benim cildimde kızarma yok ama cilt yüz bölgem yanyo gibi oluyo sızlıyo deri altından sebebi ne olabilir kaşntı ve kızarıklık çok şükür yok

    • Dr. Kaya

      Kerem: Cilt kuruluğu başta olmak üzere bir çok nedeni olabilir. Mutlaka bir cildiye uzmanına muayene olmalısın.

  5. murat

    Hocam mrb öncelikle allah yardmcınız olsun hocam sakalda veya kaşta seborik dermatit oluşumunda yağlı cildin etkisi varmı

    • Dr. Kaya

      Murat: Cümlemizin Allah yardımcısı olsun. Yağlı cilt genelde mantar kaynaklı olup, aynı şekilde seboreik dermatit yada yağlı egzamaya neden olur. Kıl olan bölgelerde Dermo TTO Losyon olmayan bölgelerde ise Pruzon Krem kullanman işe yarayacaktır.

  6. hızır

    Mrb hocam seborik dermatit yaglı egzmanin sakalda olmasına sebep veren sakal derisnin fazla yağ üretimi etki edermi

    • Dr. Kaya

      Hızır: Sorunun kaynağı genelde mantar enfeksiyonu olmaktadır. Cildiye uzmanına muayene olmak gerekir.

  7. ali

    Hocam mrb kolay gelsin
    Hocam saç döküldümü dökülen yerde seborik dermatit devam edermi

    • Dr. Kaya

      Ali: Seboreik Dermatit saçlı deri yanı sıra kıl olmayan bölgelerde de yağlı egzama olarak görülür. O nedenle saç dökülse bile önlem almadığın sürece devam eder.

  8. ibrahim

    Mrb hocam mantarın sakalda olmsinin sebebi ne ?

    • Dr. Kaya

      İbrahim: Mantar enfeksiyonu vücudun her yerinde olabilmesine karşın aşırı olmadıkça dikkat çekici olmaz. Sayısında artış olması ile birlikte kaşıntı, kepek gibi durumlarla belirgin hale gelmektedir.

  9. can

    Mrb hocam seborikd ermatit sakalda varsa sakalı dökermi

    • Dr. Kaya

      Can: Seboreik Dermatit genelde mantar enfeksiyonuna bağlı bir sorun olup, kıl köklerine ilerlemesi halinde dökebilir.

  10. ÖSU

    Çok önemli: Benim kafamda bir noktada çok pis bir koku var ara ara oluyor çok utanıyorum ve rahatsız oluyorum Reğli ilken daha fazla kokuyor. Kaşınıyor iki tane sivilce çıkıyor hiç düzelmiyor. Hepsi farklı noktalarda acil yardım lütfen

    • Dr. Kaya

      ÖSU: Bu tür sağlık sorunlarından utanmak gerekmez. Mutlaka bir doktora muayene olarak gereken tedavi sürecine başlamalısın.

    • emirqan

      kardeşim aynı sorun bendede var kafamın arka üst bölgesinde banyo yaptıktan 1 gün sonra koku başlıyor. 3. gün dayanılmaz bir koku oluyor.eğer cevabını bulursam sana ileticeğim eğer sende bulursan lütfen buraya yazmayı unutma !!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.