Kanser Saç Döker mi?

Merhaba değerli arkadaşlar daha önceki konularımızda saç dökülmesi nedenleri olarak erkeklerde en sık görülen neden Androgenetik, Alopecia Areata, Anemi ve çok yaygın olmasa da mantar mikrobuna bağlı olduğunu öğrendik, şimdi ise bazı hastalıkları ve onların tedavisinde görülen dökülmeleri ele alacağız. İlk olarak ele alacağımız hastalık kanser olup, ziyaretçilerimiz bu konuda çok fazla soru yöneltmektedir. En sık sorulan sorulardan biri kanser saç döker mi? olup hemen cevabını aktarmaya başlıyoruz. Konunun hazırlanmasında bir çok kaynak ve başta Op. Dr. Seher Şirin bizlere destek olmuştur.

[adinserter block=”1″] [adinserter block=”2″]

Kanser Neden Olur??
Saçla ilgili kısıma geçmeden önce kanser ile ilgili biraz özet bilgi aktarmak istiyorum. Türkiye’de görülen 20’den fazla kanser türü olup, her birinin farklı nedenleri bulunmaktadır. Hastalığın ortaya çıkışı yani yapısına bakacak olursak insan sağlığı için gerekli olan hücrelerin bir noktadan sonra ihtiyaç olmaksızın çoğalması, ve bunların bir ur haline gelmesidir. Daha sonra kontrolsüz bir şekilde bölünerek vücudun diğer organlarına kan ile taşınmaktadır.

Saç Dökülmesi Kanser Belirtisi mi?
En sık sorulan sorulardan biri ortaya çıkan saç dökülmesinin kanser belirtisi olup, olmadığıdır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı “Kanser Belirtileri” ile ilgili yayınladığı bilimsel yayınların hiç birinde saç dökülmesine yer vermemiştir. Yani saç dökülmesi kanserle ilişkilendirmek doğru değildir.

Kanser Belirtileri: olarak gösterilen şikayetler ise açıklanamayan kilo kaybı yani ciddi anlamda kısa sürede zayıflama olup, bunun dışında ateşlenme, halsizlik özellikle kan kanseri yada kansızlık anemi problemi olan kadınlarda sıkça görülür. Ağrı özellikle kemikler ve testislerde dayanılmaz hale gelebilmektedir. Kanama problemi yine insanların endişelenmesi gereken bir durum olup, balgam, dışkı, idrar kanaması kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Dışkılama esnasında görülen kanamaların basur olabileceği gibi barsak kanserlerinin  de en önemli ve en erken belirtisidir. Kanamanın basurdan olduğunu düşünüp geç evrede yakalanan çok sayıda barsak kanseri hastası vardır. Bu nedenle mutlaka bir Proctoloji uzmanına görünmek gerekebilir. İnatçı ve uzun süre geçmeyen öksürükler kanser belirtileri arasında yer almaktadır. Kanser belirtileri ve daha fazla bilgi için https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-anasayfa sitesini mutlaka incelemelisiniz. Hatta sevdiklerinizle bu bağlantıyı paylaşınız.

Kanser Saç Dökülmesi Yapmaz (Kanser Tedavisi Yapabilir)
Evet arkadaşlar kanser problemi olan insanlarda saç dökülmesi olmaz, olursa da kanserden bağımsız bir şekilde ortaya çıkmış olup, ikisinin bir arya gelmesi tesadüf olarak kabul edilmektedir. Kanser hastalarında görülen saç dökülmesi genelde tedavi aşamasında olmaktadır. Fakat güzel bir yönü geçici bir dökülme olup, tedaviniz bittiği anda kaybettiğiniz saçlarınızı geri kazanırsınız.

Kemoterapi İlaçları Saç Dökülmesine Neden Olabilir / Olmayabilir de
Kanser tedavisinde en çok uygulanan yöntemlerden biri Kemoterapi ilaçları olup, amacı kanserli hücrelerle mücadele etmek olmasına karşın yan etkileri arasında kıl yapıcı hücrelere geçici zarar vermek bulunmaktadır. Kemoterapi bir ilaç türü olup, bu ilacı üreten onlarca marka bulunmaktadır. O nedenle tüm kemoterapi ilaçları saç dökülmesi yaptığı söylenemez. Kanserle ilgili bilgileri derlerken kullandığımız Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı bu konuda bir ilaç listesi hazırmış olup, aşağıda yer alan bu listenin solunda saç dökülmesine yüksek oranda neden olanlar, ortada orta derecede neden olanlar yanı sıra en sağ kısımda yer alan ilaçlar ise saç dökülmesine daha az neden olduğu bazen hiç dökülme olmayacağı belirtilmiştir.

En Çok Saç Dökülmesi Yapan Kemoterapi İlaçları Orta olasılıkla saç dökülmesine neden olan ilaçlar Düşük olasılıkla saç dökülmesine neden olan ilaçlar
Adriamisin Amsakrin Metotreksat
Danorubisin Sitarabin Karmustin
Etoposit Bleomisin Mitroksantron
Irinotekan Busulfan Mitomisin C
Siklofosfamid 5 Florourasil Karboplatin
Epirubisin Melfalan Sisplatin
Docetaksel Vinkristin Prokarbazin
Paklitaksel Vinblastin 6-Merkaptopurin
Ifosfamid Lomustin Sreptozotosin
Vindesin Tiotepa Fludarabin
Vinorelbin Gemsitabin Raltitreksat
Topotekan Kapesitabin

Yukarıda yer alan liste http://kanser.gov.tr/kanser/kanserle-mucadele-ederken/1180-sac-dokulmesi.html adresinden alıntı olup, güncel bilgi için sayfayı mutlaka kontrol etmelisiniz.

Üzülmeyin Saçlarınız Yeniden Çıkacaktır
Kanser tedavisi gören hastalarda sadece saç dökülmesi olmayıp, büyük ölçüde vücudun her yerindeki kıllar dökülmektedir. Bu dökülme yukarıda da belirtildiği gibi beklenen bir durum olup, fakat bunun kalıcı kelliğe neden olmayacağını bilmelisiniz.

Bölgesel Dökülmelerde Olabilir
Bazı ilaçlar sadece saçları etkilerken bazıları ise bölgesel dökülmeye neden olarak kaş, kirpik, sakal, bıyık gibi tüyleriniz de geçici bir süre dökülebilmektedir. Tedavinizi yapan doktor kullandığı ilacın yan etkisini bildiği için sizi bu konuda bilgilendirecektir.

Tedaviye Başlamadan Kendinizi Hazırlayın
Kemoterapi tedavisi görenlerin %95 gibi büyük bir bölümünde görülen saç dökülmesi problemine kendinizi baştan hazırlamalısınız. Daha doğrusu bir kaç ay saçsız yaşayacağınıza kendinizi ikna etmelisiniz. Bu duruma hazırlanmak içinde tedaviye başlamadan önce saçlarınızı kısa kestirmeniz önerilmektedir.

Saçlar 2-3 Hafta İçinde Dökülür
Evet arkadaşlar Kemoterapi uygulanan hastalarda saç dökülmesi 2-3 hafta içerisinde başlamaktadır. Kullanılan ilaca göre ilk dökülme saçlarda olup, bazen bölgesel olarak kaş, kirpik, sakal, bıyık, kol, bacak tüyleri de dökülmektedir.

Kemoterapi Bittikten Sonra 2-3 Ay İçinde Saçlar Geri Çıkar
Bir çok kanser hastası özellikle kadınlar saçlarını kaybettiklerinde derin bir üzüntü içerisine girmektedir. Bazen hastalığın verdiği etki ile kendi içlerine kapanırlar. Çevrenizde bu durumda olan hastalar varda onlara saçlarının geçici olarak döküldüğü tedavi sonrası 2-3 ay içerisinde yeniden çıkacağını belirtmelisiniz.

Saçlarınız Düz, Kıvırcık Yada Farklı Renkli Renkte Çıkabilir
Kemoterapi tedavisinin son bulması ile tekrardan çıkan saçlar düz yada kıvırcık olabilir. Aynı şekilde renk olarak eski orjinal renginden farklı bir şekilde çıkabilir. Bu geçici bir durum olup, kısa bir süre sonra saçlarınız eski halini almaktadır.

Bu Süreci Peruk İle İdare Edin
Erkekler kellik problemine daha alışkın olmasına karşın bazı insanların alışması zor olabilir. Bu tür durumları aşmak için peruk kullanabilirsiniz. Peruk kullanacaksınız saçlarınız dökülmeden önce saç teliniz ve renginize benzer bir peruk yaptırabilirsiniz.

Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Dikkatli Olmalısınız
Kemoterapi yan etkileri sadece saç dökülmesi olmayıp, aynı zamanda ilk 15 gün içerisinde bağışıklık sisteminin daha dirençsiz hale gelmesine neden olur. Bu süreçte bulaşıcı hastalıkların size bulaşması daha kolay olup, önlem olarak bulaşıcı hastalık taşıyan insanlardan uzak durarak hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmelisiniz.

Op. Dr. Seher Şirin’e Teşekkür Ederiz
Bu konunun hazırlanmasında bizlere destek olan Doktor Seher Şirin’e teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 20 yıl görev yaptığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi eski adı (Samatya Hastanesi) burada bir çok kanser türünün teşhis ve tedavisine katılmıştır.

Kanser Hastaları

Solda görmüş olduğunuz fotoğraf bir meme kanseri hastasının tedavi sürecinde kullandığı aksesuarlar  olup, tedavi sonrasında bu aksesuarlara vedalaşırken çektiği bir görüntüdür. Kanserle mücadelesinde başarılı olmuş ve sağlığına kavuşmuştur. 

Kemoterapi Yan etkisi

Son söz olarak bu konuda bizim aktaracaklarımız bu kadar olup, Dünya’nın her yerinde kanser gibi zor bir hastalıkla mücadele eden tüm hastalara Allah’tan acil şifalar diliyoruz. Tedavinin başarılı olması için hastanın moral seviyesi yüksek olmalıdır.

[adinserter block=”3″]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.