Dökülen Saçlar Tekrar Çıkar mı?

Saç dökülmesi problemi yaşayan insanları memnun edecek hususu yazının ilk satırlarında vermek istiyorum. Dökülen saçlar alacağınız önlemler ve bilimsel tedavi ile önlenmekte ve dökülen kıllar yeniden çıkmaktadır. Tabii ki bunun için kıl köklerinin ölmemiş olması gerekir. Fakat önemli olan saçların çıkıp çıkmaması değildir. Önemli olan yeni çıkan kıl köklerinin ne kadar yaşayacağı hususunda olmalıdır. Çünkü dikkat edilmemesi halinde çıkan kıl kökleri 6 ay içinde yeniden dökülebilmektedir. Bu nedenle biraz uyanık olup, araştırmacı yapıya sahip olmalıyız. Ben zaten böyle bir özelliğe sahibim diyorsanız yazıyı sonuna kadar okumaya devam edin.

Saçlarımız Neden Dökülüyor? Önce Onu Bulmalıyız!

Evet değerli arkadaşlar ilk etapta saçlarımız neden dökülüyor, hangi tipte dökülüyor? bunu bilmeliyiz. Tamam sorun ilk bakışta saç dökülmesi ama detaylarına indiğinizde bir çok dökülme tipi olduğunu görürsünüz. Her birinin sebebi ve çözümü farklı şekillerde yapılmaktadır.  Dökülme nedeni ve tipini anlamak için ilk olarak aile bireylerinin durumuna bakmak gerekir. Baba ya da annenizde dökülme ya da Alopesi (kellik) varsa genetik olarak sizi de etkiyebilir. Kesin olarak dökülme nedenini ve tipini bulmak için bu alanda uzmanlardan yardım almak gerekir.

Dermatoloji (Cildiye) Uzmanına Muayene Olalım

6 Aydan uzun süreli dökülme problemlerinde mutlaka beklemek ya da şampuan, yağlar, kürler vs ile zaman kaybetmek yerine mutlaka bu alanda uzman bir doktora muayene olmak gerekir. Hastanelerin cildiye (dermatoloji) bölümüne randevu almak yeterli olacaktır. Muayene olduğunuz hekim duruma göre tam kan sayımı taraması ya da çeşitli tahliller yaparak sorunu anlamaya çalışacaktır. Çoğu zamanda aile bireylerin durumunu analiz ederek genetik dökülme teşhisi koyabilir. Doktorunuz sadece muayene ile sınırlı kalmadan aynı zamanda sorunun çözümüne yönelik tedaviye başlayacaktır. Yapılan muayenelerde en sık görülen dökülme tiplerine birlikte bakalım mı?

Androgenetik (Genetik, Ailesel, Erkek Tipi)

Evet arkadaşlar saç dökülmesi nedenlerine baktığımızda en sık neden olarak genetik ya da halk arasındaki tabiri ile erkek tipi dökülme görülmektedir. Erkeklerde kellik probleminin en önemli haline gelen bu sorun erkeklerde görülen dökülmenin %90 kadınlarda ise %30-%40 gibi bir oranını etkilemektedir. Duruma bakılırsa erkekler araştırma için özellikle genetik dökülme yönüne ağırlık vermelidir. Sitemizde konuyla ilgili geniş bir sayfa bulunmakta olup, ayrıca bakmanızı öneriyorum. Genellikle ergenlik dönemi sonrası ortaya çıkan bu durum bilimsel anlamda önlem alınmadığında 5-10 yıl içinde tamamen kellikle sonuçlanabilmektedir. Sorunun kaynağı DHT dediğimiz Dihdrotestosteron olup, kıl köklerine zarar vererek onları etkisiz hale getirmektedir. Çözümü ise DHT’yi kontrol altına alacak olan Procapil, Finasterid, Dutasterid ve Minoxidil içeren ilaçlardan birini kullanmakla mümkündür. Şampuan ve diğer ürünler tek başına işe yaramayacaktır.

Kansızlık (Demir Eksikliği)

Kadınlarda görülen saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden birini kansızlık ve demir eksikliği oluşturmaktadır. Aynı şekilde yukarıda belirmiş olduğum Androgenetik Alopesi (erkek tipi dökülme) yine kadınlarda da görülmektedir. Bunun için saçı dökülen hanımlar mutlaka bir cildiye uzmanına muayene olarak dökülmenin tipini öğrenmesi gerekir. Kansızlık ile alakalı olması halinde tedavilerini sonuna kadar sürdürmesi gerekir. Gördüğüm kadarı ile tedaviye başlayan hanımlar 2. Sefere doktora gelmiyorlar. Oysaki kan değerlerinin tam anlamıyla normale dönebilmesi için 6-12 ay arasında düzenli bir tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.

Alopecia Areata (Saçkıran, Kaş Kıran, Sakal Kıran)

En sık görülen dökülme nedenlerinden biride halk arasında saç kıran olarak bilinen Alopecia Areata problemidir. Gençlerde sıkça karşılaştığımız bu durum aslında sizi çok fazla korku ve endişeye sevk etmemelidir. Çünkü bu durum %90 oranında geçici bir süreç olup, sadece dikkat etmeniz gereken küçük ama önemli detaylar bulunmaktadır. Sorunun kaynağına baktığımızda stres, korku, endişe, üzüntü, moral bozukluğu vs şeklinde görülmektedir. Bağışıklık sisteminin kıl köklerini yabancı görerek onlara savaş açması halidir. Tedavisi oldukça kolay olup, düzenli bir tedavi ile 1 ile 6 ayda sorundan kurtulabilirsiniz. Sayfanın devamında tedavisine yönelik detaylar aktarılacaktır.

Hastalıklar (Guatr, PKOS, SLE, Diyabet, Liken Planus)

Saç dökülmesi problemi bazen bağımsız bir sorun olmak yerine vücudumuzda ciddi hastalıkların neden olduğu bir belirtide olabilir. O nedenle mutlaka saç dökülmesi tipi ve ona sebep olan durumu araştırmak gerekir. Şimdi dilerseniz saç dökülmesine neden olan hastalıkları kısa ve özet şekilde ele almak istiyorum.

Guatr (Hipotiroidi ve Hipertiroidi) Boyunda şişlik şeklinde karşımıza çıkan Guatr hastalığı 2 gruba ayrılmaktadır. Troid hormonu normalin altında olması halinde Hipotiroidi normalin üzerinde olması halinde ise zehirli Guatr dediğimiz Hipertiroidi olarak sınıflandırılmaktadır. Her iki durumda da saç dökülmesi görülmektedir. Fakat yaşadığınız duruma göre dökülme türünde farklılık görülebilir. Hipotiroidi problemi olanlarda dökülme saç kökünden zayıflayarak kaynaklanmaktadır. Metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak saç üretim hızı düşmektedir. Aynı şekilde yağlanmanın azalması nedeniyle ciltte kuruluk ve saçta mat görünüme neden olmaktadır. Hipertiroidi hastalarında ise dökülme daha çok kırılarak gerçekleşmektedir. Saçın kalitesi azalması nedeniyle çatallanma ve kırılma sık görülür. Bu tür dökülmeler geçici olup, çözümü hastalığın kontrol altına alınması ile mümkündür.

Polikistik Over Sendromu (Yumurtalık Kisti) Kadınlarda saç dökülmesinin en önemli nedeni kansızlık olmasına karşın aynı şekilde erkek tipi dökülmede görülmektedir. Bunun nedeni büyük ölçüde aile bireylerinden kalıtsal olmasına karşın çoğu zaman Polikistik Over Sendromu dediğimiz yumurtalık kisti ile alakalı olmaktadır. Genç kızlarda sık görülmesine karşın yetişkin kadınlarda da görülmektedir. Sorunun çözümü için mutlaka Jinekoloji uzmanı ile görüşerek ilk etapta ilaç tedavisi deneyecektir. Genelde Diane 35 isimli ilaç kullanılmaktadır. Etkili olmaması halinde farklı ilaçlar ve tedavi yöntemleri denenmektedir.

SLE (Sistemik Lupus Eritematozus) Bağışıklık sistemi vücudumuz için çok önemli olmasına karşın bozuk çalışması halinde ise birçok hastalık ve saç dökülmesine neden olmaktadır. Yukarıda detaylarını inceleme imkanı bulduğumuz saçkıran yanı sıra halk arasında lupus hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus yine saç dökülmesi nedenleri arasında yer almaktadır. Organlarda en sık iltihap nedeni olan SLE her yaşta ortaya çıkmasına karşın daha çok 13-40 yaş arasında görüldüğü bilinmektedir. Aynı şekilde genetik hastalık olup, anne ya da babanızda böyle bir sorun olması halinde dikkatli olmalısınız. 100.000 insanda 40 ile 100 arasında görülme oranı bulunmaktadır. Tedavisinde kortikosteroid yanı sıra kortizon ve sıtma ilaçları kullanılmaktadır.

 

Beslenme Bozukluğu (Bilinçsiz Diyetler) Birçok insan fazla kilo probleminden kurtulmak için için bilinçsiz ve şok diyetlere başvurmaktadır. Hızlı kilo verme imkanı bulmalarına karşın maalesef sonrasında saç dökülmesi gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bunun nedeni demir ve protein yönünden eksik beslenme ile açıklanmaktadır. Aynı şekilde saç sağlığı ve kalitesini belirleyen B7 Vitamini (Biotin) yönünden eksikliğe neden olmaktadır. Diyet yapacaksanız mutlaka bir uzmana danışarak yapmalısınız. Ya da Biotin ve Xpecia Tablet gibi gıda takviyelerini kullanmak gerekir.

Kullanılan İlaçlar  (Kemoterapi, Doğum Kontrol Hapları, Sivilce İlaçları) Saç dökülmesine neden olan durumlardan biride sağlığımız için gerekli ilaçlar olup, çoğunun yan etkileri arasında saç dökülmesi de bulunmaktadır. Saç dökülmesine neden olan ilaçlardan biri kanser tedavisinde kullanılan Kemoterapi ilaçları olup, hemen hemen büyük bölümü saç dahil olmak üzere vücudumuzdaki tüm kılların geçici olarak dökülmesine neden olmaktadır. Aynı şekilde kadın doğum hapları ve gençlerde ciddi bir sorun haline gelen sivilce ilaçları içerisinde yer alan zoretanin isimli madde Biotin eksikliğine neden olması ile saç dökülmesine neden olmaktadır.

[adinserter block=”1″]

 

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Evet arkadaşlar saç dökülmesi şikayeti ile dermatoloji uzmanına muayene olduğumuzda yukarıda belirtmiş olduğum dökülme nedenlerinden biri teşhis edilecektir. İlk aşama olan sorunun nedenini bulduktan sonra şimdi ise dökülmenin nasıl önleneceği ve yeni çıkan kıl köklerinin daha sağlıklı nasıl koruyacağımıza bakalım. Her zaman olduğu gibi ilk sırayı yine genetik dökülmeye vereceğiz ve çözüm önerilerini göreceğiz.

Genetik Dökülme İçin (Procapil, Finasterid, Dutasterid ve Minoxidil) İçeren İlaçlar Kullanmak Gerekir

Erkeklerde görülen dökülmenin %90 gibi büyük bir bölümünü oluşturan Androgenetik Alopesi (Erkek Tipi Dökülme) yukarıda da belirtildiği gibi DHT (Dihidrotestosteron) kaynaklı olup, çözümüne yönelik 2 tanesi Amerikan İlaç Dairesi FDA onaylı olup, tablet, sprey ve köpük türünde ilaçlar bulunmaktadır. Çünkü bu tür dökülmenin çözümü ilaçlarla mümkün olmaktadır.

Procapil: Erkek tipi dökülme problemi yaşayanlar için önerim Procapil içeren ürünler olmaktadır. Fransa’da hizmet veren Sederme Pharma firması tarafından geliştirilen bu madde genetik saç dökülmesine karşı etkili 3 farklı etken madde içermektedir. Apigenin, Oleanoic Asit ve Biotinil Tripeptid isimli 3 farklı kompleksten oluşmaktadır. Etkilerine baktığımızda Minoxidil gibi kıl köklerini uyararak bölgesel damar genişlemesi yaparken Finasterid gibi DHT oluşumunu önlemektedir. Procapil’i önerme nedenim Minoxidil ve Finasterid gibi yan etkileri bulunmamasıdır. Türkiye’de Procapil içeren ürünler olarak Hair Forte Sprey karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde Evocapil, Alopecia, Fortem ve Biodermine gibi markalar bulunmaktadır.  Bu ürünleri kullanmak için doktor reçetesi gerekmez.

Minoxidil: Genetik saç dökülmesinde kullanabileceğiniz sprey türü ilaçlardan biride Minoxidil içeren ilaçlar olup, Türkiye’de genelde Minoxil (Minoksil) olarak bilinmektedir. 1980’li yıllarda ABD’de hipertansiyon tedavisine yönelik geliştirilen Loniten markalı ilacı kullananlarda kıllanma yan etkisi fark edilerek satışı durdurulmuştur. Kısa bir süre sonra aynı madde bu sefer saç ilacı olarak satışa sunulmuştur. ADB’de Rogaine Avrupa ve Asya ülkelerinde ise Regaine markası ile boy göstermiştir. Kadın ve erkeklere özel formları bulunan Minoxidil içeren ilaçlar erkekler için %5 kadınlar için %2 oranında Minoxidil içermektedir. Rogaine Türkiye’de ithalatı olmadığı için daha çok benzer ürünler ön plana çıkmaktadır. Aynı şekilde Türkiye’de de Minoxidil içeren birçok ilaç markası bulunmaktadır. Aynı şekilde reçetesiz alınabilen bu ilaç markalarına bakmak gerekirse Minoxil, Alopexy T, Rogan, Androvium, Bioxinin Forte ve Noxdyl gibi markalar bulunmaktadır. Minoxidil maddesinin saç dökülmesine nasıl etki ettiği halende tam olarak ortaya konmuş değildir. İlacın etkisi kadar maalesef ciddi anlamda yan etkileri de bulunmaktadır. En belirgin yan etkileri saçlı deride tahriş, ciltte kuruluk, sivilce yanı sıra baş ağrısı, baş dönmesi, kalp atımında hızlanma ve düzensizlik tespit edilmiş yan etkileri arasındadır. Böylesi yan etkiler fark etmeniz halinde ilacı kullanmayı bırakmalısınız.

Finasterid: Androgenetik saç dökülmesinde etkili hatta sebebe yönelik maddelerden biride Finasteride olup, diğer ürünlerden farkı tablet, losyon ve sprey formlarının aynı anda olmasıdır. Saç dökülmesine etkisi yine Minoxidil gibi tesadüfen ortaya çıkmış ilaçlardan biridir. Tarihi geçmişine bakacak olursak ilk olarak prostat büyümesi tedavisi için geliştirilmiş olup, kullanan insanlarda saç dökülmesini önlediği saptanmıştır. Bu aşamadan sonra Propecia 1 MG markası ile satılmaya başlanmıştır. Reçeteli satılan bir ilaç olup, mutlaka dermatolog muayenesi ile alınması gerekir. Çünkü kullanacağınız doz çok önemli olup, cinsel istekte azalma gibi yine can sıkıcı yan etkileri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tablet formda kullanmak isteyenler için Propecia losyon formunda bir ürün kullanmak isteyenler için Genhair, sprey formunda Finasterid içeren bir ürün kullanmak isterseniz Promox ve HGF gibi markaları bulabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi tablet formu kullananların cinsel istekte azalma yanı sıra erkeklerde meme büyümesi dediğimiz Jinekomasti problemi ortaya çıkabilmektedir. O nedenle sprey ve losyon formu bölgesel olarak kullanıldığı için bu riskleri yok denecek kadar azdır. Tabii ki siz yine de doktor önerisi ile kullanmayı unutmayın.

Kansızlık Tedavisine Sonuna Kadar Devam Edin! (Ek Ürünler Kulllanın)

Evet arkadaşlar yukarıda 3 farklı bilimsel madde ile genetik saç dökülmesine karşı uygulanması gereken tedavi şeklini gördük, şimdi ise kadınlarda daha sık görülen kansızlık ya da halk arasında ki tabiri ile demir eksikliğine bağlı dökülmelerinde ne yapacağımızı görelim. Öncelikle mutlaka tam kan sayımı taraması yaptırarak sorunun kansızlıkla alakalı olup, olmadığını bilmek gerekir. Kansızlık problemi varsa daha çok bu sorunun tedavisine ağırlık vermeliyiz. Çünkü kan değerlerimiz normale döndüğünde saç dökülmesi de %95 oranında son bulacak ve eski sağlıklı halini alacaktır. Dikkat etmemiz gereken doktorun önerdiği ilaçları bir defa kullanıp, bir daha gitmemek yerine en az 6-12 ay arasında düzenli doktor kontrolü altında olmalıyız. Yani ilaçları kullanıp bitirdiğimizde yeniden muayeneye giderek belirli aralıklarla tam kan sayımı taraması yapılmalı ve doktorun görüşüne göre tedaviye devam edilmelidir. Tedaviye ek olarak Xpecia Tablet gibi ek ürünler kullanmalı ve aynı zamanda demir,  çinko, magnezyum ve protein içeren gıdalara ağırlık vererek beslenmeliyiz.

Saçkıran Probleminde Önce Sakin Olmalıyız!

Alopecia Areata ya da halk arasındaki tabiri ile saçkıran problemi daha öncede belirttiğim gibi stres, sıkıntı, korku, endişe, üzüntü, moral bozukluğunun neden olduğu bir dökülme türüdür. Özellikle sınav stresi, ani ölüm üzüntüsü yaşayan çocuk ve gençlerde sık görülmektedir. Herhangi bir belirtisi olmadan ani bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Tedaviye başlamadan önce hayatımızda bulunan stres, sıkıntı ya da kafaya taktığımız her ne varsa onları bir kenara bırakmak gerekir. Aksi halde tedavimiz başarılı olmamakla birlikte saçkıran saç ya da vücudun diğer kıllı bölgelerinde yayılma gösterecektir. O nedenle sizin sıkıntı yapmanız sorunun çözümünü sağlamayacaktır. Kendimizi bu şekilde hazırladıktan sonra maddi sıkıntınız yoksa yani aylık 60-70 TL masraf etme imkanınız varsa mutlaka SADBE kullanmanızı öneririm. SADBE ile 1-6 ayda çözüm bulmanız beklenir. Ben masraf etmek istemiyorum derseniz %50  etkili olan sarımsak tedavisi uygulayabilirsiniz. Ya da ben tedavimi bir uzmana (Dermatoloğa) yaptırmak istiyorum derseniz genelde kortizon enjeksiyonu uygulanmaktadır. Bu şekilde saçkıran probleminden kurtulma imkanı bulunmaktadır.

 

Hastalıkların Tedavisi ve Takibine Özen Gösterin

Yaşadığınız sorun vücudunuzda bulunan bir sağlık sorununa bağlı ise mutlaka çözümüne yönelik adımlar atmalısınız. Muayene olduğunuz bir doktor çözüm bulamaması halinde pes etmek yerine gerekirse farklı bir sağlık merkezinde farklı bir hekime daha muayene olarak onunda görüş ve önerilerini almalısınız. Yukarıda yer alan satırlarda görüldüğü gibi birçok hastalık saç dökülmesine neden olmaktadır.

Kanser Hastaları Siz Üzülmeyin Eski Saçlarınıza Geri Kavuşacaksınız

Dünyada en zor hastalıklardan biri kanser yanılmıyorsam 20-30 arasında türü bulunmaktadır. Tedavisinde genelde kemoterapi ilaçları kullanılmaktadır. Bağışıklık sisteminin hasar görmesine de neden olan kemoterapi ilaçları saç dahil olmak üzere vücudumuzda ki tüm kılların geçici olarak dökülmesine neden olmaktadır. Fakat bu durum geçici olup, kemoterapi ilaçları kullanımı bittiğinde maksimum 6 ay içinde saçlarınız geri çıkacaktır. İlk başta saçlarınız farklı renk ya da kıvırcık çıkabilir. Bu durum kısa bir süre içerisinde normale dönecektir. Tüm kanser hastalarına Allah’tan acil şifalar diliyorum.

 

Şampuanlarla Boşa Zaman Kaybetmeyin!

Bize gelen sorulardan da görülüyor ki halen şampuan çeşitleri adeta etkili ilaç gibi görülüyor. Hocam şu şampuanı kullandım herhangi bir etkisi olmadı gibi sualler ile karşılaşıyoruz. Şaşırıyor muyuz? Tabii ki hayır çünkü biz şampuanların tek başına saç dökülmesine etki etmeyeceğini biliyoruz. Lütfen siz değerli arkadaşlarımızda bu durumun farkında olmasını rica ediyorum. Şampuanlar temizleyici özelliği dışında çok fazla etkisi yoktur. Sadece içerisinde Biotin ve Saw Palmetto gibi madde bulunanlar saç dökülmesi tedavisinde kullandığınız ilaçlara ek olarak kullanılması iyi olur. Saw Palmetto erkek tipi dökülmede etkinliği görülmüş bitkisel maddelerden biridir.

Tedavi 6 Ayda Cevap Vermiyorsa Bırakabilirsiniz!

Aktarmak istediğimiz son husus tedavi süreci ile alakalı olup, uyguladığınız yöntemden beklenti içine girmek için acele etmemelisiniz. 6 Ay gibi bir süre düzenli olarak devam etmeli ve bu süreçten sonra etki beklemelisiniz. En küçük daha bir etki görürseniz aynı yöntemle tedaviye devam etmelisiniz. Genetik dökülmede tedavi sürekli olup, saçlarınız istediğiniz forma geldiğinde tedaviyi bırakmak yerine azaltarak devam etmelisiniz. Örnek vermek gerekirse günlük kullandığınız bir ilaç varsa bunu 2-3 günde bir kullanmaya başlarsınız. Fakat erkek tipi dökülmeniz varsa kesinlikle tedaviyi yarıda kesmemelisiniz. Uyguladığınız tedavi 6 ay içinde etki etmiyorsa ya yanlış tedavi uyguluyorsunuz ya da kıl köklerini ölmüş demektir. Kellik problemi olan insanlarda kıl kökleri öldüğü için artık tedaviye cevap vermez. Bu durumda en iyi çözüm yolu saç ekimi yaptırmak olacaktır.

Tekrar Çıkar mı

Evet arkadaşlar konumuz burada sın bulmuş olup, yapmamız gereken ilk işlem panik ve stres yapmamaktır. Bu noktadan sonra doktor yada saç uzmanlarından yardım alarak dökülme nedeni ve tipini öğreniyoruz. Bu aşamadan sonra zaten bilimsel tedaviler ile dökülmeniz son bulur, dökülen saçların yerine yenisi çıkar.

[adinserter block=”3″]

1.844 Yorum

  1. Mehmet

    Hocam merhabalar bende kıl kökü iltihabı var saçlarım dökülüyor kıl kökü iltihabndan dökülen saçlar tekrardan çıkarmi

    • Doktor Atilla Kaya

      Mehmet: Tabii ki kıl kökü iltihabını ortadan kaldırdığında saçların dökülmesine neden olan sorun ortadan kalkar. Yeniden çıkan saçlar da sağlıklı şekilde yaşarlar. Mutlaka bir cildiye uzmanına muayene olmalısın.

  2. Ela

    Merhaba ben 19 yaşındayım geçen sene sınavda istediğim gibi yapamayınca aşırı stres altına girdim . Saçlarım fazla dökülünce doktora gittim. Testlerde biraz demir eksikliği çıktı ve genetik bir etken yok doktor stresten olduğunu söyledi . Bundan bir süre sonra da doktor kontrolünde olmayan tamamen kendi kafamdan bir diyete girdim neredeyse 0 protein alıyordum 1 ay boyunca bu diyeti yaptım ve şimdi çok gür olan saclarimdan yalnızca bir kaç tel kaldı. Beslenme düzenini oluşturup stresten uzak durdugum takdirde eski haline döner değil mi saçlarım 🙏

    • Doktor Atilla Kaya

      Ela: Sende hem kansızlığa bağlı, hem de vitamin, Biotin eksikliğine bağlı olabilir. Mutlaka sağlıklı beslenmeli, gerekirse ek Biotin almalı ve kan değerlerini normale döndürecek tedavi sürecine başlamalısın.

      • Ela

        Elimden geleni yapmaya çalışıyorum ,kafama da takmamaya çalışıyorum. Dökülen saçlarım eski gürlüğüne kavuşur değil mi 😊

        • Doktor Atilla Kaya

          Ela: Tabii ki sorun ortadan kalktığında istediğiniz sonuç görülür.

  3. Eliff

    Merhabalar ben 16 yaşındayım ve öğrenciyim. Saçlarım aşırı derecede dökülüyor ve incelmee seyrelmeye başladı ödüm kopuyor. Doktora gittim l65.0 telogen effluvium diyodu. Kan tahlillerinde de ferritinin d vitamini b12 üdşük çıktı. Doktor bir sprey verdi onu kullanıyorum ama hala saçım dökülüyor ve inceliyor. Okulum aşırı stres yaptırıyor bana bu etken de var ama gerçekten bu saç dökülmesi korkutuyor beni. Saçlarım düzelir mi yeniden çıkar mı? Tekrar teşekkürler

    • Dr. Kaya

      Elif: Telogen Effluvium (geçici saç dökülmesi) teşhisidir. Yani kelliğe sebep olması beklenemez. Nedenleri arasında stres, sağlık sorunları, kullanılan kozmetik ürünler ve ilaçlar yer alabilir. Tabii ki şuna da bakmak gerekir. Genetik olma ihtimaline karşı aile bireylerinde saçı dökülen, kellik problemi olan var mı Elif?

      • Eliff

        Babamın dökülüyor ama o 40 yaşlarında. Doktoruma dökülen saçlarım tekrar çıkar mı diye sorduğumda tabi çıkar demişti. D vitamini ferritin ve b12 ilaçlarını kullan dedi. Dökülmemin devam etmesi stresten olabilir diye düşünüyorum ama bilmiyorum. Kaygı bozukluğu ile alakalı tedavi gördüm yaklaşık 6 ay önce aşırı stresliydim bunun bir etkeni olabilir mi

        • Dr. Kaya

          Elif: Dökülen saçlar tabii ki çıkacaktır. Önemli olan çıkmamasından öte çıktığında nasıl bir seyir izleyeceğidir. Çıkıp 6 ay içerisinde tekrar dökülüyorsa işte o zaman sorun var demektir. 6 Ay değilde minimum 2-10 yıl arası bir süre yaşayarak yenilenerek dökülmesi gerekir. Peki, ailen ile ilgili sorular sordu mu? Genetik olma ihtimalini değerlendirdi mi?

          • Elif

            Hatta annem de yanımdaydı ama ailem ile ilgili sorular sorulmadı. Sadece saçımı muayene etti ve çekme testi yaptı baya çekti saçımı. Korkulacak bir şey yok merak etme dedi.

          • Dr. Kaya

            Elif: Dermatolojik muayenelerde genetik nedenler ön planda olmalıdır. Anne ya da babada dökülme, kellik olması çocukları ciddi anlamda risk altına sokmaktadır. Örnek vermek gerekirse saçı dökülen her 100 erkekten 90-95 tanesi genetik nedenlidir. Kadınlarda bu rakam 40-50 arasında kalmaktadır. Çünkü kadınlarda ek nedenler kansızlık, demir eksikliği, PCOS, tiroid gibi ek nedenler olmaktadır. Elif senden ricam bence başka bir dermatoloji uzmanı da muayene olarak emin olmandır.

  4. halime

    Merhaba Hocam oğlum 2.5 yasinda. 10 günlük bebekken küçük ablası saçlarını kesmiş. Bazı yerleri dipten kesmiş. Daha sonra o bölgelerde saç çıkmadığını. Farkettim. Traş olunca boşluklar farkediliyor. Bunun için yapılacak birşey var mı yoksa 2.5 yildir saç çıkmıyor kıl kökleri. Tamamen öldümü. Cevaplarsanız sevinirim.

    • Dr. Kaya

      Halime: O bölgede travmaya bağlı kıl kökü ölümü gerçekleşmiş olabilir. Biraz daha büyüyünce o bölgeye saç ekimi yapılarak boşluk kapatılır.

  5. Emrah

    Hocam saçımın yanlarda oldu son 8 ayda olan birşey bu. Dökülme evet stres yapıyorum iş icabı Askerden geldikten sonra oldu. Bu. Askerdede vardı ama. Çok fazla degildi yani dökülen kisimlar açılma var ve belirgin bir iz var ne yapmamgerekiyor

    • Dr. Kaya

      Emrah: Stres telogen effluvium dediğimiz geçici dökülmeye neden olur. Tabii ki buna karar verebilmek için muayene gerekir. Bunun için bir dermatoloji uzmanına muayene olmalısınız.

  6. Erbey

    Hocam sorusunu cevapladığınız arkadaş gibi bende
    Kreatin kullanımından saç dökülmesi yaşadım.Yıllardır spor yapıyorum ve supplement kullanıyorum.Kreatini merakıma yenil düşerek denedim 2 hafta kreatin kullandım ve çok hızlı bir şekilde saç dökülmesi yaşadım supplementi kullanmayı bende bıraktım 3 hafta olucak bırakalı ama dökülme az da olsa devam ediyor.Artan dht seviyesi ortalama nekadar sürede eski değerlerine döner hocam.Bide bu saw palmetto yu bende kullansam dht yi düşürmüş olurmuyum bitkisel kapsül şeklinde satılan saw palmetto gördüm bir hafta kıllansam ve bıraksam dht normal düzeye dönermi ve son sorum hocam çok yazdık ama saw palmetto öströjen seviyesi artırırmı hocam

    • Dr. Kaya

      Erbey: Testosteron hormonu kısa sürede normale dönecektir. Fakat dökülen saçların yerine yenileri çıkması 3-6 ay zaman alacaktır. Saw palmetto hormon artışı değilde DHT’nin kıl köküne zarar vermesini önleyici etkisi vardır.

  7. Remzi

    Merhaba hocam yaklaşık 6 aydır saçlarım döküldü ve seyrekleşme oldu dermatoloji doktoruna gittim ve d vitamini çok düşük çıktı d vitamini normale dönerse dökülen saçlarım yeniden çıkar mı

    • Dr. Kaya

      Remzi: Tek sorun D vitamini eksikliği ise sorun ortadan kalktığında dökülme durur. Fakat altında yatan farklı neden ya da nedenler varsa devam eder. Sen ilk etapta bu sorunu ortadan kaldır. Dökülme devam ederse altında yatan başka nedenler aranmalıdır.

      • Remzi

        Hocam peki saçlarım yeniden gürleşirmi

        • Dr. Kaya

          Remzi: Kıl kökleri ölmediği sürece eski haline dönecektir.

  8. Tuğçe

    Merhaba hocam 23 yaşındayım ve üç yıldır devam eden erkek tipi saç dökülmesi problemim var polikistik över hastasıyım. Tepemde belirgin bir şekilde açılmalar oldu . Polikistik over tedavisi olursam saçlarım tekrar çıkar mı ?

    • Dr. Kaya

      Tuğçe: Kadınlarda polikistik over sendromu testosteron artışına neden olması nedeniyle erkek tipi dökülme görülür. Evet sorunu kontrol altına alırsan dökülme durur. Bu süreçte bir dermatolog önerisi ile minoksidil içeren ilaçlar kullanabilirsin.

  9. Poat

    Hocam merhabalar.Fitness ile uğraşıyorum kreatin supplementi kullandım.Kreatin monohidrat.Haftada 4 gün antrenman yapıyordum ve 4 gün boyunca 9’ar gram kreatin monohidrat geri kalan 3 gün ise 3’er gram kreatin monohidrat kullanıyordum.Ama kreatin bende dht artışına sebep oldu sanırım kreatinin böyle bir etkisi olduğunu biliyorum bu yüzden saç dökülmesi yaşadım.Saçlarım hiç bir şey yokken kreatin kullanmaya başlayınca çok hızlı bir şekilde dökülmeye başladı.Ailemde kellik veya dökülme problemi bile yok.Şuan kreatin kullanımını bıraktım dökülme yavaşladı.Benim sorum hocam dht artışı yüzünden dökülen saç tellerim tamamen kalıcı olarak mı döküldü yoksa yeni saçlar çıkarmı.Bu dönemde ne yapabilirim hocam dökülme için

    • Dr. Kaya

      Poat: Evet bu tür suplementlerin bazıları erkeklik hormonunda artışa neden oluyor. Genetik dökülme yatkınlığın varsa DHT’ye dönüşmesi normaldir. Burada olması gereken seninde yaptığın gibi o ürünün kullanımını bırakmaktır. Dökülen kıl kökleri 6 ay içerisinde normale dönmesi gerekir.

      • Poat

        Hocam cevabınız için teşekkür ederim şuan saç dökülmem tamamen durmadı bende bikaç kişiden duyduğum kadarıyla saw palmetto kullanamaya karar verdim dht’yi inhibe ettiğini duydum şuan dht seviyem normal seviyeye düşmedi sanırım ki saç dökülmemde durdu diyemem bu yüzden.Saw palmetto’nun böyle bir etkisi varmıdır kullanmalıyım hocam

        • Dr. Kaya

          Polat: Saw Palmetto ya da diğer adıyla cüce palmiye genetik saç dökülmesi tedavisinde bitkisel içeriktir. Özellikle şampuanlarda kullanılır. Örnek Sawpoo şampuan ana maddesi Saw Palmetto fakat spreyler kadar etkili değildir. Çünkü yıkayıp, 2 dakika sonra durulamak etkisini bitirir.

  10. Efe

    Sayın hocam yaşım 21. Ailede genetik kellik yok. Dahiliye bölümüne gidip tahlil yaptırdım kan tahlillerimin hepsi olumlu çıktı. Yani demir eksikliği veya vitaminsizlik değil. Saçlarımda 2 senedir aşırı derecede seyreldi. Açılmaya başladı. 3 4 yıldır aşırı stresim vardı. Saçlarımın bundan döküldüğünü öğrenince stresime son verdim. Sorum şu :
    Stresten dokulen saçlarımı tekrar çıkarabilir miyim? Öneriniz nedir ?

    • Dr. Kaya

      Efe: Genetik dökülmeyi dışlarsak geriye özellikle stres kalıyor. Telogen Effluvium türü dökülme olabilir. Stresli ortamlardan kurtulduğunda sorunun çözülmesi 6-12 ay içerisinde olmaktadır. Sabırla devam etmeli ya da daha iyi sonuç için birde dermatoloji uzmanına muayene olmalısın.

      • Efe

        Hocam ben şuan sogan suyunu kür olarak uyguluyorum saçıma? Kukurt var diye? Sizce uygun mu yoksa doktora gidip ilac mi yazdırayım? Teşekkürler cevabınız için

        • Dr. Kaya

          Efe: Soğan suyunun saçlarda kullanıldığını ilk defa senden duyuyorum. Tabii bir dermatoloji uzmanına muayene olarak bilimsel anlamda tedavi uygulamalısın.

        • Mert

          Mrb ben sivilce haplari kullanmaya basladiktan sonra saçlarim cok incelip dokulmeye ve önlerde acilmalar oldu ne yapmaliyim

          • Doktor Atilla Kaya

            Mert: Bazı sivilce ilaçları Biotin eksikliğine neden olmaktadır. Bu ilaçlarla birlikte 5 MG Biotin kullanmak gerekir. Geç kalmış sayılmazsın. 5 MG Biotin kullanmaya başlamalısın. Ayrıca bu durum kalıcı dökülme yapmaz. Bu nedenle korkuya kapılmamalısın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.