Kafada Mantar Aşırı Kepek Nedenidir!

Kafa kaşıntısı ve aşırı kepek probleminin nedeni genelde mantar olup, gerektiği şekilde önlem almadığınızda kıl köklerine ilerleyerek saç köklerine zarar verebilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Peki kafada mantarı önlemek için ne yapmalı? hemen detayları görelim.

Saçlı deride görülen sorunlar sadece dökülme ile sınırlı olmayıp, aynı zamanda kafa kaşıntısı ve kepek problemi olarak daha çok yetişkin insanlarda karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda kafa kaşıntısı genellikle saç biti (Pedikulozis Kapitis) problemi ile ortaya çıkarken, yetişkinlerde ise sorunun nedeni büyük ölçüde kafada mantar (Malassezia furfur) olmaktadır. Kafa kaşıntısı, kepek ve seboreik dermatit problemine neden olan bu durumun önüne geçmek oldukça kolaydır.

Kafada Mantar Nasıl Anlaşılır?
Sağlıklı saç derisinde kepek, kaşıntı, yağlanma, iltihap gibi sorunlar görülmez. Özellikle kafa kaşıntısı ve kepek problemi yaşıyorsanız mutlaka dikkatli olmalısınız. Çünkü kafada mantar problemi kaşıntı + kepek sorununa neden olmaktadır. Önlem alınmadığında saç köklerine ilerleyen kafada mantar mikrobu dökülmelere neden olabilir.

Kafa Kaşıntısı: Mantar hastalığının en önemli belirtisi hiç şüphesiz ortaya çıkan kaşıntı problemidir. El, ayak, kasık, genital bölge ve saçlı deride sık görülen mantar problemi görüldüğü her yerde normalden fazla kaşıntıya neden olmaktadır. Aynı şekilde kafadaki mantar hastalığı da kafa kaşıntısına neden olmaktadır. Fakat dikkat etmeniz gereken kafa kaşıntısı sadece mantar ile olmayıp, aynı zamanda saç biti problemi de kaşıntı yaptığıdır. Kafa kaşıntısı ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/kafa-kasintisi-nasil-gecer/

Kepek, Aşırı Kepek (Seboreik Dermatit): Kafada mantar hastalığını anlamanın en kolay yolu iki belirtinin bir araya gelmesi ile mümkündür. Her insanda belli bir düzeyde mantar problemi olup, asıl sorun olması bu mikropların üreyerek çoğalması ile mümkün olur. Kafada mantar artışı kepek ve buna bağlı olarak kafa kaşıntısı problemini ortaya çıkarmaktadır. Sorun genelde aşırı kepek (Seboreik Dermatit) şeklinde olup, kafa kaşıntısı kaçınılmaz hale gelir. Her kaşıma sonrası kıyafetinizin omuz kısımları kepekle kaplanabilir.

Kafada Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?
Endişelenmeye gerek yok, kafada mantar tedavisi saçlarınızı yıkamak gibi kolaydır. Önemli olan saç temizliğinde mantar öldürücü şampuan seçmektir. Kafada derisinde oluşan mantar problemini yok ettiğinizde kepek ve kafa kaşıntısı problemi ortadan kaybolacaktır. Şimdi dilerseniz mantar öldürücü bilimsel maddeleri tanıyalım.

Climbazol, Ketokonazol, İtrakonazol, Zinc Pyrithione
Mantar öldürücü şampuan aldığınızda yukarıda yer alan bilimsel maddelerden bir yada bir kaçının olmasına dikkat etmelisiniz. Fakat bazı maddeler yan etkisi olması nedeniyle dikkatli kullanmalısınız.

Climbazol: Kafada mantar tedavisinde en gelişmiş bilimsel maddelerden olan Climbazol, Climbazole maddesi pahalı olması nedeniyle Climbazol içeren şampuan markaları çok fazla değildir. Türkiye’de Seboderm Şampuan içeriğinde yer almakta olup, aynı zamanda Zinc Pyrithione ile etkisi artırılmıştır. Her hangi bir yan etkisi olmayan Climbazol günlük kullanıma uygun olup, istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz.

Ketokonazol: Bir diğer mantar öldürücü bilimsel madde ise Ketokonazol olup, yan etkileri nedeniyle dikkat edilmesi gerekir. Günlük kullanıma uygun olmayan 15 gün aralıklarla kullanılması gerekir. Aksi halde saç derisinde incelme, tahriş ve kaşıntıya neden olmaktadır. Ketokonazol içeren şampuanlar olarak ülkemizde Nizoral, Konazol ve Ketoral Şampuan markaları öne çıkmaktadır. Fiyatı 5 ile 10 TL arasında değişen bu ürünleri size en yakın eczaneden temin edebilirsiniz. Dediğim gibi 15 gün aralıklarla kullanın.

Malassezia furfur

Kafada Mantar Saç Dökülmesi Yapar mı?
Canlı bir mikrop olan mantar sürekli zarar veren ve üreme yöntemi ile çoğalmaktadır. İlk etapta sadece saçlı deriye zarar veren kepek ve kaşıntıya neden olurken, önlem alınmadığında ise saç köklerine doğru ilerleyerek saç köküne zarar vererek iltihap ve dökülmeye neden olmaktadır. Kafada mantar saç dökülmesi problemi olarak sadece %2-%3 oranında soruna neden olmaktadır. Saç dökülmesi nedenleri ve çözüm yöntemleri görebileceğiniz sayfamıza aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-nedenleri/

172 Yorum

  1. Yunus

    Ben 9 yaşında iken kafamda mantar hastalıgı oldu. tedavi olunca geçti .şuan 25 yaşındayım hastalığın olduğu yerde saçlarimda seyreklik var bu seyrekligin giderilmesi için herhangi bir ilaç varmı acaba teşekkür ederim hocam.

    • Dr. Kaya

      Yunus: Seyreklik ne zaman beri bulunuyor? Ay yıl olarak süreç belirtiniz.

  2. Menesa

    Hocam benim saç derimde kabuklanma oluyo aşırı kaşıntı var doktora gittim saç mantarı oldugunu söylediler hap şampuan ve travazol krem ve saç losyonu kullandım.kullandıgım süre iyiyim ama ilaçlar bitince yine aynı ne yapmadım??

    • Dr. Kaya

      Menesa: Kafada mantar probleminden kurtulmak biraz zaman ve sabır isteyen bir süreçtir. Sabırla doktorunuzun önerdiği ürünleri kullanmaya devam etmelisiniz.

  3. Çaresiz

    Hocam iyi günler kafamda mantar sorunu yaşıyorum. Konozol kullanıyorum ama şampuan bitince tekrar çıkıyor omur boyu bu şampuani mi kullanacağım? Türbanlı olduğum icin fazlaca kaşıntı yapıyor.

    • Dr. Kaya

      Çaresiz: Sürekli konazol kullanmak yerine 10-15 günde bir kullanın. Geri kalan zamanlarda normal şampuan kullanın.

  4. bayan

    Mrblar benim 10 yıldır saç dökülme problemim var suan hiç yok ve nedeni ni hiçbi doktor bulamadi saç mantarı olabilirmi yada iltihap saç çıkmasında sorun sadece çıkanlar bi süre sonra dökülüyor cvp verirseniz sevinirim

    • Dr. Kaya

      Bayan: kan, demir, biotin eksikliği tahlilleri yapıldı mı?

      • bayan

        Mrblar benim 10 yıldır saç dökülme problemim var suan hiç yok ve nedeni ni hiçbi doktor bulamadi saç mantarı olabilirmi yada iltihap saç çıkmasında sorun sadece çıkanlar bi süre sonra dökülüyor cvp verirseniz sevinirim @kan ve demir yapılmıştı ama normal çıktı biotine bakilmadi hiç ben onu internetten görmüştüm hapini alicaktim emzirdigim için eczane onermedi 1.5sene sandimum neoral kullandım ama ana etken bulunmadığı için tekrar döküldü

        • Dr. Kaya

          Aile bireylerinde dökülme yada kellik var mı?

  5. Cemile Nur

    Hocam benm kafamda ilk önce konak çıktı ve bnde her seferinde o konaklari kaşırken o konakları kopardım ve şuan yara oldu onlar anneme bunlar ne diye sordugumda ise mantar dedi mantarı araştrdim belirtileri vb. Gibi ama sadece bnde mantar belirtisi olarak yağlanma oluyo ama bu yağlanma ise konak oluşmadan once de oluyo du ne yapmam gerek?

    • Dr. Kaya

      Cemile: Bebeklerde sık görülen bir durum olup, basit bir cilt problemidir. Çözüm olarak Seboderm Şampuan kullanabilirsin.

  6. Aysem

    31 yasindayim ve kafam kasiniyor surekli sonra kepek olusuyo ve dokuluyo baya acigm oldu nereye gitsem sadece ketoderm verip saliyolar gercekten kel olmaktan korkuyorum lutfen bi cozum !!

    • Dr. Kaya

      Ayşem: Öncelikle 2 sorun olabileceği gibi ilerlemiş bir sorun da olabilir. Öncelikle kaşıntı ve kepek mantar kaynaklı olabilir. Mantar tedavi edilmediğinde kıl köklerine ilerleyerek dökülmeye neden olabilir. Dilerseniz ilk olarak Seboderm Şampuan yani mantar öldürücü şampuan ile başlayın. Kepek ve kaşıntı son bulması gerekir. Dökülme devam ederse dökülmenin nedeni teşhis edilmesi için mutlaka bir dermatoloğa muayene olunuz.

  7. ceyhun

    hocam saçımda aşırı kaşıntı ve kepeklenme , yağlanma , saç dökülmesi sorunu var ayrıca saç derimde küçük kırmızı benekler var. 4 kutu konazal içeren şampuan kullandım ama hayla sorunum devam ediyor bi o kadarda saç dökülmesine karşı şampuan kullandım ama saç dökülmem hala devam ediyor.Her gittiğim doktor şampuan+losyon verip yolluyor.Ne yapmam gerekiyor ? kaderime razımı olmalıyım ?

    • Dr. Kaya

      Ceyhun: Kaşınma, kepek ve kıl kökü iltihabı olduğu için doktorlar size kafada mantar şüphesi ile bu ürünleri veriyor. Seboderm Şampuan + Dermo Too losyon kullanın 1 ay içinde kaşıntı, kepek, ve saç derisi problemi son bulması gerekir. Saç dökülmesi devam etmesi halinde ise genetik dökülme teşhisi için farklı bir dermatoloğa muayene olunuz.

  8. Büşra

    Saçlarımda stres egzaması olduğunu söyleyen doktorum bana şampuan verdi ve bir kaç damla kullandım azaldı gibi oldu ama geçmedi ne yapmalıyım ve gerçekten çoğalıyor. Ayrıca sigaranın da zararı olabilir mi bu ?

    • Dr. Kaya

      Büşra: Seboreik Dermatit şampuan ile tedavi edilir. Benim size önerim Seboderm Şampuan kullanmanız olacaktır.

  9. Kadir

    16 yasindayim sakaklarda acilma oldu . Saç derim kaşınıyor ve soyuluyor bu mantarmidir ve bu yüzden dökülmüş olabillir mi ? Geri cikmasi mumkun mu ?

    • Dr. Kaya

      Kadir: Mantar, Seboreik Dermatit Problemi olabilir. Mutlaka bir cildiye uzmanına muayene olmalısınız.

  10. Gürkan

    Saç derimde birkaç yerde küçük kırmızı nokta var. Sanki kırmızı bir kalemle nokta koyulmuş gibi. Bu mantar mıdır?

    • Dr. Kaya

      Gürkan: Kıl kökü iltihabı olabilir. Tabii ki bunun için bir dermatoloğa muayene olmalısın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.