Kafada Mantar Aşırı Kepek Nedenidir!

Kafa kaşıntısı ve aşırı kepek probleminin nedeni genelde mantar olup, gerektiği şekilde önlem almadığınızda kıl köklerine ilerleyerek saç köklerine zarar verebilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Peki kafada mantarı önlemek için ne yapmalı? hemen detayları görelim.

Saçlı deride görülen sorunlar sadece dökülme ile sınırlı olmayıp, aynı zamanda kafa kaşıntısı ve kepek problemi olarak daha çok yetişkin insanlarda karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda kafa kaşıntısı genellikle saç biti (Pedikulozis Kapitis) problemi ile ortaya çıkarken, yetişkinlerde ise sorunun nedeni büyük ölçüde kafada mantar (Malassezia furfur) olmaktadır. Kafa kaşıntısı, kepek ve seboreik dermatit problemine neden olan bu durumun önüne geçmek oldukça kolaydır.

Kafada Mantar Nasıl Anlaşılır?
Sağlıklı saç derisinde kepek, kaşıntı, yağlanma, iltihap gibi sorunlar görülmez. Özellikle kafa kaşıntısı ve kepek problemi yaşıyorsanız mutlaka dikkatli olmalısınız. Çünkü kafada mantar problemi kaşıntı + kepek sorununa neden olmaktadır. Önlem alınmadığında saç köklerine ilerleyen kafada mantar mikrobu dökülmelere neden olabilir.

Kafa Kaşıntısı: Mantar hastalığının en önemli belirtisi hiç şüphesiz ortaya çıkan kaşıntı problemidir. El, ayak, kasık, genital bölge ve saçlı deride sık görülen mantar problemi görüldüğü her yerde normalden fazla kaşıntıya neden olmaktadır. Aynı şekilde kafadaki mantar hastalığı da kafa kaşıntısına neden olmaktadır. Fakat dikkat etmeniz gereken kafa kaşıntısı sadece mantar ile olmayıp, aynı zamanda saç biti problemi de kaşıntı yaptığıdır. Kafa kaşıntısı ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/kafa-kasintisi-nasil-gecer/

Kepek, Aşırı Kepek (Seboreik Dermatit): Kafada mantar hastalığını anlamanın en kolay yolu iki belirtinin bir araya gelmesi ile mümkündür. Her insanda belli bir düzeyde mantar problemi olup, asıl sorun olması bu mikropların üreyerek çoğalması ile mümkün olur. Kafada mantar artışı kepek ve buna bağlı olarak kafa kaşıntısı problemini ortaya çıkarmaktadır. Sorun genelde aşırı kepek (Seboreik Dermatit) şeklinde olup, kafa kaşıntısı kaçınılmaz hale gelir. Her kaşıma sonrası kıyafetinizin omuz kısımları kepekle kaplanabilir.

Kafada Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?
Endişelenmeye gerek yok, kafada mantar tedavisi saçlarınızı yıkamak gibi kolaydır. Önemli olan saç temizliğinde mantar öldürücü şampuan seçmektir. Kafada derisinde oluşan mantar problemini yok ettiğinizde kepek ve kafa kaşıntısı problemi ortadan kaybolacaktır. Şimdi dilerseniz mantar öldürücü bilimsel maddeleri tanıyalım.

Climbazol, Ketokonazol, İtrakonazol, Zinc Pyrithione
Mantar öldürücü şampuan aldığınızda yukarıda yer alan bilimsel maddelerden bir yada bir kaçının olmasına dikkat etmelisiniz. Fakat bazı maddeler yan etkisi olması nedeniyle dikkatli kullanmalısınız.

Climbazol: Kafada mantar tedavisinde en gelişmiş bilimsel maddelerden olan Climbazol, Climbazole maddesi pahalı olması nedeniyle Climbazol içeren şampuan markaları çok fazla değildir. Türkiye’de Seboderm Şampuan içeriğinde yer almakta olup, aynı zamanda Zinc Pyrithione ile etkisi artırılmıştır. Her hangi bir yan etkisi olmayan Climbazol günlük kullanıma uygun olup, istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz.

Ketokonazol: Bir diğer mantar öldürücü bilimsel madde ise Ketokonazol olup, yan etkileri nedeniyle dikkat edilmesi gerekir. Günlük kullanıma uygun olmayan 15 gün aralıklarla kullanılması gerekir. Aksi halde saç derisinde incelme, tahriş ve kaşıntıya neden olmaktadır. Ketokonazol içeren şampuanlar olarak ülkemizde Nizoral, Konazol ve Ketoral Şampuan markaları öne çıkmaktadır. Fiyatı 5 ile 10 TL arasında değişen bu ürünleri size en yakın eczaneden temin edebilirsiniz. Dediğim gibi 15 gün aralıklarla kullanın.

Malassezia furfur

Kafada Mantar Saç Dökülmesi Yapar mı?
Canlı bir mikrop olan mantar sürekli zarar veren ve üreme yöntemi ile çoğalmaktadır. İlk etapta sadece saçlı deriye zarar veren kepek ve kaşıntıya neden olurken, önlem alınmadığında ise saç köklerine doğru ilerleyerek saç köküne zarar vererek iltihap ve dökülmeye neden olmaktadır. Kafada mantar saç dökülmesi problemi olarak sadece %2-%3 oranında soruna neden olmaktadır. Saç dökülmesi nedenleri ve çözüm yöntemleri görebileceğiniz sayfamıza aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-nedenleri/

172 Yorum

  1. ali

    Hocam benim saçlarım son 4-5 aydır aďırı dökülüyo tel tel sacimin üstünde kaliyo elime geliyo saçım aşiri yagli kaşintida var ve ayagimdaki killardada aşiri dökülme var nedeni ne olabilir

    • Dr. Kaya

      Ali: Günlük 80-100 tele kadar saçlar yenilenmek için dökülür. Bu durum kafanda açıklık ya da seyreklik yapmaz. Sende yaşadığın sorun açıklık ya da seyreklik yapıyor mu? Kafada kaşıntı için Seboderm Şampuan kullanabilirsiniz. Hafif düzeyde mantar olabilir.

  2. Özlem

    Hocam merhaba oglum 6 yasinda kafasini kasimaya basladi kafasinda sari kabuklar var ve sivilce gibi yara var 3tane o yaralardan su cikio ne yapmam lazm

    • Dr. Kaya

      Özlem: Kafada mantara bağlı bir iltihap olabilir. Çocuğunuzu mutlaka bir cildiye uzmanına muayene ettiriniz. Geçmiş olsun

  3. Merve

    Merhaba hocam , yaklaşık iki senedir kafamın derisinde aşırı kaşınma ile birlikte kabuklanma pullanma meydana geliyor ve saçlarım dökülüyor bı öneriniz varsa lütfen bilgilendir misiniz

    • Dr. Kaya

      Merve: Saç dökülmesi ve kabuklanma, kaşıntı farklı sorunlar olabileceği gibi her ikisi de kafada mantar ile alakalı olabilir. Öncelikle mantar problemini ortadan kaldıralım. Bunun için Seboderm Şampuan + Dermo TTO Losyon birlikte kullanmalısın. 3 Ay sonra tekrar görüşerek bu sefer dökülmenin durumunu değerlendirelim.

  4. Fatih

    Mrb
    Yaklaşık 1 veya 2 senedir kafamın içinde iltihaplı sivilceye benzeyen şeyler çıkmaktadır hem kaşıntı hemde ağrı yapmaktadır
    Sizce bu şampuanlar işe yararmı

    • Dr. Kaya

      Fatih: Büyük ihtimalle sorun kıl kökü iltihabı şampuanlar yeterli olmayabilir. O nedenle önce bir cildiye uzmanına muayene olarak sorunun ne olduğunu öğrenmelisiniz.

  5. Kübra

    Benim sorunum saç derimde yaklaşık 1 yıldır aşırı yanma ve bu yanma arttıkça saç tellerim incelerek dökülüyor. Yen’i çıkan saçlarım bile uzamadan dökülüyor. Tepe ve başımın arka tarafı yanan bölge. Yanma günlük hayatımı bile etkiler hale geldi. Tahlillerim normal çıkıyor. Görüntüde herhangi bir sorun yok. Çok üzülüyorum. Sizin Öneriniz nedir?

    • Dr. Kaya

      Kübra: Bu sorun için bir de cildiye uzmanına muayene olmalısınız. Muayene sonucunu benimle de paylaşırsanız sevinirim.

  6. hasan

    Benim kafamda küçükken mantar çıkmış şimdi yok ama izi kalmış az bi saç var oradan saç çıkması için ne yapmalıyım

    • Dr. Kaya

      Hasan: Anladığım kadarı uzun zaman geçtiği görülüyor. 5-10 Yıl boyunca saç çıkmaması halinde kıl kökleri öldüğü anlamına gelir. Tabii ki bir dermatoloji uzmanına muayene olmanı öneririm.

  7. Fatma

    34 yaşındayım 3 ila 4 senedir saçım çok dökülüyor tepemde açılma oldu tekrar eski haline gelmesi için ne yapmalıyım kaşıntı var birazda pullanma birçok şampuan ve ilaç denedim yağlarda cabası ama bir türlü geçmiyor diplerden yenisi çıkıyor ama dökülme geçmediği için yeni çıkanlar bile dökülüyor psikolojim bozuldu lütfen yardımcı olurmusunuz ayrıca kan değerlerinde calsiyum magnezyum eksik ellerimde egzama var ayaklarımda mantar vardı ama geçti ne olur yalvarıyorum bana yardım edin

    • Dr. Kaya

      Fatma: dökülme büyük ihtimalle kansızlığa bağlı olabilir. Bununla ilgili tam kan sayımı yaptırarak tedaviye başlamalısın. Ayrıca Xpecia tablet kullanmalısın. Kafada kaşıntı, kepek ve yağlanma mantar kaynaklı olup, bunun içinde Seboderm Şampuan + Dermo TTO Losyon bir arada kullandığında heyecan verici sonuçlarla karşılaşırsın.

  8. Yeşim

    Slm arkadaşın başında mantar var bilmeden bonesi nı kendi kapama taktım yarım saat takılı kaldı arkadaşta ki mantar bana geçer mi arkadaşım bulaşıcı olmadığını söyledi beni aydınlatır mısınız şimdiden teşekkür ederim

    • Dr. Kaya

      Yeşim: Kafada mantar problemi virüs olmadığı için bulaşıcı değildir.Bu şekilde davranarak arkadaşının kendini kötü hissetmesine neden olabilirsin.

  9. Tulin

    Merhaba yillardir donem donem sac tellerim sayilacak kadar dokulme yasiyorum ve su anda da oyleyim gitmedigim yaptirmadigim yontem kalmadi, sac duzeliyor kendini toparliyorken bir bakiyorum sac kasintisi ile saclarim aniden dokuluyor, ama kepeklenme yok.
    Bagirsak bozuklugu ve bagirsaklarda mantar var detoxla su anda beslenme duzenimi degistirdim daha saglikli olma yolunda ilerliyorum, bagirsaktaki mantari nasil duzene girdiricegimi mantigini ogrendim ama sacdaki mantari sadece sampuanla bastirmak bir tedavi sekli degil, nasilki bagirsak duzenimizi sagliyip kokunu temizliyor isek sacdakini mantarida ilacla bastirmak degilde kokunden halletmek gerekir ve bunun icin yazilan hic birsey yok, sorunum genetikte degil, sizin oneriniz nedir

    • Dr. Kaya

      Tülin: Kafada mantar sürekli olan bir bakteridir. Sayısında artış olunca sorun teşkil eder. Bu artışı bazen şampuanlarla önlemek zordur. Bunun için şampuanlara ek olarak Dermo TTO losyon öneriyoruz.

  10. Bayram taşkın

    Hocam kafamın derisi kırmızı sarı ve yesilimsi bir şekilde. Kafamın en denen tarafında var. Kasıntı var konozol kullandım olmadı Fontein in hem losyon hemde sampuanını kullanıyorum yine olmadı. Tekrarladı. Acaba ne yapmamı önerirsiniz…

    • Dr. Kaya

      Bayram: Öncelikle bir cildiye uzmanına muayene olarak sorunun ne olduğunu araştırman gerekir. Kafada mantar ile alakası olmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.