Kafada Mantar Aşırı Kepek Nedenidir!

Kafa kaşıntısı ve aşırı kepek probleminin nedeni genelde mantar olup, gerektiği şekilde önlem almadığınızda kıl köklerine ilerleyerek saç köklerine zarar verebilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Peki kafada mantarı önlemek için ne yapmalı? hemen detayları görelim.

Saçlı deride görülen sorunlar sadece dökülme ile sınırlı olmayıp, aynı zamanda kafa kaşıntısı ve kepek problemi olarak daha çok yetişkin insanlarda karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda kafa kaşıntısı genellikle saç biti (Pedikulozis Kapitis) problemi ile ortaya çıkarken, yetişkinlerde ise sorunun nedeni büyük ölçüde kafada mantar (Malassezia furfur) olmaktadır. Kafa kaşıntısı, kepek ve seboreik dermatit problemine neden olan bu durumun önüne geçmek oldukça kolaydır.

Kafada Mantar Nasıl Anlaşılır?
Sağlıklı saç derisinde kepek, kaşıntı, yağlanma, iltihap gibi sorunlar görülmez. Özellikle kafa kaşıntısı ve kepek problemi yaşıyorsanız mutlaka dikkatli olmalısınız. Çünkü kafada mantar problemi kaşıntı + kepek sorununa neden olmaktadır. Önlem alınmadığında saç köklerine ilerleyen kafada mantar mikrobu dökülmelere neden olabilir.

Kafa Kaşıntısı: Mantar hastalığının en önemli belirtisi hiç şüphesiz ortaya çıkan kaşıntı problemidir. El, ayak, kasık, genital bölge ve saçlı deride sık görülen mantar problemi görüldüğü her yerde normalden fazla kaşıntıya neden olmaktadır. Aynı şekilde kafadaki mantar hastalığı da kafa kaşıntısına neden olmaktadır. Fakat dikkat etmeniz gereken kafa kaşıntısı sadece mantar ile olmayıp, aynı zamanda saç biti problemi de kaşıntı yaptığıdır. Kafa kaşıntısı ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/kafa-kasintisi-nasil-gecer/

Kepek, Aşırı Kepek (Seboreik Dermatit): Kafada mantar hastalığını anlamanın en kolay yolu iki belirtinin bir araya gelmesi ile mümkündür. Her insanda belli bir düzeyde mantar problemi olup, asıl sorun olması bu mikropların üreyerek çoğalması ile mümkün olur. Kafada mantar artışı kepek ve buna bağlı olarak kafa kaşıntısı problemini ortaya çıkarmaktadır. Sorun genelde aşırı kepek (Seboreik Dermatit) şeklinde olup, kafa kaşıntısı kaçınılmaz hale gelir. Her kaşıma sonrası kıyafetinizin omuz kısımları kepekle kaplanabilir.

Kafada Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?
Endişelenmeye gerek yok, kafada mantar tedavisi saçlarınızı yıkamak gibi kolaydır. Önemli olan saç temizliğinde mantar öldürücü şampuan seçmektir. Kafada derisinde oluşan mantar problemini yok ettiğinizde kepek ve kafa kaşıntısı problemi ortadan kaybolacaktır. Şimdi dilerseniz mantar öldürücü bilimsel maddeleri tanıyalım.

Climbazol, Ketokonazol, İtrakonazol, Zinc Pyrithione
Mantar öldürücü şampuan aldığınızda yukarıda yer alan bilimsel maddelerden bir yada bir kaçının olmasına dikkat etmelisiniz. Fakat bazı maddeler yan etkisi olması nedeniyle dikkatli kullanmalısınız.

Climbazol: Kafada mantar tedavisinde en gelişmiş bilimsel maddelerden olan Climbazol, Climbazole maddesi pahalı olması nedeniyle Climbazol içeren şampuan markaları çok fazla değildir. Türkiye’de Seboderm Şampuan içeriğinde yer almakta olup, aynı zamanda Zinc Pyrithione ile etkisi artırılmıştır. Her hangi bir yan etkisi olmayan Climbazol günlük kullanıma uygun olup, istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz.

Ketokonazol: Bir diğer mantar öldürücü bilimsel madde ise Ketokonazol olup, yan etkileri nedeniyle dikkat edilmesi gerekir. Günlük kullanıma uygun olmayan 15 gün aralıklarla kullanılması gerekir. Aksi halde saç derisinde incelme, tahriş ve kaşıntıya neden olmaktadır. Ketokonazol içeren şampuanlar olarak ülkemizde Nizoral, Konazol ve Ketoral Şampuan markaları öne çıkmaktadır. Fiyatı 5 ile 10 TL arasında değişen bu ürünleri size en yakın eczaneden temin edebilirsiniz. Dediğim gibi 15 gün aralıklarla kullanın.

Malassezia furfur

Kafada Mantar Saç Dökülmesi Yapar mı?
Canlı bir mikrop olan mantar sürekli zarar veren ve üreme yöntemi ile çoğalmaktadır. İlk etapta sadece saçlı deriye zarar veren kepek ve kaşıntıya neden olurken, önlem alınmadığında ise saç köklerine doğru ilerleyerek saç köküne zarar vererek iltihap ve dökülmeye neden olmaktadır. Kafada mantar saç dökülmesi problemi olarak sadece %2-%3 oranında soruna neden olmaktadır. Saç dökülmesi nedenleri ve çözüm yöntemleri görebileceğiniz sayfamıza aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-nedenleri/

172 Yorum

  1. Dogan

    Merhabalar Hocam, yaklasik 6.7 ay once kafamda oval halde benekler olusmaya basladi , 20 gun ince doktora gittim mantar olabilecegini soyledi ilaclari 10 gundur kullaniyorum (kanozonal,exoderil) yayilma devam ediyor. Mantar mi yoksa farkli bir hastalik mi sizce. Simdiden tesekkurler.

    • Dr. Kaya

      Doğan: Doktorunuzun da dediği gibi mantar enfeksiyonu olabilir. Tedavisi 1 ay ve daha uzun süre alabilir. Sabırla devam edin ve doktorunuzla iletişimde kalın.

  2. seda

    merhaba hocam arkadaşımin kafasinda mantar varmış bugun doktor 3 sene sonra kafanda saç kalmaz demiş kafasinda yanma oluyormus kasinti varmis dokulme cok fazla cozumu yok demis doktor ne yapmamiz gerek

    • Dr. Kaya

      Seda: Tamam mantar kepek ve saç dökülmesine neden olur. Ama, 3 yıl gibi kısa sürede tamamen kel kalması için yeterli neden değildir. Kafada mantar için Seboderm Şampuan + Dermo TTO losyon kullanabilir. Bu problemi ortadan kaldıracaktır. Dökülme devam etmesi halinde ise farklı bir dermatoloji uzmanına muayene olmasını öneririm.

  3. Yılmaz

    Hocam iyi aksamlar ben kucukken basimin arka tarafinda yara olusmus ve zmanla saç dokulmus ve arka tarafim kel kaldi mantarli bolgede sac cikti ama seyrek cikti bu olay 10 15 yil once oldu simdi ne yapmaliyim gec mi kaldim yada o bolgeye saç ektirsem tekrardan sac dokulur mu

    • Dr. Kaya

      Yılmaz: Yaşadığın sorun kıl köklerinin ölmesine neden olmuştur. 10-15 Yıl çıkmadığına göre artık çıkmasını beklemek mantıklı olmaz. Bunun için o bölgeye saç ekimi yaptırabilirsin. Op. Dr. Can İşler bu konuda uzman bir isimdir. Kıl kökü sayısı az olacağı için çok küçük bir ücretle bu soruna çözüm bulabilirsin.

  4. Burak

    Hocam ilgilendiğiniz için teşekkür ederim aslında beni düşündüren asıl şey şu: saçlarım döküldükten sonra dermatit sorunu devam edecekmi etmicekmi bunun önüne kesin olarak nasıl geçebilirim bunu çok merak ediyorum bunuda cevaplarsanız çok sevinirim saygılar

    • Dr. Kaya

      Burak: ben teşekkür ederim. Başta da belirtiğim gibi dökülme ve seboreik dermatit farklı farklı ele alınması gerekir. Her ikisininde tedavisine düzenli bir şekilde devam etmen halinde çözümsüz olmadığını göreceksin. Tabii ki kafada mantar çok basit bir sorun değildir. Biraz sabırla hareket etmen gerekir.

  5. Burak

    Hocam 2yıl önce doktor erkek tipi dökülme var demişti genel olarak dökülme var tek bir bölge değil yani ama şuan bile bence kısmen saç sayısı iyi durumda ben seboreik dermatit için 3yıldır düzenli olarak haftada 2veya3 kez şampuan kullanıyorum onun dışında aktardan aldığım yeşil sabun kullanıyorum (zeytinyağlı veya defne yaprağı gibi) öğrenmek istediğim asıl şey dökülen saç köklerim sizce yaşıyormudur en azından çok masraflı veya özel tedaviler uygulanmadan yüzde 70 eski haline gelebilirmi saçlarım cevaplarsanız sevinirim hocam saygılar

    • Dr. Kaya

      Burak: Genetik dökülme olduğu için senin saçların normalden kısa süre yaşar. Sağlıklı saçlar 2-10 yıl yaşayıp, yenilenmek için dökülürken senin saçların 6-7 ay içerisinde yenilenmek için dökülür. Yenilenme süreci insanın ömrü boyunca 10-15 defa gerçekleşir. Bu süreci sen 5-10 yıl içerisinde tamamlarsın. Bu nedenle saçların yaşam sürecini uzatacak ilaçlar kullanmalısın. Tabii ki şunu da unutmamalısın ki saçların belli bir yaştan sonra tamamen ölecektir. Tedavide amaç 5-10 yılda kel kalmak yerine 10-15 hatta 20 yıl uzatmaktır.

  6. Burak

    Hocam merhaba ben 21 yaşındayım saçımda 3yıldır seboreik dermatit var o zamanlar deniz suyundan bulaşmıştı bana bu hastalık sebebini bilmiyorum ama saçım çok uzun zamandan beri dökülüyor ortalama 4yıldır falan ama hızlı bir dökülme değil yavaş yavaş oluyor bende yavaş yavaş olduğu için çok ciddiye alıpta doktora görünmedim şuan dışardan hala belli olmasada saçım bayağı bir seyreldi bu dökülen saçlarımın kökleri sizce hala canlımıdır saçım büyük oranda eski haline döndürülebilirmi cevaplarsanız sevinirim saygılar

    • Dr. Kaya

      Burak: Evet seboreik dermatit saç dökülmesine neden olur. Ama çok aşırı etkili değildir. Şöyle yapalım sorunu anlamak adına sen dökülmenin nerede olduğunu bana belirtir misin?

  7. Özlem Aktay

    Merhaba! Hocam kızım 1 buçuk yaşında ektodermal displazi teşhisi kondu ter bezleri yok bu nedenle vücutta kıl çıkan bütün bölgeler aşırı seyrek saç için yapabileceğimiz bişey varmı hiç bişey kullanmadık şimdi ye kadar lütfen cvp şimdiden tşk ler.

    • Dr. Kaya

      Özlem: Saçta seyreklik için yapacak bir şey yoktur. Çünkü belirli bölgelerde kıl kökü yoktur. Çocuğunuz çok küçük olması nedeniyle piyasa da bulunan ilaçların kullanımı uygun değildir. Tabii ki mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene için başvurmalısınız.

  8. kemal

    merhabalar hocam bende sabunu yüzüme traş ederken kullandım heralde tahriş oldu ve saçımda yüzümde kulaklarımda kepeklenme oluştu doktora gittim yağlı egzama dediler konazol şampuan ve dermovate saç losyonu verdiler bi kaç defa kullandım sonra yan etkilerinden dolayı bıraktım ve hala devam etmekte saçlarım aşırı yağlanyor ve beyaz beyaz topak topak şeyler birikmiş saçlarımda yıkayınca aşırı dökülüyor zeytinyağı yumurta kürü veya normal zeytinyağı kürünü denedim azaldı ama bitmedi şimdi dermotto losyon ve climbazol içeren şampuan kullansam fayda eder mi yoksa dermatolog şart mı? sonuçta ilkte konazol önerdiler bidaha gitsem aynısını vericekler gibime geliyorda…

    • Dr. Kaya

      Kemal: Saç dökülmesi ve seboreik dermatit (yağlı egzama) farklı sorunlar olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Fakat şunu da göz ardı etmemek gerekir ki aşırı kepek saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle ilk olarak doktorun önerdiği ürünler ya da benim önereceğim Seboderm Şampuan + Dermo TTO Losyon birlikte kullanabilirsin. 1-2 Aylık süreçte kepek ve yağlanmayı hafifletmeliyiz. Dökülme devam ederse onun için tekrar konuşuruz.

      • Erman

        kepek diil mantar var hocam bu sebore çıktıktan sonra dökülme falan başladı saçlarım yağlanıyodu ama bu kadar diil ve sebodan sonra yüzümdeki mantarlar ve saçımdakiler aynı ve seboreit dermatitten dolayı saçım mantar içinde o yüzden kepekte var mantarda yağlanmada ama dökülme yoktu bu hastalıktan sonra olduğu için yağlı egzama sebepli diil mi

        • Dr. Kaya

          Erman: Kafada mantar (Malassezia Furfur) aynı zamanda kepek ve kafada kaşıntıya neden olan bir sorundur. Bu nedenle sorunu kaynağı olan mantar ortadan kaldırılmalıdır.

  9. Cemre

    Hocam kızım 9 yaşında 3 ay önce saçında daire şeklinde dökülme oldu tahlillerde tinea kapitiş teşhisi kondu lamisil ,ketoral şampun,merhem zalain siprey ve oceral siprey kullandı.bir süre durdu dökülme sonra tekrar başladı fr hapı değiştirdi funit verdi bu şekilde iyileşirmi ve dökülme dururmu .Dökülen yerde saç çıkarmı.teşekkürler

    • Dr. Kaya

      Cemre: Çocuğunuzun sorunu alopecia areata dediğimiz (Saçkıran) olabilir. Öncelikle çocuğunuzla yakından ilgilenerek kendi içerisinde yaşadığı korku ve endişeleri öğrenerek onu rahatlatmalısınız. Yaşadığı korku ve endişeler onun bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Düzenli olarak dermatoloji uzmanları ile iletişimde kalmalısınız.

  10. Meriç

    Hocam 33 yaşındayım benim başımda mantar ve egzana var eşimin ailesinin isteği üzerine başimı kapattım iyice kötüye gitti yüzümde de olmaya başkadı ne yapmalıyım

    • Dr. Kaya

      Meriç: Tedavisine yönelik bugüne kadar ne yaptın, hangi ürün ya da ürünler kullandın?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.