Kafada Şişlik Neyin Belirtisidir?

İnsan vücudunun en önemli kısımlarından biri olan kafamız aynı zamanda en fazla sağlık sorununun ortaya çıktığı organlardan biridir. Bu yazımızda kafa kısmında ortaya çıkan şişlik probleminin nedenleri, belirtileri ile teşhis ve tedavisine dair detayları göreceğiz. İlk olarak kafada şişliğe neden olan faktörleri kısaca tanıyarak başlayalım.

Kafada Şişlik Neden Olur?

Öncelikle sorun basit bir kafa travması ya da en sık rastladığımız yağ kisti olabileceği gibi ciddi anlamda ölümcül risk içeren hastalıklar, tümörler ve diğer kistler olabilmektedir. Bu nedenle 1 haftadan uzun süreli şişlik probleminiz varsa ağrı yapsın ya da yapmasın mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Kafada şişliğin en önemli nedeni yağ kisti olmasına karşın bazal hücre karsinomu, hemanjiom, Lyme ve Gut gibi hastalıklarda kafada şişliğe neden olabilir. Yukarıda da belirtildiği gibi en sık neden kafada yağ kisti olup, yazının devamında diğer nedenleri de göreceksiniz. Dilerseniz yaşadığınız sorunun resmini çekerek genel cerrahi uzmanına aşağıda yer alan form üzerinden gönderebilirsiniz. Op. Dr. Atilla Kaya tarafından incelenecek olan resminiz sonrasında size Email ile bilgi verecektir. Bunun için aşağıda yer alan butona tıklayınız.

Doktora Sor

Travma, Çarpma, Yaralanma

Kafada şişliklerin büyük bir bölümü geçici olup, kazalara bağlı olarak aniden ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda sık görülen bu durum düşme, sert bir zemine çarpma ile aniden ortaya çıkmakta ve çoğunlukla ağrılı şişliklerdir. Bu şekilde travmalara bağlı olarak ortaya çıkan şişlikler 2-5 gün içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. 1 Haftadan uzun sürmesi halinde çocuğunuzu mutlaka bir doktora muayene ettirmelisiniz.

Kafada Yağ Kisti (Lipom)

Yukarıda da belirtildiği gibi kafada şişlik probleminin en önemli nedeni yağ kisti dediğimiz lipom olmaktadır. Doktora giden hastaların %70-%80 gibi büyük bir bölümüne yağ kisti teşhisi konmaktadır. Yağ bezesi ile karıştırılmasına karşın bir birinden farklı sorunlardır. Yağ bezesi yumuşak ve dokunduğunuzda hareket ettirilirken, yağ kisti ise çocukların severek oynadığı misket benzeri bir yapıda olup, aynı şekilde o misketler kadar serttir.  Hastalar yaşadığı sorunun teşhis ve tedavisi için büyük ölçüde beyin cerrahına müracaat ederler. Beyin cerrahına müracaat eden hastaların büyük bir bölümü yağ kisti teşhisi konularak genel cerrahi uzmanına tedavi olması için yönlendirilir. Çünkü gerek yağ bezesi, gerekse yağ kisti tedavisi genel cerrahlar tarafından 5 dakikalık bir ameliyat ile yapılırlar. Bununla ilgili detayları yazımızın devamında göreceğiz.

Neden Olur? Saç problemleri arasında dökülme ve kepeklenmeden sonra insanların en çok şikâyet ettiği problem saçta yağlanma olmaktadır. Kıl köklerini dış etkenlerden korumak için her kılın etrafına bir tane yağ bezi konmuştur. Bizi yaratan Allah ne kadar güzel ve özel yarattığının bir göstergesi diyebilirim. Bu yağın dışarı çıkmasını sağlayan deliklerin tıkanması halinde yağ dışarı çıkamayarak kafa derisi altında birikmeye başlar. Bu durum diğer yağ bezi deliklerinin de tıkanmasına neden olur. Yani sorun ilk etapta bir kıl kökü iken zamanla bu 2-3 cm alana yayılarak yüzlerce kıl köküne yağ salgılayan deliklerin tıkanması demektir.

Nasıl Anlaşılır? İlk etapta hiçbir şekilde anlama imkânınız olmayacaktır. Bu şekilde aylar, yıllar yaşayabilirsiniz. Anlama sürece kafa derisinde şişlik ve çok nadirde olsa ağrı yapması ile kendisi gösterir. Şişlik 1 cm’den 4-5 cm’ye kadar değişebilmektedir. Yani sorunla yaşamaya devam ettiğiniz sürece yağ kisti de büyümeye devam edecektir.

Yağ Kisti Ağrı Yapar mı? Sorunun ne olduğunu anlamak ve diğerlerinden ayırmamızı sağlayan en önemli belirtilerden biri ağrı yapıp, yapmamasıdır. Yağ kisti ya da sorunla karşılaştırılan yağ bezesi normalde ağrı yapan bir sorun değildir. Fakat bu durum her insan için geçerli değildir. Yağ kistleri bazı durumlarda ağrı yapabilir. Deri altında yer alan beze ya da kist bir kapsül tarafından sarılmakta ve onu bir arada tutmaktadır. Bu kapsül zarar görmesi halinde beze ya da kist iltihaplanarak ağrıya neden olmaktadır. Çok sık olmasa da karşılaştığımız sorunlardan biridir. Aynı şekilde iltihabın olduğu yer sıcak olabilir. İltihaplanma dışında kistin büyümesi ile birlikte daha fazla baskı yapmaya başlayacaktır. Bu durumda yine ağrı ve can yanmasına neden olabilir.

Kanserleşir mi? Kafada görülen yağ kistleri için kanserleşme riski yoktur. Sadece vücudun belirli yerlerinde görülen yağ bezlerinde nadir de olsa kanserleşme riski bulunur. Liposarkom dediğimiz yağ bezesinin kanserleşmesi çok nadir görülmektedir.  Örnek vermek gerekirse 30 yıllık genel cerrahi uzmanı olan Op. Dr. Atilla KAYA bu güne kadar sadece 1 tane liposarkom ile karşılaştığını belirtmektedir. Tabii ki dikkatli olmalı ve fark edildiği anda tedavi olmalısınız.

Kafada Yağ Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evet, arkadaşlar şimdi geldik en önemli hususlardan biri olan kafada yağ kisti tedavisinin nasıl yapılması gerektiğini göreceğiz. Öncelikle bu konuda deneyimli genel cerrahi uzmanlarından yararlanmalısınız. İmkânınız varsa tercih edeceğiniz doktor medikal estetik uzmanı olursa daha olur. Çünkü uygulanacak tedavide estetiğe de önem verilmelidir.

Saçı Tıraş Etmek Gerekmez: Bu konuda tecrübeli doktorlar ameliyat yapılacak alandaki saçları tıraş etmeye gerek görmezler. Çünkü 1 cm alanda yapılacak ameliyat için 3-4 cm genişliğinde saçı kesmek gerek erkekler, gerekse kadınlar için rahatsız edici olmaktadır. Özellikle kadın hastaların saçları uzun olduğu için tıraş edilen yerin uzaması yıllar alacaktır. Bu nedenle doktorunuza tıraş edip, etmeyeceğini mutlaka sormalısınız. IDEA Klinik genel cerrahi uzmanları tıraş etmeden, sonrasında pansumana gerek kalmadan başarılı bir şekilde yapmaktadır.

Yağ Kisti Ameliyatı Videosu

Aşağıda yer alan görüntü genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Atilla KAYA tarafından gerçek ameliyat esnasında çekilmiş olup, çok kısa sürede %100 etkili olarak yapıldığını görebilirsiniz. Doktora ulaşmak için 0212 572 72 65 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.

Tedavi görütüsünü izlemek için bağlantıya tıklayınız.
https://www.youtube.com/embed/pywpo81iyw8

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ameliyat deyince birçok insan haliyle korku ve endişeye kapılmaktadır. Ama bu korku yersiz, çünkü yağ kisti ameliyatı sadece o bölgede uyuşturma yapılarak 5 dakika içinde yapılan bir uygulamadır. Hastanede yatma, iş gücü kaybı gibi istenmeyen durumlar yaşanmaz. O nedenle korku ile sakın tedaviyi ertelememelisiniz. Çünkü sorun sürekli büyüme ve ilerleme eğiliminde olup, daha sıkıntılı günler yaşamanıza neden olacaktır. Erken süreçte tedavi olmanız halinde ödeyeceğiniz ücrette daha ekonomik olacaktır.

Yağ Kisti Tedavi Ücretleri Ne Kadar?

Bu konuyla son olarak yine çok merak edilen bir husus olan ücretlendirmeyi aktarmak istiyorum. Özel sağlık merkezlerinden hizmet almak isterseniz size önerim IDEA Klinik olarak Türkiye’nin en büyük 4 kenti olan İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da hizmet veren idea klinik öncelikle ücretsiz muayene imkânı sağladığını belirtmek istiyorum. Size en yakın merkezine randevu alarak gidebilirsiniz. Deneyimli genel cerrahi uzmanları ile görüşmek için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Tedavi olmak istediğinizde ise ücretlendirme hastalığın yapısı ve SGK güvenceniz olup, olmamasına göre değişmektedir. Büyüklüğü 2 cm’ye kadar olanlarda SGK’lı hastalar için 400 TL olarak ücret alınmaktadır. Yukarıda verdiğim ücret bir noktadan sonra güncelliğini yitirebilir. Güncel ücretlere ulaşmak için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayınız. https://www.ideaklinik.com/tedavi-ucretleri-bilgisi.html

Kafada Şişliğe Neden Olan Diğer Faktörleri Görün

Tekrar belirtmek gerekirse kafada şişliğin en önemli nedeni yağ kisti olmasına karşın tek başına yeterli bir sebep değildir. Bu nedenle diğer faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız. Aşağıda şişliğe neden olan bazı hastalıklar yer almaktadır.

Hemanjiom (Damar Beni) : Bebekler hayata merhaba dediklerinde birçok hastalıkla doğabilmektedir. Onlardan biride damarsal hastalık olan hemanjiom yüz bölgesinde sıkça görmeye alışkınız. Zaten yüzümüz kafa bölgesine ait bir organ olduğu için hemanjiom sadece yüz ile sınırlı kalmadan saçlı deride de görülmektedir. Kırmızı yüzeysel ya da kabarık damar yapıları kolaylıkla fark edilmektedir. Bebeklerde doğuştan görülen bu hastalık 6 ile 10 yaşına kadar kendi kendine geçme olasılığı bulunmaktadır. Tam aksine geçmek yerine büyüme sürecine girerek daha da tehlikeli olabilir. Bu nedenle ebeveynler dikkatli olarak hastalığın durumunu takip ederek belirli zaman aralığında örnek aylık olarak karşılaştırmalıdır. Büyüme yoksa sorun yok ama tedavi olsa daha iyi olur, büyüme varsa onkoloji yanı sıra kalp ve damar cerrahi uzmanlarına müracaat ederek tedaviye başlarsınız. Tedavide ilaçlar yanı sıra Lazer ve varis tedavisinde kullanılan Aethoxysklerol isimli madde kullanılmaktadır. Yani ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmektedir. Korku ve endişeye kapılmamalısınız.

Et Beni, Siğil

Saçlı deride şişliğe neden olan sorunlardan biride özellikle vücudumuzun her yerinde olan benler olmaktadır. Vücudumuzda daha çok yüzeysel olanlar görülmekte olup, kafa kısmında özellikle ensede ciltten kabarık et benleri görülmektedir. Aynı şekilde et beni ile benzer yapıda olan siğiller olabilmektedir. Siğil virüs olduğu için çoğunlukla diğer insanlardan bulaşmaktadır. Tedavisi yine ameliyatsız yöntemlerle sadece 5 dakika içinde yapılmaktadır. Lazer olarak bilinen fakat aslında Elektrokoagülasyon olan cihazla benler ya da siğilden kolayca kurtulursunuz. Bunun içinde genel cerrahi uzmanlarından hizmet almanızı öneririm. Cildiye uzmanı saçlı derideki ben ve siğiller için yetersiz kalabilir. IDEA Klinik ben aldırma hizmeti de vermektedir.

Hastalıklar Yanı Sıra İyi ve Kötü Huylu Kistler

Kafa derisinde ortaya çıkan şişliklerin nedeni büyük ölçüde kistler olmaktadır. Sayfanın giriş kısmında detaylıca ele aldığımız yağ kisti onlardan biridir. İyi ve kötü huylu olmak üzere birçok türü bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse Dermoid, Epidermoid ve Preauriküler onlardan bir kaçıdır. Aynı şekilde bazı hastalıklarda geçici ve uzun süreli şişliklere neden olabilir. Onların başında beyin tümörü gelmektedir. Gut ve Lyme hastalıkları yine önemli yer etmektedir. Yaşadığımız sorunun ne olduğu, neden olduğu ve tedavisi için mutlaka doktor ve sağlık merkezlerinde uzak durmamalıyız. Olaya basit bir şişlik şeklinde bakmamalıyız.

Kafada Şişlik İçin Hangi Doktora Gidilir?

Konumuzun sonuna gelirken yine önemli hususlardan birine doktor ve bölüm tercihine bakacağız. Evet, arkadaşlar kafasında şişlik problemi olan insanlar hangi doktora ya da sağlık merkezlerinin hangi bölümlerine randevu alması gerektiğine bakacağız. Bunun için beyin cerrahi ve genel cerrahi ön plana çıkmaktadır. Yaşadığınız sorunun durumuna göre bölüm tercih etmeniz gerekir. Bu konuda genel cerrahi uzmanlarından Op. Dr. Atilla Kaya bizlere destek olacaklar. Yaşadığınız sorunun resmini çekerek Atilla beye gönderin ve inceleme yaparak size bilgi verecektir.


Resim Çek Gönder, Sorunun Ne Olduğunu Öğren

Yaşadığınız sorunun ne olduğu, neden olabileceği ya da ne yapılması gerektiği ile ilgili merak ettiğin bilgilere ulaşmak için aşağıda yer alan formu kullanınız. Hastalığı (şişliği) yakından gösteren resim yükleyiniz. Gönderdiğiniz bilgileri genel cerrahi uzmanı Op. Dr. atilla Kaya inceleyerek formda belirtmiş olduğunuz Email adresinden yaşadığınız sorun ve tedavisine yönelik size detaylı bilgi verecektir.

341 Yorum

  1. Esma Gülçe

    Merhaba ben 11 yasinda bir kiz cocuguyum kafamda yaklasik 1 senedir bis sislik var hic agri sizi yapmiyor ayni top gibi ve hicbirsey gozukmuyor ne yapmaliyim

    • Dr. Kaya

      Esma: Büyük ihtimalle yağ kisti olabilir. Fotoğraf gönder değerlendirelim. Gerekirse ailenle birlikte kliniğimize gelirsen ücretsiz muayene ederiz.

  2. kerem

    Merhaba hocam benim kafamda kucuk bir şişlik var fakat bu şişliğin etrafında da 1 2 tane daha var onlar daha küçük. boyle birsey hic olmamıştı gece yatarken farkettim ağrı falan yapmıyor fakat dokunduğumda birazcık acıyor acaba kistmidir geçicimidir cevaplarsanız sevinirim.

    • Dr. Kaya

      Kerem: Sayfada yer alan form ile şişliğin resmini gönderin inceleyelim.

  3. orhan

    Merhaba sayın hocam kafamın arkasında kemik sertliğinde bir şişlik var ve bu şişlik 5 senedir falan var ağrı falan yok ve şuan aynı şişlik kardeşimdede oluşmaya başladı tümör veya yağ bezesinden şüpheleniyorum bu konuda beni aydınlata bilirseniz çok memnun olurum teşekkür ederim

    • Dr. Kaya

      Orhan: Sayfada yer alan formdan şişliği gösteren resim çekip gönderin, inceleyelim.

      • orhan

        Doktor bey ben yurt dışında yaşıyorum ct scan yaptırdım ve osteoma oldugu söylemdi bana bu bir tür kemik tümörü imiş bunu aldırmakta acele etmelimiyim?, 1 yıl sonra geleceğim türkiyeye 1 yıl sonra aldırsam sorun olurmu
        Bir diyer sorum ise osteoma tehlikeli bir ameliyatmıdır ve türkiyede nerede yaptıra bilirim
        Teşekkür ederim

        • Dr. Kaya

          Orhan: Sağlık konusunda hiç bir şeyi ertelememek gerekir. Türkiye’de tedavi için baya zaman kaybedebilirsin. Bu nedenle yaşadığın yerdeki doktorlardan destek alabilirsin.

  4. Burcu

    Hocam merhaba, benimde kafamda bir şişlik var sert arada kaşıntı yapıyor ve bir kaç gündür ağrı yapıyor. Daha öncede buna benzer bir sertlik kafamın başka bölgesinde çıkmıştı daha sonra geçti. Nedeni ne olabilir endiselenilecek bir durum mu ne yapmaliyim ? Teşekkür ederim.

    • Dr. Kaya

      Burcu: Sayfaya form eklendi oradan şişliği görebileceğimiz bir resim atarsan değerlendiririz.

  5. Esra

    Hocam başımdan sülük tedavisi yaptırdım ertesi gun başımın arka sağ alt bölümünde ağrı oluştu sanki hafif bir şişlik var (bu bölüm sülük yapışan bölüm degil) ne yapmam gerek bikaç gün beklemelimiyim Dr gitmek için??? Teşekkürler…

    • Dr. Kaya

      Esra: Sülük yapıştırmak yerine doktora muayene olmalısınız. İşe yarayacaksa doktorunuz da aynı yöntemi uygulayacaktır.

  6. Esma

    Basimda hafif bi siskinlik var ve aciyo acisi agrisi gozume vuruyo. Kulagimda gerilme oluyo. Emara tomografi ye girdim hamd olsun bise cikmadi . Sinirsel olabilir dediler piskolaga gittim ilac kullaniyom ama ayniyim yine bu konuda fikrini zi ogrenebilirmiyim

    • Dr. Kaya

      Esma: Muayene olduğun uzmanların üzerine fikir vermem doğru olmaz. Dedikleri gibi geçici bir psikolojik süreç olabilir. Rahat bir yaşam sürmeyi dene gelişmeleri kontrol et

  7. Müjgan

    Hocam merhaba benim karnında yağ bezeleri vardı doktora gittim antibiyotik verdi kullandım geçmedi şimdide kafamın arkasında nohut kadar elime gelen sertlikler var ayağı kalktığım zaman da başım dönüyor gözlerim kararıyor neden olur?

    • Dr. Kaya

      Müjgan: Gerek yağ bezesi, gerekse yağ kisti ilaçla falan geçmez. 0212 572 72 65 numaralı telefondan randevu alarak IDEA Kliniklerinde ücretsiz muayene olabilirsin. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da hizmet vermektedir. Genel cerrahi uzmanları 5 dakika içinde tedavini yaparlar.

  8. Buse

    Iyi günler hocam kafamin sol üst tarafinda bir sislik var dokununca hissediliyor ve son 1 haftadir kafamda uyusma yanma ve agri var üstelik halsizlikte var sizce bunun belirtisi nedir

    • Dr. Kaya

      Buse: Görüntüleme yapmadan bir sonuç ortaya koymak zordur. O nedenle mutlaka doktora muayene olmalısın.

  9. Eda kuş

    Kafamın arkasında nohut büyüklüğünde sivilce var. Diolar sinirsitres ten oluyo siz ne önerirsiniz hocam

    • Dr. Kaya

      Eda: Bir şey önerebilmek için sorunun ne olduğu ve altında yatan neden tespit edilmelidir. Bunu yapabilmek için bir doktora muayene olmalısın.

  10. Sevil

    Selamin aleykum annemin kafasinda buyuk ve agrili sislik meydana geldi agrili olmasi ciddi bir sorunnmudur piskolojik ilaclar kullaniyor buna baglida olabilirmi

    • Dr. Kaya

      Sevil: Ve aleyküm selam kafada şişliğin bir çok nedeni olup, ağrılı olması genelde şişliğin büyüklüğünü göstermektedir. Çoğu zaman baskı yaptığı için ağrıya neden olmaktadır. Annenizi mutlaka bir nöroloji uzmanına muayene ettirmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.