Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi toplumda en sık görülen saç problemlerinden biri olup, erken dönemde bilimsel tedavi yöntemleri ile önlem alınmaması halinde çoğu zaman Alopecia dediğimiz kellik problemi ile sonuçlanmaktadır. Böyle bir sonla karşı karşı kalmamak için öncelikle yaşadığınız sorunun nedeni ve tipini öğrenmelisiniz. Sayfanın devamında toplumda en sık görülen saç dökülmesi nedenleri ve belirtileri açıklanmaktadır.

Saç dökülmesi nedenlerine baktığımızda yaş, cinsiyet ve kişinin sağlık sorunlarına bağlı olarak bir çok dökülme nedeni olduğunu görüyoruz. Bizde size bilgi verirken konunun daha anlaşılır olması nedeniyle konuyu 3 parçaya bölerek erkekler, kadınlar ve çocuklarla gençler şeklinde 3 farklı kategoride ele alacağız. Yazının tamamını okumak yerine aşağıda yer alan kısayol bağlantılardan size uygun olana tıklayınız.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri

Evet arkadaşlar sorunun kaynağını incelemeye ilk olarak erkekler ile başlayalım. Erkeklerde dökülme nedeni olarak karşımıza tek sebep çıkmaktadır. Ailesel, ırsi, genetik yada erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen bu sorun erkeklerde görülen dökülme probleminin %95’ini oluşturmaktadır. Yani daha anlaşılır halde açıklamak gerekirse saç dökülmesi problemi yaşayan her 100 erkekten 95’i genetik yani erkek tipi dökülme teşhisi konmaktadır. Sorunun nedeni erkeklik hormonu Testosteron ile alakalı olup, ergenlik dönemi ve 20’li yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Erkek tipi saç dökülmesi

AGA (Androgenetik) Ailesel: Yukarıda yer alan satırlarda da belirtildiği gibi sorun 20’li yaşlarda saçlarda kalite kaybı ve seyrelme şeklinde başlamaktadır. Anne yada babasında saç dökülmesi, kellik problemi olan çocuklarda bu dökülme tipi sık görülmektedir. Sorunun kaynağı Testosteron olup, 5 Alfa Reduktaz enzimi ile birlikte DHT dediğimiz Dihidrotestosteron halini almasıdır. DHT kıl yapıcı hücreye ulaşarak ona zarar vermektedir. İlk olarak saçın kalitesi ve uzama hızını yavaşlatmaktadır. Kalitesi azalan kıl kökleri normalde 2-10 yıl yaşamak yerine 3-4 ay yaşam süreci sonrası yenilenmek üzere dökülmektedir. Bu şekilde insan hayatı boyunca 10-15 defa tekrarlayarak sonrasında Alopecia dediğimiz kellik süreci ortaya çıkmaktadır. Genetik dökülmede sorun şakaklar yada vertex dediğimiz tepe bölgede seyrelme şeklinde görülür. Bunun çözümü için kıl köklerine zarar DHT hormonu baskılayıcı sprey ve tabletler kullanmak gerekir. Saç dökülmesi nasıl önlenir? konusunda detaylı bilgi verdiğimiz için burada sadece nedenleri ve belirtileri aktarıyoruz.

Alopecia Areata (Saçkıran) : Erkeklerde görülen saç dökülmesinin 2. önemli nedeni ise halk arasında Saçkıran olarak bilinen Alopecia Areata olup, özellikle çocuklar ve gençler ile genç yetişkinleri etkilemektedir. Stres, üzüntü, moral bozukluğunun bağışıklık sistemi üzerinde kötü etkileri nedeniyle herhangi bir belirti olmaksızın saçın bir yada bir kaç noktasında (Alopecia Areata) saçın tümünde dökülmeler (Alopecia Totalis) saç yanı sıra vücudumuzda diğer kılların dökülmesi ile sonuçlanması halinde (Alopecia Universalis) olarak ayrılmaktadır. Sorunun kaynağı stres, üzüntü vs olması nedeniyle tedavinin en önemli aşaması kişinin bu sorunlardan kurtulması olmaktadır. Tedavisi için bitkisel ve bilimsel yöntemler bulunmaktadır. Evinizde sarımsak tedavisi ile %50 etki ederken, bir dermatoloğun yapacağı kortizon enjeksiyonu %70 başarı sağlarken kısa adı SADBE olan (Squaric Acid Dibutylester) kullanımı ile %95 başarılı bir tedavi uygulayabilirsiniz.

Alopecia Areata

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri

Kadınlarda görülen nedenler erkeklere göre biraz daha fazla olup, kesinlikle sorunun nedeni ve tipini öğrenmeden herhangi bir tedaviye başlamamalısınız. Çünkü kadınlarda görülen saç dökülmesi nedenlerinin büyük bir bölümü anemi dediğimiz kansızlık ile alakalı olmaktadır. Bunun dışında genetik, hormonal ve menopoza bağlı nedenler bulunmaktadır. Şimdi dilerseniz bu nedenleri ve belirtilerini ele alalım.

Anemi (Kansızlık) : Yukarıda da belirtildiği gibi kadınlarda görülen saç dökülmesinin en önemli nedeni anemi yani kansızlık ile alakalı olup, tüm kıl köklerini besleyen atardamar ve kirli kanı kalbe geri taşıyan toplardamarlar yer almaktadır. Kıl köklerinin yeterli miktarda kan almaması yada kan içerisinde yer alan demir, çinko, magnezyum, biotin gibi enzimlerin yeterli olmaması halinde saçlar yeterli vitamine ulaşamaz. Bu durumda kafanın her yerinde dökülmeler görülmektedir. Böylece sorun genetik yada kansızlığa bağlı olup, olmadığı ayrışmaktadır. Kesin teşhis için muayene olduğunuz dermatolog sizi tam kan sayımı taraması için Hematoloji bölümüne sevk edecektir. Yapılan tam kan sayımı taraması ile vücudunuzda eksik olan enzim tespit edilerek tedaviye başlanacaktır. Sorunun çözümü için kansızlık tedavisi sonuna kadar sabırla devam edilmelidir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi (Androgenetik) : Erkeklerde en sık görülen dökülme nedenlerinden biri olan AGA (Androgenetik) kadınların yaklaşık %20’sini etkilemektedir. Sorunun kaynağı aynı şekilde Testosteron’un DHT dediğimiz Dihidrotestosterona dönüşmemsi sonucu ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde ilk olarak saçlarda kalite kaybı ve sonrasında alın ve tepe bölgesinde seyrelme görülmektedir.

Hormonal: Kadınlarda görülen dökülme nedenlerinden biride hormonal dalgalanmalar olup, özellikle gebelik sürecinde artış gösteren hormonal dalgalanmalar (Telogen Effluvium) dediğiğimiz tedavi gerektirmeyen geçici dökülmelere neden olmaktadır. Çoğunlukla doğum sonrası hormonları normale dönmesi ile sorun ortadan kalkmaktadır.

Menopoz: Erkeklik hormonu Testosteron DHT’ye dönüşmesi ile birlikte saçlarda dökülmeye neden olurken kadınlık hormonu Östrojen ise tam tersi etki ederek saç dökülmesine karşı koruma vazifesi göstermektedir. Fakat bu durum bir noktaya kadar geçerli olup, kadınlarda doğurganlığın sonu olan menopoz sürecinde kadınlık hormonu östrojen seviyesinde ciddi bir azalmaya neden olmaktadır. Azalan östrojen saçlarda dökülmeye neden olmaktadır. Çözüm olarak östrojen gibi etki gösteren İsoflavon içeren tabletler kullanmanız önerilir.

İleri yaşlarda saç sorunları

Hastalıkların Neden Olduğu Dökülmeler
Yazının giriş kısmında da belirtildiği gibi kadınlarda saç dökülmesinin bir çok nedeni bulunmaktadır. Onlardan biride daha önceleri yada halen yaşadığımız sağlık sorunları olup, çoğunlukla saç dökülmesi için gittiğimiz dermatolog muayenesi ile öğreniriz. Saç dökülmesine neden olan hastalıkların başında Guatr dediğimiz boğazda şişlik öne çıkmaktadır. Şimdi dilerseniz saç dökülmesine neden olan hastalıkları özet şekilde görelim.

Guatr: Boğazda şişlik ile ortaya çıkan Guatr tiroid hormonunun neden olduğu bir hastalıktır. Düşüklük ve yükseklik şeklinde ikiye ayrılan. Tiroid hormonlarının olması gerekenden düşük olması halinde Hipotiroidi dediğimiz sorun ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu yaşayanlarda saç dökülmesi kökten olmaktadır. Hücre metabolizmasında yavaşlamaya neden olduğu için önlem alınmaması halinde kellik problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tiroid hormonunun olması gerekenden yüksek olması halinde ise hipertiroidi dediğimiz zehirli guatr ise daha çok kırılarak dökülmelere neden olmaktadır. Burada yapılması gereken hastalığın kontrol altında tutulması ve gerektiğinde ameliyat olunmasıdır. Boğazınızda belirgin ve rahatsız edici bir şişlik varsa iç hastalıkları uzmanlarına muayene olmalısınız.

Polikistik Over Sendromu: kadınlarda saç dökülmesine neden olan hastalıklardan biride kısa adı PCO (Polikistik Over Sendromu) olup, yumurtalıklarda oluşan iyi huylu kist anlamına gelmektedir. Vücudun çeşitli yerlerinde kıllanmaya neden olduğu gibi aynı şekilde erkek tipi saç dökülmesine neden olmaktadır. Bunun için ilk yapılması gereken bu alanda deneyimli jinekoloji uzmanlarına muayene olunması gerekmektedir.

Biotin Eksikiği: Kadınlarda dökülmenin bir diğer dökülme nedeni ise Biotin eksikliği olup, daha anlaşılır şekilde açıklamak gerekirse B7 ve Vitamin H eksikliği olarak bilinmektedir. B vitaminleri saç için oldukça gerekli olup, eksikliği dökülmeye neden olmaktadır. Biotin eksikliğin nedenlerine baktığımızda zayıflamak için uygulanan şok diyetler yanı sıra gençlerin baş belası haline gelen sivilce tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar yine biotin eksikliğine neden olmaktadır. Çözümü diyete başlayacaksanız mutlaka yanında 1 MG Biotin kullanmalısınız. Aynı şekilde sivilce ilaçları kullanırken bu süreçte Biotin kullanmaya başlamalısınız.

Gastrik Bypass (Obezite Cerrahisi) : Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi saç dökülmesine neden olan bir çok sorun bulunmaktadır. Onlardan biride sağlıklı bir hayata kavuşmak için yapılan cerrahi müdahaleler olup, özellikle fazla kilo (obezite) probleminden kurtulmak isteyenler Gastrik Bypass dediğimiz midenin bir bölümünün küçültülmesi yanı sıra ince bağırsakların kısaltılmasını amaçlayan yöntemle ideal kilolarına kavuşmaktadır. Gastrik Bypass ameliyatı olanlarda vitamin, protein, biotin yetersizliği gibi beslenme düzensizliğine bağlı olarak geçici dökülme görülmektedir. Böylesi bir durumda size önerim geçici süreli olarak Xpecia Tablet kullanmak olacaktır.

Çocuk ve Gençlerde Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç dökülmesi sadece yetişkinleri etkilemekle sınırlı kalmayıp, aynı şekilde çocukları da yakından etkilemektedir. Çocuklar ve gençlerde en sık görülen saçkıran dediğimiz Alopecia Areata olup, bunun dışında erkek tipi saç dökülmesi dediğimiz Androgenetik çoğu zaman 16-17 yaşlarında saçlarda kalite kaybı ile ortaya çıkmaktadır.

Saçkıran (Alopecia Areata) : Çocuklar ve gençlerde görülen dökülmelerin nedeni genelde saçkıran olmaktadır. 5 Yaşındaki çocuklarda bile yaşadıkları korku problemine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gençlerde ise sorunun kaynağı genelde stres olup, özellikle üniversiteye hazırlanan gençlerin yaşadığı stres ve endişe bağışıklık sisteminde soruna neden olarak immün hastalıklara neden olmaktadır. İmmün hastalıklardan biride saçkıran olup, vücut kendi dokularını yabancı madde olarak algılayıp, onları yok etmek için gereğini yapmaktadır. Herhangi bir belirti olmaksızın saçınızın bir yada birden fazla noktasında 1 TL genişliğinde açıklığa neden olabilir. Dökülen bölgede cilt parlak bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Evet arkadaşlar yukarıda bir çok saç dökülmesi tipini belirttik, peki sizin yaşadığınız bunlardan hangisi nasıl bileceksiniz? bunun için en mantıklı uygulama mutlaka bir doktora muayene olmak gerekir. Saç hastalıkları teşhis ve tedavisi için mutlaka bir dermatolog (cildiye) uzmanına muayene olmak gerekir. Size yönelteceği sorular ile teşhis edebileceği gibi kadınlarda çoğu zaman kan testi yaparak dökülmenin nedenini anlamaktadır.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

İlk olarak yaşadığımız sorunun nedeni ve dökülme tipini bilmek gerekir. Bunu öğrenmek için bir dermatoloğa muayene olmak yeterlidir. Yaşadığınız sorun erkek tipi dediğimiz genetik dökülme ise burada yapılması gereken en mantıklı uygulama DHT baskılayıcı etkisi olan Procapil içeren spreyler yanı sıra Finasterid içeren tabletler kullanmak gerekir. Bunun dışında aynı şekilde isoflavon ve bitkisel bir içerik olan Saw Palmetto etki etmektedir.

Kansızlığa bağlı dökülmelerde ise sorunun kaynağı genelde kan değerlerinin yetersiz olması yanı sıra kan içerisinde yer alan demir, çinko, magnezyum, B12 eksikliği olması nedeniyle kansızlık tedavisine ek olarak Xpecia tablet kullanmanız önerilir.

Saçkıran probleminde ilk yapılması gereken soruna neden olan stres, üzüntü, moral bozukluğu gibi sorunlardan uzaklaşmak olmalıdır. Aksi halde uygulayacağınız tedavi çok fazla başarılı olmayacaktır. Kendinizi tedaviye hazır hale getirdiğinizde sarımsak yöntemi yanı sıra kortizon ve bizim de asıl önerdiğimiz SADBE uygulamasına başlayarak 1-6 ay arasında sorundan tamamen kurtulabilirsiniz.

Kaynaklar:
https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-icin-hangi-doktora-gidilir/
https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-nasil-onlenir/
https://www.sachastaliklari.com/sackiran-tedavisi-icin-uygulayabileceginiz-yontemler/

351 Yorum

  1. Mehmet

    Hocam merhaba benim yaşım 17. Hocam kafamın arkasına (sanırım vortex deniyo) elimi her attığımda şaç geliyo önceden bu kadar dökülmüyordu. Ailemde de keklik var . Ne yapmalıyım

    • Dr. Kaya

      Mehmet: Arka değilde vertex dediğimiz tepe bölgesi olabilir. Sorun büyük ihtimalle genetik dökülme olup, fakat bir dermatoloji uzmanına muayene olup, kesin teşhis konursa iyi olur. Muayene sonucuna göre yeniden konuşalım.

  2. Mehmet

    Hocam hair forte kullanırken bazen kaşlarıma damlıyor hair forte nin kaşlara bir etkisi varmı sanki kaşlarımda tuyler çıktı yada bana öyle geliyor emin değil

    • Dr. Kaya

      Mehmet: Hair Forte kıl olmayan yerde kıl çıkarmak gibi bir özelliği yoktur. Sadece var olan ayva tüyü kılları daha kalın ve gür hale getirdiyse bu senin dikkatini çekmiştir.

  3. ömer yildiz

    Hocam ben 17 yaşındayım sacim dökülüyor ve kel kalma korkusundan strese kapılıyorum ne yapmaliyim acilll

    • Dr. Kaya

      Ömer: Genetik dökülme sorunu olan insanlar eninde sonunda kel kalma olasılığı vardır. Fakat dökülme tipin ve çözümü için cildiye uzmanına muayene olmalısın.

  4. Mehmet

    Hocam hair forte nin kaşlar üzerinde bir etkisi varmı 1 aydır kullanıyorum kaşlarımda küçük tüycükler çıktı

    • Dr. Kaya

      Mehmet: Hair Forte sadece DHT’yi önler. Tabii ki Biotin ile kıl köklerinde kalite artışı sağlar. Fakat kaşlarda direkt olarak etkisi yoktur. Minoxidil gibi değildir.

  5. Mehmet

    Hocam hair forte nin kaşlarda bi etkisi varmı.kullanırken bazen kaşlarıma damlıyor kaşlarımda yeni kücuk tuyler çıktı sanki

    • Doktor Atilla Kaya

      Mehmet: Hair Forte genetik dökülme tedavisinde kullanılan bir üründür. Kaşlara avantaj ya da dezavantaj sağlamaz. İçerisinde yer alan Biotin etki etmiş olabilir.

  6. Alp

    Hocam 14 yasindayim sacimin şakak bolgesinde kıpirdamalar oluyor yani böyle yeni bise oluyonsanki ne olabilir

    • Dr. Kaya

      Alp: Şakaklarda görülen dökülme genelde erkek tipi dökülme şeklinde yorumlanır. Ama 14 yaş biraz erkendir. Belki sen abartıyor olabilirsin.

  7. Sadık

    Hocam günde kaç tel saç dökülmesi normaldir. Gençler için

    • Dr. Kaya

      Sadık: Günde 90-100 tele kadar saçlar yenilenmek için dökülebilir. Ama hiç bir şekilde saçta açıklık, seyreklik oluşmaz. Dikkat çekici açıklık, seyreklik oluşuyorsa o yenilenme değil, dökülmedir.

  8. Sadık

    Hocam ben saç dökülmesi için doktora gittim. Doktor kan değerlerim normal dedi sadece d vitamini damlası verdi ve b12 iğnesi vurunuyorum. Ve minoxil hair forte 5 verdi sadece akşamları 2 defa sık masaj yap dedi. Yararı olurmu bunu yapan cildiyenin uzman doktoru.

    • Dr. Kaya

      Sadık: Büyük ihtimalle genetik dökülmeye benziyor ama çok fazla ilaç önerisi görülüyor. 6 Ay kullan tekrar değerlendirelim.

  9. Ahmet

    Hocam bir haftadır kullanıyorum suanlik bir sorun yok önerdiğiniz hair forte spreyi de kullanacağım bu sayfada rastladığım bir bilgiyi sormak istiyorum minoxidil dht baskılayı olmadı için erkek tipi saç dökülmesinden çok etkili olmadığını söylüyor Hair Forte Sprey daha etkili Procapil var içersinde hangisini kullanmaya devam etmeliyim sizce hocam

    • Dr. Kaya

      Ahmet: Her ikisi de etkili olmasına karşın Hair Forte daha etkili ve yan etkisi bulunmayan bir maddedir.

  10. Ahmet

    Hocam encelikle çok tesekur ederim bana önerdiğiniz ” Finasterid içeren tablet ilaçlar yanı sıra Procapil yada Minoxidil içeren sprey ilaçlardan birini tercih etmen gerekmektedir” cildiye doktoru erkek tipi saç dökülmen var dedi önerdiği ürünler : Minoxil forte deri spreyi ve MEDOBIOCOMPLEX-E + hapı da var vitamin içerikli bu iki ürün var hocam sizce doğru ürünler mi yada sizin önereceginiz + bir ürün varmi daha etkili yada kesin sonuç alırsın dediğiniz şimdiden ilginize teşekkürler hocam

    • Dr. Kaya

      Ahmet: Doktorun önerdiği ürünler doğru fakat minoxidil içeren ilaçlar çok fazla yan etkisi bulunmaktadır. Önerim Procapil içeren Hair Forte Sprey olacaktır. Yan etkisi olmadığı gibi ayrıca Biotin kullanmak gerekmez. Çünkü içerisinde Biotin’de yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.