Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi toplumda en sık görülen saç problemlerinden biri olup, erken dönemde bilimsel tedavi yöntemleri ile önlem alınmaması halinde çoğu zaman Alopecia dediğimiz kellik problemi ile sonuçlanmaktadır. Böyle bir sonla karşı karşı kalmamak için öncelikle yaşadığınız sorunun nedeni ve tipini öğrenmelisiniz. Sayfanın devamında toplumda en sık görülen saç dökülmesi nedenleri ve belirtileri açıklanmaktadır.

Saç dökülmesi nedenlerine baktığımızda yaş, cinsiyet ve kişinin sağlık sorunlarına bağlı olarak bir çok dökülme nedeni olduğunu görüyoruz. Bizde size bilgi verirken konunun daha anlaşılır olması nedeniyle konuyu 3 parçaya bölerek erkekler, kadınlar ve çocuklarla gençler şeklinde 3 farklı kategoride ele alacağız. Yazının tamamını okumak yerine aşağıda yer alan kısayol bağlantılardan size uygun olana tıklayınız.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri

Evet arkadaşlar sorunun kaynağını incelemeye ilk olarak erkekler ile başlayalım. Erkeklerde dökülme nedeni olarak karşımıza tek sebep çıkmaktadır. Ailesel, ırsi, genetik yada erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen bu sorun erkeklerde görülen dökülme probleminin %95’ini oluşturmaktadır. Yani daha anlaşılır halde açıklamak gerekirse saç dökülmesi problemi yaşayan her 100 erkekten 95’i genetik yani erkek tipi dökülme teşhisi konmaktadır. Sorunun nedeni erkeklik hormonu Testosteron ile alakalı olup, ergenlik dönemi ve 20’li yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Erkek tipi saç dökülmesi

AGA (Androgenetik) Ailesel: Yukarıda yer alan satırlarda da belirtildiği gibi sorun 20’li yaşlarda saçlarda kalite kaybı ve seyrelme şeklinde başlamaktadır. Anne yada babasında saç dökülmesi, kellik problemi olan çocuklarda bu dökülme tipi sık görülmektedir. Sorunun kaynağı Testosteron olup, 5 Alfa Reduktaz enzimi ile birlikte DHT dediğimiz Dihidrotestosteron halini almasıdır. DHT kıl yapıcı hücreye ulaşarak ona zarar vermektedir. İlk olarak saçın kalitesi ve uzama hızını yavaşlatmaktadır. Kalitesi azalan kıl kökleri normalde 2-10 yıl yaşamak yerine 3-4 ay yaşam süreci sonrası yenilenmek üzere dökülmektedir. Bu şekilde insan hayatı boyunca 10-15 defa tekrarlayarak sonrasında Alopecia dediğimiz kellik süreci ortaya çıkmaktadır. Genetik dökülmede sorun şakaklar yada vertex dediğimiz tepe bölgede seyrelme şeklinde görülür. Bunun çözümü için kıl köklerine zarar DHT hormonu baskılayıcı sprey ve tabletler kullanmak gerekir. Saç dökülmesi nasıl önlenir? konusunda detaylı bilgi verdiğimiz için burada sadece nedenleri ve belirtileri aktarıyoruz.

Alopecia Areata (Saçkıran) : Erkeklerde görülen saç dökülmesinin 2. önemli nedeni ise halk arasında Saçkıran olarak bilinen Alopecia Areata olup, özellikle çocuklar ve gençler ile genç yetişkinleri etkilemektedir. Stres, üzüntü, moral bozukluğunun bağışıklık sistemi üzerinde kötü etkileri nedeniyle herhangi bir belirti olmaksızın saçın bir yada bir kaç noktasında (Alopecia Areata) saçın tümünde dökülmeler (Alopecia Totalis) saç yanı sıra vücudumuzda diğer kılların dökülmesi ile sonuçlanması halinde (Alopecia Universalis) olarak ayrılmaktadır. Sorunun kaynağı stres, üzüntü vs olması nedeniyle tedavinin en önemli aşaması kişinin bu sorunlardan kurtulması olmaktadır. Tedavisi için bitkisel ve bilimsel yöntemler bulunmaktadır. Evinizde sarımsak tedavisi ile %50 etki ederken, bir dermatoloğun yapacağı kortizon enjeksiyonu %70 başarı sağlarken kısa adı SADBE olan (Squaric Acid Dibutylester) kullanımı ile %95 başarılı bir tedavi uygulayabilirsiniz.

Alopecia Areata

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri

Kadınlarda görülen nedenler erkeklere göre biraz daha fazla olup, kesinlikle sorunun nedeni ve tipini öğrenmeden herhangi bir tedaviye başlamamalısınız. Çünkü kadınlarda görülen saç dökülmesi nedenlerinin büyük bir bölümü anemi dediğimiz kansızlık ile alakalı olmaktadır. Bunun dışında genetik, hormonal ve menopoza bağlı nedenler bulunmaktadır. Şimdi dilerseniz bu nedenleri ve belirtilerini ele alalım.

Anemi (Kansızlık) : Yukarıda da belirtildiği gibi kadınlarda görülen saç dökülmesinin en önemli nedeni anemi yani kansızlık ile alakalı olup, tüm kıl köklerini besleyen atardamar ve kirli kanı kalbe geri taşıyan toplardamarlar yer almaktadır. Kıl köklerinin yeterli miktarda kan almaması yada kan içerisinde yer alan demir, çinko, magnezyum, biotin gibi enzimlerin yeterli olmaması halinde saçlar yeterli vitamine ulaşamaz. Bu durumda kafanın her yerinde dökülmeler görülmektedir. Böylece sorun genetik yada kansızlığa bağlı olup, olmadığı ayrışmaktadır. Kesin teşhis için muayene olduğunuz dermatolog sizi tam kan sayımı taraması için Hematoloji bölümüne sevk edecektir. Yapılan tam kan sayımı taraması ile vücudunuzda eksik olan enzim tespit edilerek tedaviye başlanacaktır. Sorunun çözümü için kansızlık tedavisi sonuna kadar sabırla devam edilmelidir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi (Androgenetik) : Erkeklerde en sık görülen dökülme nedenlerinden biri olan AGA (Androgenetik) kadınların yaklaşık %20’sini etkilemektedir. Sorunun kaynağı aynı şekilde Testosteron’un DHT dediğimiz Dihidrotestosterona dönüşmemsi sonucu ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde ilk olarak saçlarda kalite kaybı ve sonrasında alın ve tepe bölgesinde seyrelme görülmektedir.

Hormonal: Kadınlarda görülen dökülme nedenlerinden biride hormonal dalgalanmalar olup, özellikle gebelik sürecinde artış gösteren hormonal dalgalanmalar (Telogen Effluvium) dediğiğimiz tedavi gerektirmeyen geçici dökülmelere neden olmaktadır. Çoğunlukla doğum sonrası hormonları normale dönmesi ile sorun ortadan kalkmaktadır.

Menopoz: Erkeklik hormonu Testosteron DHT’ye dönüşmesi ile birlikte saçlarda dökülmeye neden olurken kadınlık hormonu Östrojen ise tam tersi etki ederek saç dökülmesine karşı koruma vazifesi göstermektedir. Fakat bu durum bir noktaya kadar geçerli olup, kadınlarda doğurganlığın sonu olan menopoz sürecinde kadınlık hormonu östrojen seviyesinde ciddi bir azalmaya neden olmaktadır. Azalan östrojen saçlarda dökülmeye neden olmaktadır. Çözüm olarak östrojen gibi etki gösteren İsoflavon içeren tabletler kullanmanız önerilir.

İleri yaşlarda saç sorunları

Hastalıkların Neden Olduğu Dökülmeler
Yazının giriş kısmında da belirtildiği gibi kadınlarda saç dökülmesinin bir çok nedeni bulunmaktadır. Onlardan biride daha önceleri yada halen yaşadığımız sağlık sorunları olup, çoğunlukla saç dökülmesi için gittiğimiz dermatolog muayenesi ile öğreniriz. Saç dökülmesine neden olan hastalıkların başında Guatr dediğimiz boğazda şişlik öne çıkmaktadır. Şimdi dilerseniz saç dökülmesine neden olan hastalıkları özet şekilde görelim.

Guatr: Boğazda şişlik ile ortaya çıkan Guatr tiroid hormonunun neden olduğu bir hastalıktır. Düşüklük ve yükseklik şeklinde ikiye ayrılan. Tiroid hormonlarının olması gerekenden düşük olması halinde Hipotiroidi dediğimiz sorun ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu yaşayanlarda saç dökülmesi kökten olmaktadır. Hücre metabolizmasında yavaşlamaya neden olduğu için önlem alınmaması halinde kellik problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tiroid hormonunun olması gerekenden yüksek olması halinde ise hipertiroidi dediğimiz zehirli guatr ise daha çok kırılarak dökülmelere neden olmaktadır. Burada yapılması gereken hastalığın kontrol altında tutulması ve gerektiğinde ameliyat olunmasıdır. Boğazınızda belirgin ve rahatsız edici bir şişlik varsa iç hastalıkları uzmanlarına muayene olmalısınız.

Polikistik Over Sendromu: kadınlarda saç dökülmesine neden olan hastalıklardan biride kısa adı PCO (Polikistik Over Sendromu) olup, yumurtalıklarda oluşan iyi huylu kist anlamına gelmektedir. Vücudun çeşitli yerlerinde kıllanmaya neden olduğu gibi aynı şekilde erkek tipi saç dökülmesine neden olmaktadır. Bunun için ilk yapılması gereken bu alanda deneyimli jinekoloji uzmanlarına muayene olunması gerekmektedir.

Biotin Eksikiği: Kadınlarda dökülmenin bir diğer dökülme nedeni ise Biotin eksikliği olup, daha anlaşılır şekilde açıklamak gerekirse B7 ve Vitamin H eksikliği olarak bilinmektedir. B vitaminleri saç için oldukça gerekli olup, eksikliği dökülmeye neden olmaktadır. Biotin eksikliğin nedenlerine baktığımızda zayıflamak için uygulanan şok diyetler yanı sıra gençlerin baş belası haline gelen sivilce tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar yine biotin eksikliğine neden olmaktadır. Çözümü diyete başlayacaksanız mutlaka yanında 1 MG Biotin kullanmalısınız. Aynı şekilde sivilce ilaçları kullanırken bu süreçte Biotin kullanmaya başlamalısınız.

Gastrik Bypass (Obezite Cerrahisi) : Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi saç dökülmesine neden olan bir çok sorun bulunmaktadır. Onlardan biride sağlıklı bir hayata kavuşmak için yapılan cerrahi müdahaleler olup, özellikle fazla kilo (obezite) probleminden kurtulmak isteyenler Gastrik Bypass dediğimiz midenin bir bölümünün küçültülmesi yanı sıra ince bağırsakların kısaltılmasını amaçlayan yöntemle ideal kilolarına kavuşmaktadır. Gastrik Bypass ameliyatı olanlarda vitamin, protein, biotin yetersizliği gibi beslenme düzensizliğine bağlı olarak geçici dökülme görülmektedir. Böylesi bir durumda size önerim geçici süreli olarak Xpecia Tablet kullanmak olacaktır.

Çocuk ve Gençlerde Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç dökülmesi sadece yetişkinleri etkilemekle sınırlı kalmayıp, aynı şekilde çocukları da yakından etkilemektedir. Çocuklar ve gençlerde en sık görülen saçkıran dediğimiz Alopecia Areata olup, bunun dışında erkek tipi saç dökülmesi dediğimiz Androgenetik çoğu zaman 16-17 yaşlarında saçlarda kalite kaybı ile ortaya çıkmaktadır.

Saçkıran (Alopecia Areata) : Çocuklar ve gençlerde görülen dökülmelerin nedeni genelde saçkıran olmaktadır. 5 Yaşındaki çocuklarda bile yaşadıkları korku problemine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gençlerde ise sorunun kaynağı genelde stres olup, özellikle üniversiteye hazırlanan gençlerin yaşadığı stres ve endişe bağışıklık sisteminde soruna neden olarak immün hastalıklara neden olmaktadır. İmmün hastalıklardan biride saçkıran olup, vücut kendi dokularını yabancı madde olarak algılayıp, onları yok etmek için gereğini yapmaktadır. Herhangi bir belirti olmaksızın saçınızın bir yada birden fazla noktasında 1 TL genişliğinde açıklığa neden olabilir. Dökülen bölgede cilt parlak bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Evet arkadaşlar yukarıda bir çok saç dökülmesi tipini belirttik, peki sizin yaşadığınız bunlardan hangisi nasıl bileceksiniz? bunun için en mantıklı uygulama mutlaka bir doktora muayene olmak gerekir. Saç hastalıkları teşhis ve tedavisi için mutlaka bir dermatolog (cildiye) uzmanına muayene olmak gerekir. Size yönelteceği sorular ile teşhis edebileceği gibi kadınlarda çoğu zaman kan testi yaparak dökülmenin nedenini anlamaktadır.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

İlk olarak yaşadığımız sorunun nedeni ve dökülme tipini bilmek gerekir. Bunu öğrenmek için bir dermatoloğa muayene olmak yeterlidir. Yaşadığınız sorun erkek tipi dediğimiz genetik dökülme ise burada yapılması gereken en mantıklı uygulama DHT baskılayıcı etkisi olan Procapil içeren spreyler yanı sıra Finasterid içeren tabletler kullanmak gerekir. Bunun dışında aynı şekilde isoflavon ve bitkisel bir içerik olan Saw Palmetto etki etmektedir.

Kansızlığa bağlı dökülmelerde ise sorunun kaynağı genelde kan değerlerinin yetersiz olması yanı sıra kan içerisinde yer alan demir, çinko, magnezyum, B12 eksikliği olması nedeniyle kansızlık tedavisine ek olarak Xpecia tablet kullanmanız önerilir.

Saçkıran probleminde ilk yapılması gereken soruna neden olan stres, üzüntü, moral bozukluğu gibi sorunlardan uzaklaşmak olmalıdır. Aksi halde uygulayacağınız tedavi çok fazla başarılı olmayacaktır. Kendinizi tedaviye hazır hale getirdiğinizde sarımsak yöntemi yanı sıra kortizon ve bizim de asıl önerdiğimiz SADBE uygulamasına başlayarak 1-6 ay arasında sorundan tamamen kurtulabilirsiniz.

Kaynaklar:
https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-icin-hangi-doktora-gidilir/
https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-nasil-onlenir/
https://www.sachastaliklari.com/sackiran-tedavisi-icin-uygulayabileceginiz-yontemler/

351 Yorum

  1. 1907ask

    Peki hocam dermatologa gitmeden bi şey yapılamazmı biberiyeyle yıkamam gerektiğini söylemislerdi onu denedim daha önce dökülme yoktu ama şuan saç kökleri falan beyaz ve en küçük bir durumda çok yıpranıyo yada bana öyle geliyor çamterebenti bu yagı kullansam birşey olur mu bide ben leke kremi kullanıyorum yüzüme bununla bi alakası olabilir mi

    • Dr. Kaya

      Öncelikle dökülme nedeni / tipi tespit edilmesi gerekir. Bunun için dermatolog muayenesi gerekir. Tedaviye başlamak için sorun teşhis edilmesi gerekir. Örnek kadınlarda dökülme büyük oranda kansızlık ile olur. Burada saç ürünü yerine kansızlık tedavisi gerekir. Yani muayene çok önemlidir.

  2. 1907ask

    Hocam 21yasindayim saçlarım bakımlıydı ama 2gunde yaglaniyodu şuan çok mat ve çok aşırı derecede dökülüyo eczaci biQxcin kullanmami tavsiye etti hala ayni çok dökülüyo ne yapabilirim bu durumda

    • Dr. Kaya

      Öncelikle eczacıdan öte bir dermatoloğa muayene olmak gerekir. Burada amaç dökülme tipini öğrenip, ona uygun tedavi belirlenmesidir.

  3. ahmet

    merhaba hocam benim kafa derimde kabuklanmama ve kulagimda kabuklanma gibi bir hastalik var banyo yaparken falan saclarim dokuluyor
    cildiyeye gittim bana kadolin sampuan verdi ve birde losyon vermisti ama ismini hatirlamiyorum kafamdaki kabuklanmarin cogu gitti tabi sarimsakli bir ilacta kullandim ikinci olarak ketoral sampuan verdi onun cok etkisi olmadi suan bu sikintilarim var ne yapmaliyim

    • Dr. Kaya

      Ahmet: Seboderm Şampuan + Dermo TTO birlikte kullanmalısın. Seboreik Dermatit problemi gibi görünüyor.

      • ahmet

        doktor bey peki bu dediginiz ilaclar sac dokulmelerimi onlermi

        • Dr. Kaya

          Ahmet: Şampuan ve losyonlar saç dökülmesini önlemek için yeterli değildir. Saç dökülmesi varsa öncelikle dökülme tipi tespit edilmesi gerekir.

  4. Semanur

    Hocam 28 yasindayim ve bayanim yaklaşik 15 senedir sackiranla mucadeke ediyorum cok doktora gittim cok tedavi gordum ama gecmedi bi donem komple kas kiprik sac vucutta hic bi sekilde kil yoktu suan kas kiprik var ama sac yok cok az bi tutam belki var umudumu kaybetmedim ama yoruldum ne yapmam gerekiyo sizce bu kadar uzun bi süreden sonra tekrar eski halime dönermi

    • Dr. Kaya

      Semanur: Öncelikle kıl köklerinin ölüp, ölmediğini öğrenmelisiniz. Bunun dışında 6 ay düzenli SADBE kullanmanı öneririm. 6 Ay içerisinde herhangi bir etki etmemesi halinde kıl kökleri ölmüş olabilir.

  5. çiğdem

    benim saçlarımın diplerinde kepekler var ve bir türlü çıkmak bilmiyor. bazı bitkisel şampuanlar kullanmama rağmen hala kepeklerden kurtulamadım. saçlarımı açtığım zaman sanki yara imiş gibi görünüyor. en önemlisi ise dökülmeyen saçlarım dökülüyor. bu arada kafamda duran kepekler küçük boyutta.

    • Dr. Kaya

      Çiğdem: Bitkisel kepek şampuanı yoktur. O nedenle mantar öldürücü kepek şampuanı kullanmak gerekir. Konazol yada Seboderm kullanmalısın.

  6. fuat

    Hocam yasim 25 saclarim cok dokulmeye basladi ilk ne yapmam gerekiyor yardimci olurmusun doktora mi gitmeliyim gidersem hangi bolumeb

    • Dr. Kaya

      Fuat: Güzel bir soru, güzel bir düşünce tarzı tebrik ediyorum. Öncelikle saç dökülmesi neden olan sorunu anlamak için doktora muayene olmak gerekir. Burada dökülme tipi tespit edilmesi ile birlikte o dökülmeye yönelik tedavi önerilir. Saç ve saçlı deri sorunları için Dermatolog yani Cildiye bölümüne gitmek gerekir.

  7. mert mutlu

    hocam merhaba ben 17 yasındayım 7 ay acnegen kullandım 8 ay oldu bırakalı saclarım gürdü cok iyiydi simdi çok dokuluyor ve seyreklesti saççımın kalitesi gitti birbirine giriyor doktora gittim hairforte sprey ve sawpoo sampuan verdi eczaneye almmaya gittim eczanede ek olara biotin verelim dedi etkisi olurmu sac dökulmesi dururmu saclarım eskisi gibi gür ve saglıklı olurmu bide yanında sarımsak yagı cam yagı zeytin yagı bugday yagı karışımını kullansam kısa surede gurleşip saglıklı olurmu saclarım lutfen cevap verin hemen piskolojjim bozuldu sınavda yaklasıyor

    • Dr. Kaya

      Mert: Eczacı haklı evet saçta kalite kaybına biotin iyi gelir fakat Hair Forte ve Sawpoo içerisinde Biotin yer almaktadır. O nedenle ekstra Biotin gerekmez.

      • mert mutlu

        hocam hair forte spreyin yanında bemiks evigen bepantol karısımı kullansam olurmu? cok az seyrelme var yasım17 eskisi gibi gür olurmu saçlarım

        • Dr. Kaya

          Mert: Herhangi bir ürün kullanmadan önce dökülme nedeni tespit edilmelidir. Örnek belki bir hastalıktan dökülüyor olabilir! O nedenle öncelikle dökülmenin altında yatan sorunu teşhis edip, sonrasında çözüm arayacağız.

  8. Elif

    Hocam Saçlarım gün aşırı yağlanıyo. Ve tıkanmalardan kaynaklanan dökülmem var. Zaman içerisinde dökülenler geri çıkar mı ?

    • Dr. Kaya

      Elif: Asıl sorun dökülme olup, saçlarınız döküldüğü için yağlanma daha belirgin hale geliyor. Dökülme için önlem almalısınız.

  9. Uğur

    Merhaba hocam benim saçında seboreik vardı 2 yıldır son 4 aydır saç şiddetli diplerimde ağrı ile dökülme vardı 1 ay önce doktora gittim ve bana roaccutane yazdım şuan kullanıyorum ama saçım hala dökülüyor doktor saçlarında sorun yok dedi günlük 10 mg biotin hap kullanıyorum 15 gündür birde saç dökülme karşıtı şampuan saç dökülmem devam ediyor neden

    • Dr. Kaya

      Uğur: Farklı bir doktora giderek dökülme nedenini teşhis etmelisin. Mantar kaynaklı olabileceği gibi genetik de olabilir.

  10. 198889

    Öncelikle merhaba kısaca sorunumu anlatmak istiyorum. 27 yaşındayım.Saçlarım ince telli. Uzun süre saç açıcı kullanarak saçlarımı platin renk kullandım bu dönemde ne dökülmem oldu ne de başka birşey. Sonra aniden gelişen bir saç dökülme hikayem başladı nedenini hala bilmiyorum. Dönem dönem de devam ediyor üç yıldır. İlk önce saç boyasındandır dedim saç boyatmıyorum ve buarada cildim de hassas ve alerjik oldu. Parabene karşı ciddi alerjim var ve paraben içeren ürünler kullanmamaya dikkat ediyorum , kontakt dermatitim de var özellikle ellerimde daha önceden yüzümde ve gözlerimde ödem kaşıntı kızarıklık yapacak şekilde fazla oluyordu. Şuan sadece Ellerimde yani iki parmağımda var. Acaba saçımı yıkarken buaradaki mikroorganizmalar elimden saçıma geçiyor olabilir mi? Başka bir neden olarak bir ara demir eksikliğim vardı belki bundandır dedim ve tedaviye başladım ferrosanol 8 ay + biotin5000mcg+ folik asit tablet kullandım ek olarak. Bu ara saç dökülmem durdu ama tamamen durmadı her zaman dökülecekmiş gibi tetikte oluyorum.demir takviyesine ve kontrolüme devam ediyorum. Sigara kullanıyorum ve sigara demir depolarını çok çabuk tüketiyor farkındayım ama yinede içiyorum. Evet şimdi gelelim en önemli faktörlerden biri ; STRES. Bana göre ne kadar doğru bilmiyorum ama mesleğimden dolayı ciddi stres yaşıyorum ve var olan dökülmemi daha da arttırıyor gibi geliyor bana. Maalesef saçlarımın döküldüğünü gördükçe daha da stres oluyorum ve buna nöbetli meslekte olduğumdan uykusuzlukta eklenince hücreler bitiyor ve yenilenmiyor. Evet herşeyi kısaca anlatmışınız diyeceksiniz ama bunlar sadece benim hipotezlerim. Bu arada dermatolojiye de gittim, saç analizide yaptırdım, tsh b12 hemoglobin ve diğer kan testlerimde hiçbir sorun yok. Birde genel bir dökülmem olmasına rağmen başımın yan taraflarında dökülme. Daha fazla oluyor , cevap ve önerileriniz içim şimdiden teşekkürler

    • Dr. Kaya

      Sizin dökülmeniz genetik görünmüyor. Daha çok demir eksikliği + stres ilişkisi ortaya çıkıyor. Stres insanların bağışıklık sistemine zarar vererek hastalıklara karşı daha riskli hale getirir. Mutlaka bir dermatolog kontrolünde tedaviye devam etmelisin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.