Saç kökleri ölür mü?

Saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız mutlaka geç kalmadan bilimsel çözüm yöntemlerini araştırmalısınız. Aksi halde insanın ömrü gibi kıl kökleri de ömrünü tamamlayarak ölecektir. Peki kıl köklerini canlı tutmak için neler yapılması gerektiğini yazımızda görelim.

Ölüm kelimesi artık geri döndürülemeyen bir durum olduğunu hepimiz biliriz. Saç köklerin ölmeside aynı şekilde geri döndürülemeyen bir sonuç olup, bu aşamaya gelmeden önce alabileceğiniz bir çok önlem bulunmaktadır. Saçlarımız doğanın bir harikası olan ağaçlar gibidir. Her ikisininde kökleri olup, ilgiye sevgiye ihtiyaç duyarlar. Her ikiside gerek kökleri, gerekse dış yüzeyine zarar verdiğinizde eski sağlıklı hali olmaz. Ağaçlar su ile beslenirken saç köklerimiz ise insan hayatının yaşam kaynağı olan kan ile beslenmektedir. Ağaca susuzluk zarar verirken saç köklerine ise kansızlık zarar vermektedir. Tabiki demir eksikliği genelde kadınlarda görülen bir durumdur. Asıl sıkıntı erkeklerde görülen ve ailesel dökülme olarak bilinen Androgenetiktir. Çünkü erkek saç dökülmelerinde %95’lik bir orana tekabül etmektedir.

Saç Kökleri Ölür mü?
Sağlıklı bir insanda 150 – 200 bin arasında saç teli bulunmaktadır. Bunlar doğar, uzar, ömrünü tamamlar, dökülür ve yenilenirler. Bu kapsamda sağlıklı bir insanda bile günlük 60-100 adet saç dökülmesi görülmektedir. Aslında bu dökülme değilde ömrünü tamamlamış saçların yenilenme aşamasıdır. Fakat yenilenebilmesi için mutlaka saç kökünün sağlam olması gerekir. Saç kökü ölmesi halinde dökülen saçların yerine yeni tüy gelmeyeceği için hafif hafif seyrelmeler görülecektir. Günlük 100-200 şeklinde dökülüp yerine yeni saç gelmemesi nedeniylede artık kellik problemi adım adım merhaba demeye başlayacaktır.

Saç Kökü Neden Ölür?
Daha önceki konularımızda saç dökülmesi nedenleri ve tiplerini anlatırken özellikle erkeklerde DHT hormonuna bağlı genetik dökülmeler ile kadınlarda ise kansızlık problemine bağlı olarak gelişen dökülmelerin riskli olduğunu belirtmiştik, çünkü diğer dökülmeler saç kökü ile alakalı olmaması nedeniyle dalı kırılan ağaç gibidir. Ağaç o dalı yeniden onarır ve yeşillendirebilir. Saçlarda aynı şekilde dökülme sorunu köklerle alakalı olmaması halinde en geç 2 ay içinde yeniden saçlarınız çıkacaktır. Ama genetik ve demir eksikliği durumuna bağlı dökülmeler saç kökü ile alakalı olması nedeniyle önlem almakta gecikirseniz saç kökleri ölecektir.

Saç Kökü Nasıl Güçlenir?
Evet değerli arkadaşlar sorun belli erkeklerde DHT hormonu yani bir mikrop olarak düşünün devreye giriyor ve saç köklerine zarar vermeye başlıyor. Burada yapılacak işlem basit o hormonu engellemektir. Kadınların saç köklerinin ölmesine neden olan durumsa kansızlık olup, alınacak önlem demir eksikliğine karşı önlem almaktır. Bunun bir çok yolu olup, kolayca sağlığınıza kavuşursunuz.

Genetik Saç Dökülmesi (DHT Hormonunu Baskılayın)
Erkeklerin %95 kadınların ise %50 oranında saç dökülmesi nedeni olan genetik dökülme DHT hormonunun saç köküne zarar vermesi ile alakalıdır. Bu hormonu engellemek ve onu etkisiz hale getirmek için dünyada hatrı sayılır 3 bilimsel madde bulunmaktadır. Bunlar Procapil, Finasterid ve Minoxidil diyebiliriz. Bunlar bir ürün markası olmayıp, kullanacağınız ilaçlarda olması gereken maddelerden biridir. Yani melemen yemeğinin olmazsa olmazı dometes ve biber gibi bu 3 maddeden biri mutlaka kullandığınız ilaç yada spreyde olmalıdır. Zaten ikisi yada daha fazlası aynı üründe olamaz. Size tavsiyem özellikle Procapil olacaktır. Hair Pharma tarafından kadın ve erkeklerde görülen genetik saç dökülmelerine karşı geliştirilmiş olan Hair Forte Sprey kullanmanızdır. Erkeklerde %3 kadınlarda %2 Procapil içeren Hair Forte Sprey genetik saç dökülmelerinde etkilidir.

Kansızlık Problemine Çözüm Bulmalısınız (Kadınlar)
Kadınlara özgü bir durum olan adet görme gibi durumlar bazen kansızlığa neden olabilmektedir. Özellikle demir yönünden zengin gıdaları tüketmemeniz halinde ise vücudunuzdaki kan miktarı düşecektir. Baş dönmesi, sersemlik, yorgunluk ve hatta toprak yeme isteği gibi durumlar ortaya çıkacaktır. Bunlara ek olarak saçlarınızda seyrelme şeklinde dökülmelere neden olacaktır. Çünkü kan miktarı azalması nedeniyle saç kökleri yeteri kadar beslenemeyip, köklerde ölmeler görülebilmektedir. Çok fazla geç kalmadan mutlaka bir kan testi yaptırarak sorunu anlamalısınız. Demir yönünden zengin yeşil yapraklı bitkiler, balık gibi gıdaları tüketmeye özen gösterip aynı zamanda kan yapıcı ilaçlar kullanabilirsiniz. Yada kansızlığa bağlı saç dökülmeleri için yine Hair Pharma tarafından geliştirilen Xpecia kadın tablet kullanmalısınız. İçerisinde demir eksikliğini giderici maddelere ek olarak saçlarınızın yeniden çıkmasını, sağlıklı kalmasını sağlayıcı Biotin, İsoflavon gibi maddeler bulunmaktadır.

Saç Kökü Ölürse Ne Olur?
Ölen köklerin yeri boşalıp, artık orada hiç bir tüy çıkmayacaktır. Sorun devam ettiği sürece önce seyrelip, sonra saç kalmadığını göreceksiniz. Yani kellik problemi ile karşı karşıya kalacaksınız. Önlem almak için gerekli belirtileri zaten görecek ve tedavi için yeterli zamanı bulacaksınız. Maalesef biraz hesapta olmayan maddi gider olacaktır. Çünkü kullanacağınız sprey ve tabletler 40-50 TL’den başlamaktadır.

Saç Kökü Ölmesi

Tek Çözüm Saç Ekimi Olacaktır
Saç dökülmesi aşamasında gerekli önlemi almayan yada geç kalanlar için kellik problemi bazen 20 yaşında yakalayabilir. Gençliğin baharında bu sorunu kimse istemez. Bu aşamada yapılacak tek işlem saç ekimi olup, maalesef ciddi bir masraf ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tepe bölgesine 5000 tel ektirmek isterseniz bu size muhtemelen 7 ile 10 bin TL arasında bir masraf oluşturacaktır. Saç ekimi nasıl yapıldığını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini de bir sonraki konuda ele alalım. Çünkü binlerce insan saç ekimi düşünmektedir.

Saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız mutlaka geç kalmadan bilimsel çözüm yöntemlerini araştırmalısınız. Aksi halde insanın ömrü gibi kıl kökleri de ömrünü tamamlayarak ölecektir. Peki kıl köklerini canlı tutmak için neler yapılması gerektiğini yazımızda görelim.

[adinserter block=”3″]

330 Yorum

  1. Yunus

    Hocam henuz 18 yasimdayim ve on tepe asiri derece seyreklesti doktora gittim kan verdim hicbir sikinti yok dedi babam kel ama 35 yasindan sonra dokulmeye baslamis bu kadar erkren olurmu hocam

    • Dr. Kaya

      Yunus: Genetik dökülme 17-18 yaşından başlayabileceği gibi daha ileri yaşlarda da başlayabilir. Finasterid, Procapil ya da Minoxidil içeren ilaçlardan birini kullanman gerekir.

  2. Selim

    Hocam saclarimda üst bolgede yaklaşık yüzde 50 lik bir kayıp oluştu fakat yazınızda okuduğum kadarıyla kökler olunce tüy bile çıkmaz demissiniz fakat benim saclarin dökülen bölgelerinin tamamında yillardir tüyler mevcut ne uzuyor ne kayboluyor jilet vurup kestim denemek için tüyler cikiyor fakat sac formuna kavusmuyor bu konuda bir öneriniz olursa memnun olurum hocam

    • Dr. Kaya

      Selim: Büyük ihtimalle genetik dökülme yaşıyorsunuz. Dökülen kılların yerine çıkanlar en fazla 6 ay yaşar ve dökülürler. Bunun için DHT kaynaklı dökülmeyi önlemek ve çıkan kılların daha uzun süreli yaşamasını sağlamak için Hair Forte Sprey kullanmalısın.

  3. Mert

    Hocam tahlillerde b12 eksik dediler ve iğne verdiler geçen gün kan tahlili aldı vitamin için problem yok dedi şuan en sonki ilaçlarımı degiştirdi hastalıgımla ilgili saçlarımı döküyo diye salofalk vverdi önceki ilacın ismi de pentasaydı başka bi doktoramı başvurmalıyım bi çözüm bulamıyorum saçlarımla ilgili yaşım daha 20 bu yaşta saçlarımı kaybetmek istemiyorum

    • Dr. Kaya

      Mert: Önerilen yeni ilaçları da kullanmaya devam et tekrar değerlendirelim.

  4. Mert

    Hocam ben Crohn hastasıyım 1 senedir salofalk gibi ilaçlar kullanmaya başladım ve son 1 sene içinde saçlarım seyrekleşmeye başladı ve cok stres yapmaya başladım doktor’a gittigimde vitamin eksikligi dedi tahlil verdik eksik cıktı ama şuan bi problemim yok gün geçtikçe daha cok kötü oluyor saçlarım ne yapıcagımı şaşırdım 1 sene öncesine kadar saçım cok gürdü ne yapmalıyım önerebileceginiz birşey veya doktor varsa cok teşekkür ederim şimdiden.

    • Dr. Kaya

      Mert: Yapılan tahlilde hangi vitamin eksik çıktı B7, B12 hangisi olduğunu hatırlıyor musun?

  5. Furkan yıldırım

    Hocam dahiliyeye gittim kan verdim doktor hic bir sıkıntın yok dedi.

    • Dr. Kaya

      Furkan: Geriye 2 neden kalıyor genetik ya da Troid gibi hastalığın olmasıdır. Bir dermatoloji uzmanına giderek erkek tipi dökülme olup, olmadığı araştırılması gerekir.

  6. battal

    Merhaba hocam saçlarım günde en fazla 5-7 tel dökülmekte yıkarken geliyor birde tararken sizce bu bir dökülmemidir

    • Dr. Kaya

      Battal: İnsanların saçı 2-10 yıl aralıklarla dökülerek yerine yenisi çıkar. Bu dökülme değilde yenilenmedir. Yenilenme günlük 80-100 tele kadar olabilir. Fakat hiç bir zaman seyreklik ya da açıklığa neden olmaz. Sende de seyreklik ve açılma yoksa kafana takma

  7. Furkan yıldırım

    Tamam hocam en kısa zamanda dahiliyeye gidip size bildiricem

  8. Furkan yıldırım

    Tamam hocam gidicem. BIRDE geçen gittigimde FT3 hormonun yüksekti 5.1 di. Dökülme yaparmi

    • Dr. Kaya

      Furkan: Hormonal dalgalanmalar kalıcı dökülmeye neden olmaz.

  9. Furkan yıldırım

    HOCAM GİTTIM. B12 be Demir vitamini kullandim ama hala dökülüyor ve tepe seyrek. Ne yapmam gerekir?

    • Dr. Kaya

      Furkan: Şöyle yapalım bir de dahiliye uzmanına giderek tam kan sayımı taraması yaptırmalısın. Büyük ihtimalle kansızlık olabilir.

  10. Furkan yıldırım

    Merhaba hocam ben 15 yaşindayim sacım geçen yıldan beri dökülüyor ve tepe iyice seyrekleşti ne yapabilirim. Minoxidil kullansam işe yararmi??

    • Dr. Kaya

      Furkan: Erkek tipi dökülme 14 yaş için erken olması gerekir. Bu nedenle bir dermatoloji uzmanına muayene olmalısınız. Muayene sonucunu benimle de paylaşırsan sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.