Saçı Kazıtmak Dökülmeyi Önler mi?

Saç dökülmesi problemi yaşayan özellikle erkeklerin büyük bir bölümü berberde kafa kazıtma gibi bir uygulamaya başvurmaktadır. Peki saçı kazıtmak gerçekten dökülmeyi önler mi?

Bir çok konuda olduğu gibi saç problemlerinde de genelde kulaktan dolma bilgilerle hareket ettiğimiz görülmektedir. Bilimsel olmayan uygulamalardan biride saçı kazıtmak olup, özellikle erkekler berbere ustura yada makine ile sıfıra vurduruyor. Burada her insanın beklentisi farklı olup, kimisi dökülmenin önüne geçmek istiyor, kimileri ile daha gür saçlara sahip olmak için bunu yapmaktadır.

Beklenti Karşılanıyor mu?
Peki saçını kazıtan insanlarda bekledikleri sonuç gerçekleşiyor mu? Üzgünüm ama cevabım hayır olacaktır. Çünkü saç dökülmesi var olan kıl köklerini cilt yüzeyinden kesmekle önlenecek bir sorun değildir. Aynı şekilde daha gür bir saçlara sahip olmak içinde bu uygulama maalesef beklentinizi karşılamaz. Bu konuyu burada bitirmek yerine neden işe yaramadığını, bilimsel anlamda ne yapılması gerektiğini aktarmak istiyorum.

Dökülmeyi Önler mi?
İlk olarak kadın, erkek, genç yaşlı milyonlarca insanın ortak sorunu olan saç dökülmesi ile başlayalım. Saçını kazıtan insanların %80 gibi önemli bir bölümü ortaya çıkan dökülmenin önüne geçebilmek için yapıyor. Bunu genelde erkekler yaptığı için ilk olarak erkeklerde saç dökülmesi nedenlerini hatırlayalım. Erkeklerde görülen dökülme %95 genetik olup, DHT hormonunun kıl köklerine zarar vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Dökülme kıl köklerinde zayıflama / ölme ile oluşur. Çözümü ise kıl köklerine zarar veren DHT hormonunu baskılayarak mümkündür. Kafa derisi dışında bulunan saçları ister kısaltın, ister kazıtın hiç bir yararı olmayacaktır.

Kadınlar bu uygulamaya pek sıcak bakacaklarını tahmin etmiyorum ama yinede değinmek istiyorum. Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri %50 genetik %50 patalojik nedenlere bağlıdır. Genetik olanlar DHT hormonunun kıl köküne zarar vermesi nedeni ile olup, patolojik olanlar ise genelde kadınlarda sık görülen demir eksikliğine bağlı ortaya çıkan kansızlık nedeni ile olur. DHT için ne yapılması gerektiğini yukarıda aktardık, kansızlık içinse yapılması gereken kansızlık tedavisine başlamaktır. Çünkü vücudun ihtiyacı olan 5-6 litre kan oluştuğunda dökülme kendiliğinden düzelmektedir.

[adinserter block=”1″]

Saçkırana Çözüm Olur mu?
Saçları kazıtmak gerek erkekler, gerekse kadınlarda dökülmeye çözüm olmayacağını öğrendik, şimdi ise bir diğer dökülme sorunu olan Allopecia Areata yada halk arasındaki tabiri ile saçkıran, sakal kıran problemine bakalım. Sorunun kaynağı stres, üzüntü ve moral bozukluğu olup, tedavinin en önemli aşaması bu yaşanan sorunlardan uzaklaşmakla olur. Bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bu sorunu aşmak için saçlarını kazıtmak çözüm olmaz. Şayet olsa insanların sakal kıran olarak adlandırdığı aslında yine saçkıran sorunu olup, sadece sakallarda görülmesi ile sakal kıran olarak bilinmektedir. Kazıtmak çözüm olsa insanlar en geç haftada bir traş oluyor, yani kazıtıyor ama sakallarda ki saçkıran kaybolmuyor. Çözümü kazıtmak değil sarımsak ile kan akışını hızlandırmak, çözüm olmaması halinde daha etkili tedavi yöntemleri olan kortizon ve SADBE gibi ilaçları kullanmaktır.

Kepeği Önler mi?
Yukarıda yer alan bilgiler ile saçı kazıtmak dökülmenin her türlüsüne çözüm olmadığını gördük, şimdi ise diğer sorunlara geçelim. Yine milyonları etkileyen bir sorun kafada kepek hafif ve aşırı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hafif kepek kafa derisinin değişim süreci ile ortaya çıkar ve sürekli görülmez. Aşırı kepek ise kafada mantar problemi ile ortaya çıkan pul pul kepek ve kafada kaşıntıya neden olan bir sorundur. Sorunun kaynağı kafa derisinde artış gösteren mantar mikrobudur. Kesin çözümü mantar öldürücü şampuanlar olup, ama saçı kazıtmak işte burada bir nebze işe yaramaktadır. Mantarın yok edilmesi ve kepeğin kısmen yada tamamen yok olmasına etkisi olabilir.

Saçları Gürleştirir mi?
Cevabı en çok merak edilen sorulardan biride gürleştirme konusunda olup, saçları kafa derisi hizasında kesmek, kazıtmak kıl kalitesinde herhangi bir değişime neden olmaz. Saçların daha gür olması için kaliteli olması gerekir. Kaliteli kıl köklerine sahip olmak içinse B7 vitamini yönünden sağlam olmanız gerekir. Saçlarınızda kalitesizlik, incelik, donukluk hissediyorsanız burada yapmanız gereken Biotin kullanmaktır. Saç ve tırnaklarda kalite artışı sağlayan bu ürünler aynı zamanda saçların uzama hızını artırırken beyazlaması geciktirir. Evet arkadaşlar saçları gürleştirmek için kazıtmaya gerek yok, onları ihtiyacı olan vitamin ile beslemelisiniz. Biotin ağızdan alınan tablet olabileceği gibi bazı medikal şampuanlarda örnek Sawpoo içeriğinde bulunmaktadır. Market şampuanı yerine biotin içeren şampuan kullanmanız önerilir.

Bitlenmeye Çözüm Olabilir!
Özellikle çocuklarda sık görülen saç biti halk arasında titizlik ile ilişkilendirilmektedir. Aslında doğru olmayıp, bit bulaşıcı bir hayvandır. Kişiye bulaşması halinde tedavisi ciddiyet ve zaman gerektirir. Yine kafa kaşıntısı ve kafada acıma hissine neden olmaktadır. Kıl köklerine yumurta bırakarak yaşayan bu hayvanın çözümü Dimetichone içeren bit ilaçları ile mümkün olup, saçı kazıtmak yada sıfıra vurdurmak kıl köklerine biriken yumurtaların kafada atılmasını sağlar. Çocuklarda bit tespit etmeniz halinde sıfıra vurdurmanız önerilir.

Yağlanmayı Önler mi?
En çok şikayet edilen sorunlardan biride saçta yağlanma olup, bu sorundan kurtulmak için saçı kazıtmayı düşünenleri aydınlatalım. Aslında yağ saç ile alakası olmayan kafa derisini korumak için salgıdır. Bazı durumlarda normalden fazla yağ salgılaması halinde saçlarda belirgin şekilde ortaya çıkar, saçları ıslatır. Saçı kazıtma geçici bir çözüm olur. Saçınız olmayacağı için yağlanma olmaz, daha doğrusu siz yağın farkına varamazsınız. Fakat saçınız uzamaması halinde aynı sorun devam edecektir. Bu durumun çözümü yok sadece yağlanmayı daha güzel temizleyen günlük kullanıma uygun şampuan çeşitleri kullanmanız gerekir.

Saçları Sıfıra Vurdurma

Evet arkadaşlar bir konunun daha sonuna gelmiş durumdayız. Özetlemek gerekirse saçı kazıtmak dökülmeye çözüm olmadığı yine en çok beklenti içinde olduğumuz durumlardan birisi gürleştirme konusunda da faydası yoktur. Bu konuda sormak istediğiniz hususları aşağıdaki yorum formundan iletebilirsiniz. Tüm sorunları bilimsel yöntemlerle önleyebilirsiniz. Böylesi bilimsel yönü olmayan uygulamalara tevessül etmeyiniz.

[adinserter block=”3″]

305 Yorum

  1. Deniz

    Hocam merhaba benim sacimin dokulmesi 15 yasinda basladi ve suan 17 yasindayim sacim cok seyreldi ne yalabilirim.

    • Doktor Atilla Kaya

      Deniz: Genetik dökülmeler genelde ergenlik döneminde başlar. Mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene olmalısın.

  2. Savaş

    Merhaba atilla bey yaklasik bir yıl önce sacımı makina ile 3 numara kestirdim fakat o günden sonra dalgalı olan saçlarım düz ve dik çıkmakya başladı ne yaptıysam eski halini almadı ustraya vurmak son çare gibi geliyor bu konuda herhangi bir bilginiz veya onerebileceginiz bir yöntem var mi?

    • Doktor Atilla Kaya

      Savaş: Saçların, kıvırcık, dalgalı ya da düz çıkmasını kestirme şekli belirlemez. Bunu belirleyen disülfit bağlarının durumudur. Bu nedenle dermatoloji uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

      • Hüseyin

        Hocam benim saçlarım düzken aşırı derece dalgalı hale geldi ve gün de 3 5 tek dökülmeye başladı ne yapmam lazım çok acil lütfen yardımcı olun

        • Doktor Atilla Kaya

          Hüseyin: Saçların düz ya da kıvırcık olmasını sağlayan disülfit bağları bulunmaktadır. Bu bağlardaki değişim etkili olmuştur. Günlük 3-5 tel değil 70-80 tel bile sorun olarak görülmez.

      • İbrahim

        Hocam iyi günler sacımı kanıttım kazıttıktan sonra derisi pul pul kavlıyor

        • Doktor Atilla Kaya

          İbrahim: Yapılmaması gerektiğini hemen hemen herkese belirtiyorum. Saçını kazıtmak için kullanılan ustura ne kadar hijyenik, ne kadar steril? Böyle bir şeye nasıl müsaade ediyorsun? Mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene olarak yardım almalısın.

  3. Mehmet can

    Benim problemim saçlarımı söküyorum ve buda bolca saç dökülmesine yol açıyor ve saç diplerimde yaralar oluşmaya başladı. Bana da bir çözümünüz vardır inşallah. Çok çaresiz kaldım artık.

    • Doktor Atilla Kaya

      Mehmet: saç çekme alışkanlığın mı var?

      • Mehmet can

        Üniversite sınavından beri var yani yaklaşık 5 senedir. Saç derisi için şampuan verdiler . Psikiyatri bölümüne gonderdiler. Ilac kullandim bu konuda ama olmadı. Farkinda olmadan devam ediyor. Fark ettigimdeyse başıma ağrılar giriyor.

        • Doktor Atilla Kaya

          Mehmet: Gençliğinde hatta evliliğimin ilk yılları bende çok yapmıştım. Çözümü saçımı kısa kestirmekte buluyordum. Saçım kısa olunca unutuyordum. Bence bunu sende denemelisin. Aynı şekilde şapka takarak da unutman mümkün olur.

          • Mehmet can

            Kisa derken 3 numara yaptim yine olmadı sıfıra mi vermeliyim sizce

          • Doktor Atilla Kaya

            Mehmet: Gerekirse kazıt bu saçına herhangi bir zarar vermez. Fakat sen tutup çekemeyeceğin için alışkanlık kendiliğinden unutulacaktır. 2-3 Defa haftada 10 günde bir güvenilir kuaföre yaptır. Sorundan kurtumak muhtemeldir.

          • Mehmet can

            Çok teşekkür ederim hocam bunu deneyeceğim. Umarım kurtulurum artık

          • Doktor Atilla Kaya

            Mehmet: Tabii ki kurtulmak senin elinde, sen güçlü birisin. İstedin mi daha büyük işler başarırsın. Şimdi bana söz vermeni rica edeceğim. Ne olursa olsun artık bu sorunu unutacak ve daha önemli işlerle meşgul olacaksın.

      • Mehmet can

        Son yorumunuz gerçekten beni çok mutlu etti. Gerekeni yapacağımı düşünüyorum inşallah. ALLAH yardımcınız olsun

        • Doktor Atilla Kaya

          Mehmet: Senin mutlu olman emin ol beni de mutlu edecektir. Çünkü amacımız insanların duasını almak, arkamızdan güzel sözlerini işitmektir.

    • LEVENT ZEYBEK

      HOCAM MERABA. SAÇLARIM BELLİ BÖLGEDE BEYAZLAYARAK DÖKÜLDÜ YUVARLAK ŞEKİLDE SANKİ DERİMDE BİR ACIMA OLUYOR. İŞİN GERCEĞİ DOKTORA GİTMEDİM NE YAPABİLİRİM TŞK.

      • Doktor Atilla Kaya

        Levent: Saçlar beyazlamak değil de tırnak renginde orjinal renginde çıkmaya başlamıştır. O bölgede saça renk veren hücreler zarar görmesi sonucu artık saçına renk veremiyordur. Nedeni ve çözümü için doktora gitmek zorundasın. Burada soru, cevap ile maalesef çözüm bulamayız.

  4. Umut

    Siz kesinlikle yanlış düşünüyorsunuz hatta yanlış bilgi veriyorsunuz benim saçlarım döküldüğünde o kadar çok dökülüyor ki ama jileti vurdum da ve 6.7 ay boyunca tek bir tane tel dahi elime gelmiyor bunu nasıl açıklayacaksınız Bunu ben her zaman yapıyorum ve çok faydasını görüyorum

    • Doktor Atilla Kaya

      Umut: Benim yanlış düşündüğümü ve yanlış bilgi verdiğimi söylüyorsun. O zaman sende doğru bilgiyi ver, benden niye açıklama bekliyorsun?

  5. Berke

    Hocam bizim ailede saç dökülmesi genetik babamda ve amcalarımın hepsinin saçı dökülmüş ama bi sitede okumultum genetiklik dayıdan geliyormuş diye sizce de benim saçlarım dökülürmü?

    Üstelik benim saçlarım uzun ve seyrek sıklaştırmak için ne yapmam lazım?

    • Doktor Atilla Kaya

      Berke: Genetik dayıdan gelir yazısı çok bilimsel değildir. İnsan genlerini anne ve babadan alır. Annede sorun olması riski artırır. Yapman gereken çok basit dökülme tipine bakarak genetik mi değil mi anlamaktır. Sonrasında ise genetik dökülmede etkinliği kanıtlanmış ilaçlar kullanarak gözlemlemektir.

  6. Seyid ali

    Merhaba, benim 9 yaşında kızım var. Kıvırcık cansız seyrek saçı var maalesef hiç uzamıyor. Şimdi saçı 5 cm kadar. Geçen sene Dr. Götürdüm bütün değerleri normal çıktı. Haliyle kızımda bu duruma çok üzülüyor. 11 yaşında bi kızım daha var onun saçı gayet iyi uzun. Benim ve eşimin sacıda düz ve sorunsuz. Ne yapmamız gerekiyor.

    • Doktor Atilla Kaya

      Seyid ali: Kızınızı bir dermatoloji uzmanına muayene ettirmelisiniz. Buradan maalesef herhangi bir şey söylemek zordur.

  7. Yılmaz

    Estetik olarak saç kazıtmayı seviyorum fakat bunun sık tekrarlanmasının dökülmeyi artırabildiğini okudum. Aslı nedir?

    • Doktor Atilla Kaya

      Yılmaz: Saçı uzun kestirmek ya da sakal tıraşı olur gibi cilt yüzeyinden kestirmek, ustura ile kestirmek ne dökülme yapar ne de dökülen saçları durdurur. Sakal tıraşından herhangi bir farkı yoktur.

  8. İsmail

    Hocam saçıma düzleştirici keratin yaptırdım kuaförde ve üstünde fazla kalınca saç yandı bir türlü düzelmedi o günden beri dökülmeler oluyor tararken acıyor 20 yaşındayım dermatolog genetik olarak böyle erken dökülmesi mümkün değil dedi kökleri hâlâ yanık ayrıca da kepekli, iyileşmesi için hayatımda ilk kez kazıtmak istiyorum

    • Doktor Atilla Kaya

      İsmail: Daha önce bu tür işlemlerden uzak durulmasını söylemiştim. Neyse artık çözüm için ne yapabileceğimize bakalım. Öncelikle saçın kaybettiği vitamin ve keratini geri kazanmalıyız. Vakit kaybetmeden 5 MG Biotin + keratin içeren medikal şampuanlar kullanmalısın. Adım adım saçların eski haline dönecektir.

      • İsmail

        Dermatologun önerdiği şampuanları kullandım bioxcin gibi, ama bir türlü düzelmiyor ki yanık ve cansız çıkıyor hep saç, 3 kez gittim dermatologa ama nafile hocam

        • Doktor Atilla Kaya

          İsmail: Öncelikle bu sorun çok kısa sürede düzelmez. Minimum 6-12 ay gibi bir süre bıkmadan usanmadan 5MG Biotin kullanmaya devam etmelisin.

  9. Halil

    Hocam kafamda sivilceler çıkıyor ve bazılarında artık saç çıkmıyor ne yapabilirim.

    • Doktor Atilla Kaya

      Halil: Kıl kökü iltihabı olabilir. Mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene olmalısın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.