Saçı Kazıtmak Dökülmeyi Önler mi?

Saç dökülmesi problemi yaşayan özellikle erkeklerin büyük bir bölümü berberde kafa kazıtma gibi bir uygulamaya başvurmaktadır. Peki saçı kazıtmak gerçekten dökülmeyi önler mi?

Bir çok konuda olduğu gibi saç problemlerinde de genelde kulaktan dolma bilgilerle hareket ettiğimiz görülmektedir. Bilimsel olmayan uygulamalardan biride saçı kazıtmak olup, özellikle erkekler berbere ustura yada makine ile sıfıra vurduruyor. Burada her insanın beklentisi farklı olup, kimisi dökülmenin önüne geçmek istiyor, kimileri ile daha gür saçlara sahip olmak için bunu yapmaktadır.

Beklenti Karşılanıyor mu?
Peki saçını kazıtan insanlarda bekledikleri sonuç gerçekleşiyor mu? Üzgünüm ama cevabım hayır olacaktır. Çünkü saç dökülmesi var olan kıl köklerini cilt yüzeyinden kesmekle önlenecek bir sorun değildir. Aynı şekilde daha gür bir saçlara sahip olmak içinde bu uygulama maalesef beklentinizi karşılamaz. Bu konuyu burada bitirmek yerine neden işe yaramadığını, bilimsel anlamda ne yapılması gerektiğini aktarmak istiyorum.

Dökülmeyi Önler mi?
İlk olarak kadın, erkek, genç yaşlı milyonlarca insanın ortak sorunu olan saç dökülmesi ile başlayalım. Saçını kazıtan insanların %80 gibi önemli bir bölümü ortaya çıkan dökülmenin önüne geçebilmek için yapıyor. Bunu genelde erkekler yaptığı için ilk olarak erkeklerde saç dökülmesi nedenlerini hatırlayalım. Erkeklerde görülen dökülme %95 genetik olup, DHT hormonunun kıl köklerine zarar vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Dökülme kıl köklerinde zayıflama / ölme ile oluşur. Çözümü ise kıl köklerine zarar veren DHT hormonunu baskılayarak mümkündür. Kafa derisi dışında bulunan saçları ister kısaltın, ister kazıtın hiç bir yararı olmayacaktır.

Kadınlar bu uygulamaya pek sıcak bakacaklarını tahmin etmiyorum ama yinede değinmek istiyorum. Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri %50 genetik %50 patalojik nedenlere bağlıdır. Genetik olanlar DHT hormonunun kıl köküne zarar vermesi nedeni ile olup, patolojik olanlar ise genelde kadınlarda sık görülen demir eksikliğine bağlı ortaya çıkan kansızlık nedeni ile olur. DHT için ne yapılması gerektiğini yukarıda aktardık, kansızlık içinse yapılması gereken kansızlık tedavisine başlamaktır. Çünkü vücudun ihtiyacı olan 5-6 litre kan oluştuğunda dökülme kendiliğinden düzelmektedir.

[adinserter block=”1″]

Saçkırana Çözüm Olur mu?
Saçları kazıtmak gerek erkekler, gerekse kadınlarda dökülmeye çözüm olmayacağını öğrendik, şimdi ise bir diğer dökülme sorunu olan Allopecia Areata yada halk arasındaki tabiri ile saçkıran, sakal kıran problemine bakalım. Sorunun kaynağı stres, üzüntü ve moral bozukluğu olup, tedavinin en önemli aşaması bu yaşanan sorunlardan uzaklaşmakla olur. Bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bu sorunu aşmak için saçlarını kazıtmak çözüm olmaz. Şayet olsa insanların sakal kıran olarak adlandırdığı aslında yine saçkıran sorunu olup, sadece sakallarda görülmesi ile sakal kıran olarak bilinmektedir. Kazıtmak çözüm olsa insanlar en geç haftada bir traş oluyor, yani kazıtıyor ama sakallarda ki saçkıran kaybolmuyor. Çözümü kazıtmak değil sarımsak ile kan akışını hızlandırmak, çözüm olmaması halinde daha etkili tedavi yöntemleri olan kortizon ve SADBE gibi ilaçları kullanmaktır.

Kepeği Önler mi?
Yukarıda yer alan bilgiler ile saçı kazıtmak dökülmenin her türlüsüne çözüm olmadığını gördük, şimdi ise diğer sorunlara geçelim. Yine milyonları etkileyen bir sorun kafada kepek hafif ve aşırı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hafif kepek kafa derisinin değişim süreci ile ortaya çıkar ve sürekli görülmez. Aşırı kepek ise kafada mantar problemi ile ortaya çıkan pul pul kepek ve kafada kaşıntıya neden olan bir sorundur. Sorunun kaynağı kafa derisinde artış gösteren mantar mikrobudur. Kesin çözümü mantar öldürücü şampuanlar olup, ama saçı kazıtmak işte burada bir nebze işe yaramaktadır. Mantarın yok edilmesi ve kepeğin kısmen yada tamamen yok olmasına etkisi olabilir.

Saçları Gürleştirir mi?
Cevabı en çok merak edilen sorulardan biride gürleştirme konusunda olup, saçları kafa derisi hizasında kesmek, kazıtmak kıl kalitesinde herhangi bir değişime neden olmaz. Saçların daha gür olması için kaliteli olması gerekir. Kaliteli kıl köklerine sahip olmak içinse B7 vitamini yönünden sağlam olmanız gerekir. Saçlarınızda kalitesizlik, incelik, donukluk hissediyorsanız burada yapmanız gereken Biotin kullanmaktır. Saç ve tırnaklarda kalite artışı sağlayan bu ürünler aynı zamanda saçların uzama hızını artırırken beyazlaması geciktirir. Evet arkadaşlar saçları gürleştirmek için kazıtmaya gerek yok, onları ihtiyacı olan vitamin ile beslemelisiniz. Biotin ağızdan alınan tablet olabileceği gibi bazı medikal şampuanlarda örnek Sawpoo içeriğinde bulunmaktadır. Market şampuanı yerine biotin içeren şampuan kullanmanız önerilir.

Bitlenmeye Çözüm Olabilir!
Özellikle çocuklarda sık görülen saç biti halk arasında titizlik ile ilişkilendirilmektedir. Aslında doğru olmayıp, bit bulaşıcı bir hayvandır. Kişiye bulaşması halinde tedavisi ciddiyet ve zaman gerektirir. Yine kafa kaşıntısı ve kafada acıma hissine neden olmaktadır. Kıl köklerine yumurta bırakarak yaşayan bu hayvanın çözümü Dimetichone içeren bit ilaçları ile mümkün olup, saçı kazıtmak yada sıfıra vurdurmak kıl köklerine biriken yumurtaların kafada atılmasını sağlar. Çocuklarda bit tespit etmeniz halinde sıfıra vurdurmanız önerilir.

Yağlanmayı Önler mi?
En çok şikayet edilen sorunlardan biride saçta yağlanma olup, bu sorundan kurtulmak için saçı kazıtmayı düşünenleri aydınlatalım. Aslında yağ saç ile alakası olmayan kafa derisini korumak için salgıdır. Bazı durumlarda normalden fazla yağ salgılaması halinde saçlarda belirgin şekilde ortaya çıkar, saçları ıslatır. Saçı kazıtma geçici bir çözüm olur. Saçınız olmayacağı için yağlanma olmaz, daha doğrusu siz yağın farkına varamazsınız. Fakat saçınız uzamaması halinde aynı sorun devam edecektir. Bu durumun çözümü yok sadece yağlanmayı daha güzel temizleyen günlük kullanıma uygun şampuan çeşitleri kullanmanız gerekir.

Saçları Sıfıra Vurdurma

Evet arkadaşlar bir konunun daha sonuna gelmiş durumdayız. Özetlemek gerekirse saçı kazıtmak dökülmeye çözüm olmadığı yine en çok beklenti içinde olduğumuz durumlardan birisi gürleştirme konusunda da faydası yoktur. Bu konuda sormak istediğiniz hususları aşağıdaki yorum formundan iletebilirsiniz. Tüm sorunları bilimsel yöntemlerle önleyebilirsiniz. Böylesi bilimsel yönü olmayan uygulamalara tevessül etmeyiniz.

[adinserter block=”3″]

305 Yorum

  1. Mehmet

    Mrb hocam 18 yaşındayım saçım yavaş yavaş dökülmeye başlıyor,böyle dökülmeye devam edermi yoksa doktora gidip görüneyimmi?

    • Dr. Kaya

      Mehmet: Senin yaşlarında görülen dökülme genetik olmaktadır. Anne ya da babanda dökülme ya da kellik problemi olan var mı?

  2. Faik

    Mrhb hocam saç larimda çok dükulmevar her yerden dökülüyor üst bölgeler Daha fazla elimi besime her attığımda 3 4 tel geliyor çok seyreldi gözle görülür halde 2 sefer ayrı-ayrı dermatolaga gittim erkek tipi dökülme dedi minoxsil forte siprey önerdi kullanıyorum daha fazla dökülme oluyor kan tahlillerim iyimis sizce neyapmam lazim kalan ları bari kurtarmak ıstiyorum teşekkuŕler

    • Dr. Kaya

      Faik: Evet erkek tipi dökülme için minoxidil etkilidir. İlaçlar ilk başlarda sağlıksız saçları dökerek başlarlar. Bu nedenle ilk etapta dökülmenin durmasını beklemek yerine tam tersi daha fazla döküldüğünü görürsün. Sevindirici etki için 6 ay beklemek lazım.

  3. Mehmet

    Slm hocam ben 10 yaşındayken kafamda mantar çıktı ve başımda deri soyulması olup görüntü bozukluğu çıktı.Birde saçım çok ayırı kaşıntılı kuru ve yağlı pullanma oluyor.Hocam lütfen yardım edin milletin arasına çıkamıyorum nasıl çıkıyorsam benimle dalga geçiyorlar.Yaşım 21 bu genç yayımda kel kaldım.Gittim doktorlara hiç bir değişme olmadı

    • Dr. Kaya

      Mehmet: 10 Yaşında yaşadığın sorunun olduğu bölgede saç yok mu?

  4. Khaled

    Peki doğum kontrol hapının faydası olduğunu gördüğünü iddia eden insanlar var saç cikartiyormus

    • Dr. Kaya

      Khaled: Bunu söyleyebilmek için öncelikle hormonlarınıza bakılması gerekir. Yani her kadında doğum kontrol hapı etkili değildir.

  5. Khaled

    Son 1 yıl içinde baya bi saçım döküldü. Dokulenleri kurtarabilirmiyim sizce

    • Dr. Kaya

      Khaled: Saçlar dökülür, çıkar bu döngü ömür boyu 10-15 defa gerçekleşir. Yani dökülmesi tekrar çıkmayacağı anlamanına gelmez. (Kıl köklerinin ölmediği sürece) Önemli olan çıkan saçları sağlıklı tutmaktır. Yoksa çıkanlarda 6 ay içerisinde dökülerek 10-15 seferlik döngüyü kısa sürede tamamlar.

  6. Mustafa yanen

    Hocam saçlarım döküldüğü için kullanıyorum sizce bir yararı olurmu

    • Dr. Kaya

      Mustafa: Hiç bir yağ saç dökülmesini önlemez. Zaten öylesine katı bir yapısı var ki kıl köklerine ilerlemesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle yağla vakit kaybetmek yerine ilk olarak dermatoloji uzmanına muayene olarak dökülme tipini öğrenmeli ve sonrasında bilimsel tedaviyi uygulamalısın. Muayene sonucunu birlikte değerlendirelim.

  7. Mustafa yanen

    Hocam benim de saç dökülme gibi sorunlarım var da bu yağları kullansam bi faydası olur mu?

    • Dr. Kaya

      Mustafa: Sayfada yağ ile ilgili bir husus geçmiyor ama sen hangi yağlardan bahsediyorsun? 🙂

  8. Cengiz

    Selamun Aleyküm . 29 yaşındayım ırsi kellik var aynada n bakınca gözükmüyor
    Tam tepede açılma ne kullanmam gerekiyor hocam

    • Dr. Kaya

      Cengiz: Irsı (genetik) dökülme için Finasterid, Minoxidil ya da Procapil içeren ilaçlardan birini kullanman gerekir. Benim önerim daha çok Procapil içeren Hair Forte Sprey yönünde olmaktadır.

  9. Burak Çelik

    Hocam merhaba, 18 yaşındayım saçlarım bu son 3 4 aydır çok dökülüyor üstten hafif seyrekleşti bile, roacuttane tedavisi görüyorum o yüzden dedi doktor peki bırakınca tekrar çıkar mı ? Yada saçımı kazıtsam doğal olarak ilaç tarafından oluşacak dökülmeyi engellemez mi daha iyi olurmu cevabınızı acil bekliyorum

    • Dr. Kaya

      Burak: Saçını kazıtmak kıl köküne herhangi bir yarar sağlamaz. İlacı bırakman halinde dökülen saçlar yerine gelir. Bu süreçte ilaçla birlikte 5 MG Biotin kullanmanı öneririm.

  10. Mustafa yanen

    Mrb hocam size birşey sormak istiyorum .
    Yılan yağı ,badem yağı ve sarımsak yağı saça uygulansa bir faydası olurmu ?

    • Dr. Kaya

      Mustafa: Bu yağları ne amaçla kullanacaksın?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.