Sakal Ekimi

Genelde 15 yaş sonrası çıkmaya ve kalınlaşmaya başlayan sakallar çoğu zaman hormon eksikliğine bağlı olarak çıkmayabilir. 21 Yaşına kadar çıkmaması halinde ile en mantıklı çözüm sakal ekimi yaptırmak olacaktır. Bunun dışında seyreklik, sakal kıran (Alopecia Areara, yara ve yanık izi gibi estetik yönden kötü görünümleri kapatmak içinde mutlaka ekim düşünülmelidir. Peki sakal ekimi nedir, nasıl yapılır? bununla ilgili detayları Op. Dr. Atilla KAYA’nın yazısında bulacaksınız.

Sakal Ekimi Nedir?
Ekim denince toplumda sıklıkla saç ekimi karşımıza çıkmaktadır. Fakat uygulama sadece saç ile sınırlı olmayıp, sakal, bıyık ve favori gibi uygulamalar yapılmaktadır. Aslında ekim yerine nakil denmesi daha mantıklıdır. Çünkü ekim yapılan kıllar vücudun farklı bir yerinden alınarak nakil edilmektedir.

Sakal Ekimi Kimlere Uygulanabilir?
Yukarıda özet şekilde bahsettik ama tekrar ele almak istiyorum. Sakal ekimi yaptığımız kişiler arasında köselik olarak tabir edilen sakal çıkmaması yada seyrek olması görülmektedir. Hiç çıkmayanlara sıfırdan sakal oluşturulurken seyrek olanlara ise sıkılaştırma yapılmaktadır. Bunun dışında yara, yanık ve ameliyat izi olan yerlerde sakal çıkmayarak kötü bir görünüm oluşur. Bu izlerin kapatılması sakal ekimi ile çok kolaydır.

Şekil Değiştirme İçinde Yapılır: Sakal ekimi yaptırmak için illede bir sorun olması gerekmez. Ben farklı bir şekil vermek istiyorsam bunu yine sakal ekimi ile yapabilirim.

Nasıl Yapılır?
Günümüzde onlarca yüzlerce saç ekimi merkezi olmasına karşın sakal ekimi yapan, yapabilen uzman sayısı azdır. Çünkü saç ekiminde eski yöntem olan FUT kullanılırken sakal ekiminde sadece FUE kullanmak gerekir. Bu nedenle FUE yöntemini bilmeyenler maalesef sakal ve kaş gibi nakilleri yapamazlar. Şimdi dilerseniz birazdan nasıl yapıldığına ve nasıl yapılması gerektiğine bakalım.

Ekilecek Kıl Kökleri Mümkünse Sakal Bölgesinden Alınmalı!
Yukarıda da belirtildiği gibi tüm ekimler kişinin kendi kılları kullanılarak yapılmaktadır. Saç ekiminde saçın farklı yerinden alınırken aynı şekilde sakal içinde mutlaka sakal bölgesi kılları kullanılması gerekir. Bunun için daha çok boyun ve elmacık kemiği kısmında yer alan gereksiz kıllar tercih edilmelidir. Kişinin sakal bölgesinde alınmaya uygun kıl yoksa bu durumda ense kısmından alınması gerekir.

Alım ve Ekim İnce (0.6-0.7 mm) Uçlu İğne İle Yapılmalı!
Ekilecek kıl köklerinin alımı için iğne kullanılmaktadır. Alımı yaparken mümkün olduğu kadar ince uçlu iğnelerden yararlanmak gerekir. Bunun için maksimum 0.6-0.7 mm olmalıdır. Daha büyük iğneler alım esnasında alım yapılan yerde iz bırakacağı için dikkat edilmelidir.

Alınan Kıl Kökleri Zaman Geçirmeden Ekilmeli
Örnek 500 kıl kökü ekilecekse bunların hepsini alıp, sonra ekim yapmaya başlamak kesinlikle hatalı olacaktır. Çünkü kıl kökünde yer alan hücre kan ve oksijen alamadığı için bir süre sonra ölecektir. Onu ekseniz bile kesinlikle uzama ihtimali olmayacaktır. 500 tane ekilecekse bunu 50-100 arası alım, devamında hemen ekim şeklinde adım adım yapılmalıdır.

Ekimler Kanal Yerine İğne İle Delerek Yapılmalı
En önemli hususlardan biride ekim yapılacak alanın nasıl oluşturulacağıdır. Bunun için kanal açma ve iğne ile delme şeklinde iki seçenek bulunmaktadır. Benim önerim kesinlikle 0.6-0.7 mm gibi ince uçlu iğne ile delerek yapılmasıdır. Çünkü gerekli olan açıyı ancak bu şekilde verebilirsiniz. Yoksa açı 35-40 derece olmak yerine 80-90 derece olacaktır. Bu sefer dik görünüm ortaya çıkacaktır.

Kıl Kökleri 2’li 3’lü Gruplar Halinde Değilde Tek Ekilmeli
Hatalı yapılan uygulamalardan birde köklerin birden fazla yani grup halde ekilmesidir. Yani aynı noktaya bir kıl kökü yerine 2-3 tane birden ekilmektedir. Çok saçma olan bu uygulama maalesef bir çok yerde görebiliyorum. Doğaldan uzak olup, bazen ekim kısa sürmesi için bazende ekimi yapanın yeterli tecrübesi olmadığını göstermektedir.

Sakal Ekimi Yapılışı (Video)
Evet arkadaşlar yukarıda her ne kadar anlatmaya çalıştım ama hiç bir anlarım görselin yerini tutmaz. O nedenle yazımıza kısa bir ara vererek aşağıda yer alan video’ya göz atalım. IDEA Klinik tarafından yapılan ekim esnasında çekişmiş olup, aynı zamanda bu işi yapanlara yönelik teknikler vermektedir.

Video görüntülerini izlemek için bağlantıya tıklayınız
https://www.youtube.com/embed/8Ztri5jdr64

Deneme Sakal Ekimi İle (Sonucu Görün)
Bu işi Türkiye’de ilk defa yapan Op. Dr. Atilla KAYA farklı bir uygulama geliştirerek deneme ekim uygulamasını başlatmıştır. Yani az miktarda ekim yaparak sonucu görmenizi sağlıyor. Bu uygulama ile ekim esnasında oluşan kızarıklığın nasıl olacağı, alım yapılan yerde izin kalıp kalmaması, sakalların çıkış açıcı, ekilen köklerin tutup tutması, ağrı, acı vs gibi merak edilen tüm hususları deneme ekim yaptırarak görebiliyorsunuz.

Sakal Ekimi Sonrası Nasıl Bir süreç İşliyor?
Değerli arkadaşlar ne olduğunu, nasıl yapıldığını video ile göstererek de anlattım. Şimdi ise sakal ekimi yaptıranların uygulama sonrası nasıl bir sürece hazır olmaları gerektiğini görelim. Uygulama ekim yapılan kıl kökü sayısına göre 2 ile 8 saat arasında sürmektedir. Herhangi bir ağrı ve anının yaşanmayacağını söyleyebilirim.

İlk Yıkama 48 Saat Sonra
Ekilen alanlarda delik açıldığı için haliyle kan ve pıhtılaşma olur. Bu durumdan kurtulmak için acele etmiyoruz. İlk yıkama işlemi minimum 48 saat sonra yapılması gerekir. Aksi halde ekilen kıl köklerinin yerinden çıkmasına neden olursunuz.

Yatarken Dikkatli olun (Zarar Verebilirsiniz)
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ekim yapılan 1-2 gün yatış pozisyonumuzdur. Yüz üstü yatmak yerine sırt üstü yatmak gerekir. Yani sakalların üzerine ağırlık binmeyecek şekilde yatmalıyız.

Tıraş Olmak İçin 12. Günü Bekleyin
Tabii ki ekilen sakallarımız normal bir süreçte uzamaya ve tıraş olmaya gerek olacaktır. Ekim sonrası biraz acele etmeden minimum 12 gün geçmesini beklemeliyiz. 12. Günden sonra traş olmaya başlayabilirsiniz.

Ekim Sonrası Şok Dökülme Sizi Korkutmasın
Saç, sakal, kaş yani tüm ekimlerde şok dökülme dediğimiz bir durum bulunmaktadır. Ekilen kılların tamamı yada bir bölümü dökülmektedir. Bazı insanlarda ise hiç biri dökülmeyebilir. 2 Hafta sonrası şok dökülme ile dökülen kılların yerine 4-8 ay içerisinde yenileri çıkacaktır. Yani şok dökülme olması halinde normal, beklenen bir durum olup, kesinlikle bu durumda telaş yapmadan 4-8 ay içinde yeniden çıkacağını bilmelisiniz.

Sakal Ekimi Fiyatları Ne Kadar?
En çok merak edilen hususlardan biride hiç şüphesiz bu hizmetin ücreti olacaktır. Öncelikle ücretlendirmenin nasıl yapıldığına bakalım. Kıl kökü sayısına göre ücret belirlenmektedir. Yani kaç adet ekim yapılacaksa ona göre ücret ödenmektedir.

Kaç Kıl Kökü Ekilmesi Gerekir?
Peki ne kadar sakal ekilecek bunu nereden bileceğiz? öncelikle ekilecek sayı kişiden kişiye değişmektedir. Örnek ben köselik problemi olan hiç sakalı olmayan biri olayım. Benim bu sorunumu ortadan kaldırmak için en az 1000 kıl kökü gerekir. Daha güzel görünüm için 1500-2000 gerekir. Fakat bende köselik değilde seyreklik varsa o seyrekliği kapatacak kadar daha az ekim gerekir. Yada bende yara ve ameliyat izi varsa onu kapatmak için daha da az gerekecektir. O nedenle her insanın ihtiyacı farklı olacaktır. Bunu ekim yapacak olan doktorunuz ile birlikte belirlersiniz.

IDEA Klinikte 1 Greft 3-4 TL
Saç ekimi merkezleri kadar yaygın olmasa da bu işi yapan uzman sayısı hayli yüksektir. O merkezlerden biride IDEA Klinik olup, Türkiye’de ilk sakal ekimi işlemini yapan Op. Dr. Atilla KAYA yönetiminde hizmet vermektedir. İstanbul ve Ankara’da bulunan klinikleri ile hizmet vermektedir. Ücretlerine baktığımızda 1 greft yani kıl kökü 4 TL olarak ücretlendirildiği belirtilmektedir. Klinik fiyatlarını bize vermeden değiştirebileceği için fiyatlar bir süre sonra güncel olmayabilir. O nedenle aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak güncel ekim ücretlerini görebilirsiniz. https://www.ideaklinik.com/ekim-ucretleri

IDEA klinik Sakal Ekimi Merkezi (İstanbul ve Ankara’da)
Genel Cerrahi, Kalp ve Damar Cerrahisi yanı sıra estetik uygulamalarında yer aldığı IDEA Klinik 20 yılı aşkın bir süredir. hizmet vermektedir. Normalde 6 klinik olmasına karşın sadece 2 tanesinde (İstanbul ve Ankara’da) ekim işlemleri yapılmaktadır. Aşağıda doktorlar ile klinik bilgilerine bakalım.

İstanbul (Bakırköy)
İstanbul’da sakal ekimi yaptırmak isteyenler için Op. Dr. Atilla KAYA önerilmektedir. Türkiye’de saç ekimi denince ilk FUE uygulamasını gerçekleştiren doktorlardan biridir. İşlerinin yoğunluğu nedeniyle geçtiğimiz yıllarda saç ekimi uygulamasına son vermiştir. Kendisinden tavsiye isteyenlere Op. Dr. Can İşler’i önermektedir. Sakal, kaş, favori ekimlerine devam etmektedir. Adres ve iletişim bilgileri aşağıdadır.

Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24/3 PTT Karşısı Bakırköy Merkez İSTANBUL
0212 572 72 65 – 0212 572 72 66

Sakal Ekimi Resimleri (Öncesi-Sonrası)
Evet değerli arkadaşlar şimdide uzmanlarımızın yaptığı ekim işlemlerini öncesi ve sonrası halleri ile görelim mi? aşağıda sizlere bir çok örnek görüntü göstereceğiz. Aynı zamanda tecrübesiz kişiler tarafından yapıldığında ne kadar kötü bir görünüm ortaya çıktığını da göreceksiniz.

Köselik Tedavisi: Aşağıda yer alan görsellerde ilk olarak hiç sakal ve bıyığı olmayan bir vatandaşı göreceğiz. Op. Dr. Atilla KAYA tarafından yapılan uygulamada doğaldan farksız görünüm ortaya çıkıyor. Yani hiç sakalınız olmasa bile istediğiniz mutlu sonuç ortaya çıkar.

Sakal Çıkmaması

Sakal Ekimi

Seyrekliğin Kapatılması (Yarı Köselik) : Sakal ve bıyık çıkmasını sağlayan DHT hormonları yetersiz olması halinde seyreklik olabilir. Bunun çözümü ise yine ekim yaptırmakla mümkündür. Sakalı olmayan bir insana 1000- 1500 greft gerekirken seyrekliğin kapatılmasında ise 300-500 greft yeterli yeterli olmaktadır.

Yarı Köselik

Sakalda Seyreklik

Yara, Yanık ve Ameliyat İzi Kapatma Bazı insanların yüz bölgesinde yer alan iz küçük bile olsa çok dikkat çekici olmaktadır. Günlük hayatta başımıza gelebilen kazalar, yanıklar ve ameliyat izlerinin kapatılması erkeklerde sakal ekimi ile mümkündür. Genelde küçük bir alanda olduğu için ekilecek kıl kökü sayısı az ve daha ekonomik olacaktır. Aşağıda yer alan görsellerde yüzünde yanık izi olan bir vatandaşımıza yapılan ekim ve sonrasında muhteşem görüntü yer almaktadır. Yani ömür boyu insanların dikkatini çekerek rahatsız olmanıza gerek yoktur. Bu işlemi gerek İstanbul gerekse Ankara’da sadece 1-2 saat içinde yaptırabilirsiniz.

Yüzde Yanık İzi

Sakalda Yanık

Sakal Ekimi Acıtır mı?
Evet arkadaşlar sayfanın geri kalan kısmında sizlerden gelen sorulara yanıt vermek istiyoruz. En sık sorulan sorulardan biri işlemin can yakıp yakmadığı olacaktır. Cevabı herhangi bir acı hissetmeyeceğiniz olacaktır. Çünkü ekim esnasında o bölgeye düşük dozda lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir acı hissetmezsiniz. Zaten çok ince bir iğne ve sadece 0,5 mm cilde girmektedir.

Belli Olur mu?
Öncelikle sizi tanıyan insanlar haliyle anlayacaktır. Örnek sizin sakalınız yok iken bir anda insanların karşısına çıktığınızda şaşıracak ve soracaktır. Şayet sizi daha önce tanımayan insanlar ise sakal ekimi yaptırdığınızı siz söylemedikçe hiç bir zaman anlama imkanı olmayacaktır.

Sakal Ekimi Caiz mi?
Cevabı merak edilen sorulardan biride dini açıdan caiz (uygun) olup, olmadığı sorulmaktadır. Bu konuda benim cevap vermem doğru olmaz. Çünkü ben neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilecek kadar din adamı sayılmam. O nedenle bu tür soruları sürekli görme imkanı olan cami imamları yada her ilçede bulunan müftülere sorabiliriz. Yada Alo fetva hattını arayarak bilgi alabilirsiniz. Bizlerin doktor olması her şeyi bildiğimiz anlamına gelmez. Bu sorunun muhatta din adamlarımızdır.

Ekilen Sakal Dökülür mü?
Yazının orta kısımlarında da aktardığım gibi ekimden 2 hafta sonra şok dökülme olabilir. Kesin şok dökülme olacak diye bir husus yoktur. Olursa sakalların hepsi yada bir bölümü dökülür. Dökülen kıllar 4-8 ay içinde yeniden çıkmaya başlayacaktır. Dökülen kılların yerine cilt altında yeni sakal üretilmektedir. Tabii ki bunun hazır olup, cilt yüzeyine çıkması 4-6 ay sürebilmektedir. Bunun dışında farklı bir dökülme yada sakalsızlık olmaz.

İz Bırakır mı?
Evet arkadaşlar böyle bir düşüncesi olanlar için yukarıda başlıklar halinde önerilerde bulundum. Özellikle alım ve ekimin mutlaka iğne en fazla 0,6 yada maksimum 0,7 mm uçla yapılmadı gerektiğini belirttim. Bunun üzerindeki uçlar hem alımda hemde ekimde iz kalmasına neden olmaktadır. Hatta kanal açılarak yapılan ekimler daha sıkıntı verir. İz yanı sıra açı 80-90 derece olacağı için ekilen sakallar dik çıkacaktır.

Kaç Günde İyileşir?
Ciddi anlamda bir yaralanma yada travma olmamasına karşın iğne ile delinen yerlerde kan toplanmasına bağlı kızarıklık ve sivilce gibi görünüm oluşur. Bunun için herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. 2-4 Hafta içinde kendiliğinden geçecektir.

Ekilen Sakal Ne Zaman Çıkar?
Güzel bir soru diyebilirim. Öncelikle ekildiği günden itibaren uzamaya başlar. Öyle ki 12. günden sonra tıraş olabilirsiniz. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi şok dökülme olursa ekilen sakalların yeniden çıkması 4-8 ay arasında olacağını bilmelisiniz.

Kaç Yaşında Yapılır?
Bu işin uzmanlarından biri olan Op. Dr. Atilla KAYA bu konuda 21 yaş üzeri bireylere yapmaktadır. Çünkü bazen bu yaşa kadar eksik olan sakallar çıkabilmektedir. Fakat yüzünde yara, yanık, ameliyat izi olanlar 21 yaş altı olsa bile yapılır. Üst yaş sınırı olmayıp, 21 yaşından sonra istediğiniz zaman yaptırabilirsiniz.

Sakal Serumu İşe Yarar mı?
Hormon eksikliğine bağlı olarak milyonlarca insanın sakalı yok yada eksiktir. Bunu fırsat bilen bazı açıkgözler sakal serumu, sakal çıkarıcı gibi ürünlerle karşınıza çıkabilir. Bunların hiç birisi bir işe yaramayacaktır. O nedenle boşuna para vermeyin. Ergenlik döneminde hormon içeren ilaçlarla tedavisi yapılır. 21 Yaşına kadar çıkmayan yada seyrek olan sakalların tek çözümü ekim yaptırmaktır.