Saç Biti Nasıl Temizlenir?

Çocukların eğitime dahil olması ile birlikte yayılışında artış görülen saç biti tedavisi nasıl olmalı, aileler çocukları ve kendilerini bitlenmeye karşı korumak için neler yapması gerektiğini yazımızda bulacaksınız.

Her ne kadar 12 yaş altı (kız) çocuklarında yoğun olarak görülse de yetişkinlerde bit olmadığı, olmayacağı anlamına gelmez. Bit (Pedikulozis) insanlar ve hayvanlarda görülen canlı bir varlıktır. Üreme yeteneği ile çok seri bir şekilde artış gösterir ve kolayca bulaşabilir. İnsanlarda saçlar, kasık, gövde ve kirpiklerde görülmektedir. Aynı şekilde elbise biti olarak insanların kıyafetlerinde de yaşayabilen türü bulunmaktadır.

Saç Biti Nedir?
Halk arasında saç biti olarak bilinen Pedikulozis Kapitis tekrar belirtmek gerekirse 12 yaş altı çocuklarda çok sık görülmektedir. Halk arasında yeterince temiz olmayan insanlarda görüldüğü inanışı doğru bir kavram değildir. En titiz insanlarda bile diğer insanlar ve hayvanlardan bulaşmak koşuluyla görülebilir.

Yumurta ve Sirke Sürecinden Sonra Yetişkin Bit Haline Gelir
İnsana bir tane bulaşması bile sorun haline gelmesi için yeterlidir. Size bulaşan bit saç dibine yumurta koymak koşuluyla çoğalmaları sağlanır. Saç derisine yakın bir yere yumurtasını koyar ve onun saç taraması esnasında düşmemesi için özel bir salgı ile saç teline yapışmasını sağlamaktadır. Bir kaç hafta içinde yumurtadan çıkan sirkeler yetişkin saç biti haline gelip, saç derisinde delik açarak, kan emmeye başlar. Bu nedenle saç biti tedavisinde çok ince dipli tarakların kullanımı önem arz etmektedir. Tabii ki sadece saç biti tarağı çözüm olmayacaktır.

Saç Biti Nasıl Anlaşılır?
Öncelikle anne babalar çocuklarının davranışlarına dikkat etmelidir. Özellikle çocuklarda görülen kafa kaşıntısı başta saç biti (Pedikulozis Kapitis) olmak üzere sonrasında kafada mantar (Malassezia furfur) nedeniyle görülmektedir. Kafada mantar sadece kaşıntıya neden olmayıp, aynı zamanda kepek, aşırı kepek (seboreik dermatit) problemine neden olmaktadır. Konumuz saç biti olması nedeniyle Kafada Mantar detayları ayrıca anlatılmıştır.

Kafa Kaşıntısı: Çocuk ve yetişkinlerde saç biti belirtisi özellikle kafa kaşıntısı olmaktadır. Bit (Pedikulozis) saç derisine yapışarak delik açmaktadır. Açtığı delikten kan emmeye başlayan bitler bu durumda kişinin saç derisinde hafif bir sızlanma, kaşıntı ve çok nadir olsa da iltihaplanma görülür. Bitler yaşamak için günde 3-4 defa kan emmesi gerekir. Bu şekilde hayatta kalmaktadır. Fakat bazen günlerce kan emmeden de hayatlarını sürdürebilmektedir.

Saç Derisinde Sızlanma / Kızarıklık / Yara: Şikayetler sadece kafa kaşıntısı ile sınırlı kalmayıp, saç derisini delmesi ve kan emmesi nedeniyle saç derisinde dikkatle bakıldığında kızarıklık ve yaralar oluşur.

Saç Biti Nasıl Temizlenir?
Öncelikle mutlaka bilimsel ve sağlıklı yöntemleri kullanmak gerekir. Ülkemizde maalesef yeterince bilimsel yöntemler uygulanmamaktadır. Şimdi dilerseniz klasik yöntemleri ve etkilerini görelim.

Böcek İlaçları İle Bit Tedavisi (ÖNERİLMEZ): Bizler her ne kadar yapmayın desek bile ülkemizde halen böcek ilaçları ile saç biti tedavisi devam etmektedir. Zehirli bir ilaç olan, bu kimyasal maddeler bitleri zehirlemektedir. Tabi genelde saç derisine de zararı olmaktadır. Böcek ilaçları sadece yetişkin bitleri öldürebilir. Oysaki yumurta halinde olan ve kısa bir süre sonra yetişkin bit olmayı bekleyenlere ise hiç bir etkisi olmayacaktır. Bir zaman sonra o zehire karşı direnç geliştiren bitlere karşı etkisi olmayacaktır.

Bitkisel Yöntemler: Geçtiğimiz yıllarda beslenme alanında hızla yaygınlaşan organik kavramı maalesef sağlık alanında bitkisel kelimesi ile yarışır hale geldi. Bit tedavisinde bitkisel yöntemler hiç bir etkisi olmayan, zaman kaybı ve daha fazla bitlenme anlamına gelmektedir.

Bit Tedavisinde Kesin Çözüm (Dimetikon)
Dikkat edin Dimetikon bir ürün yada marka olmayıp, bit tedavisine karşı bilim adamları tarafından geliştirilmiş ilaç, sprey ve şampuanlar içinde kullanılan bir maddedir. Dimetikon (Dimethicone) biti zehirlemek yerine onu yaydığı koku ile havasız bırakan bir maddedir. Etkisi sadece yetişkin bitlerle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda yumurta halindeki sirkeleri de öldürmektedir. Dünya genelinde en çok kullanılan ve önerilen maddedir.

Dimetikon İçeren İlaçlar (NYDA)
Ülkemizde çok yaygın olmayan Dimetikon içeren ürünler genelde yurt dışında üretilerek ithal edilmektedir. Onlardan biride Nyda Sprey olup, etkin maddesi Dimetikon olarak görülmektedir. Almanyada üretilen Nyda Sprey, Nyda Solüsyon olarak eczanelerde bulabilirsiniz. Kullanım Şekli: Spreyi saçları tamamen ıslatacak şekilde sıkmanız gerekir. Bu süreçten sonra yaklaşık 2 ile 8 saat arasında beklemeye bırakmalısınız. Sonrasında ise ürün ile gelen bit tarağı ile birlikte ölü bit ve sirkeleri saçınızdan temizlemelisiniz. Bu noktadan sonra ise saçınızı kullandığınız şampuan ile yıkayabilirsiniz. Bitlerden tamamen kurtulmak için uygulamayı bir hafta sonra bir kez daha uygulamanız etkili olacaktır.

DURA NYT Bit Losyonu
Kullanabileceğiniz bir diğer ürün ise DURA NYT olup, daha önce kafada mantar problemine karşı geliştirilmiş olan Konazol Şampuan üretici Kurtsan Medikal tarafından üretilmiştir. Ana maddesi insektisit olan ürünlerden biri olup, fakat diğerleri gibi böcek ilacı içermeyen ve kokusu ile insanı rahatsız etmeyen bir formüle sahiptir. Fiyatı 15-20 TL olup, ürün yanında aynı zamanda bit tarağı hediye edilmektedir.

Pedikap Sprey + Şampuan
Saç biti ilacı denince genelde sprey + tarak şeklinde satılmaktadır. Sprey var olan bit ve sirkeleri önlerken yeniden bulaşmaması için herhangi bir katkısı olmamaktadır. Pedikap Saç Biti Temizlik Seti bu soruna çözüm bulmuş olup, sadece temizlemekle sınırlı kalmadan aynı zamanda tekrar bulaşmasını önleyecek şampuan bulunmaktadır. Çocuğunuzun saçlarını 10-15 gün aralıklarla Pedikap Sprey ile yıkamanız halinde artık bit bulaşmayacaktır.

Nasıl Kullanılır?
Öncelikle doktorunuzun önerisine uymalısınız. Bunun dışında üretici Hair Pharma Pedikap kullanım talimatı olarak şu 3 aşamalı bir süreç önermektedir. Önerilen talimatlara mutlaka uymalı / uygulamalısınız.

1) Spreyi Uygulayın ve Bekleyin Evet arkadaşlar konunun giriş kısmında da belirtildiği üzere Pedikap Sprey + Şampuan şeklinde gelmektedir. Burada ilk olarak spreyi uygulamak gerekiyor. Öncelikle saçımızı yıkayıp, kurutuyoruz. Çünkü uygulama kuru saça yapılmalıdır. Saçın uzunluğuna göre 5-10 cm uzaklıktan saç diplerinizi ıslatacak şekilde spreyi sıkıyoruz. Tüm saç dipleri ve saçları ıslatacak şekilde uyguluyoruz.

2) En Az 30 Dakika Bekleyin Saçımız ve saç derisine uyguladığınız sprey içeriğinde yer alan Dimethicone ile bit ve sirkelerin boğulmasına neden olmaktadır. O nedenle uygulama sonrası en az saçlarınızı yıkamadan beklemelisiniz. Aslında akşam uygulayıp, sabaha kadar beklemeniz bitlerin boğulması için daha etkilidir. Sakın 30 dakikadan önce yıkamayın.

Bit Tarağı İle Tarayın
Aldığınız üründe ayrıca birde ince dişli bit tarağı gelmektedir. Çünkü baş biti ilk olarak (sirke) yumurta olarak size bulaşmaktadır. Bu aşamada saçtan düşmemesi için yumurta saç dibine ciddi yapışkan etkisi olan bir salgı ile yapışıyor. Sprey yada şampuan onu saç diplerinden ayırmak için yeterli olmayabilir. Bunun için aldığınız ürün içinde ince dişli bit tarağı yer almakta olup, saç diplerine fazla bastırmadan saçları tarayınız.

Saç Bitine Çözüm

3) Pedikap Şampuan İle Yıkayın
Evet arkadaşlar spreyi uyguladık ve en az 30 dakika bekledik, (daha uzun süre beklemeniz önerilir) yeterli süre bekledikten sonra artık saçlarımızın yıkanması gerekmektedir. Burada normal şampuanlar yerine yine içeriğinde saç bitine karşı etkinliği kanıtlanmış olan Dimethicone bulunmaktadır. Şampuan ile yıkarken özellikle saç diplerine masaj yapar gibi uygulamalısınız. Bu süreçten sonra şampuanı 10-15 günde bir kullanarak artık 1 yıl boyunca bitlenme problemine karşı korunmuş olursunuz. Çünkü Dimetikon bit tarafından algılanan kokusu ile onları uzaklaştırmaktadır. Yoksa havasız kalarak boğulmalarına neden olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.