Dökülen Saçlar Tekrar Çıkar mı?

Saç dökülmesi problemi yaşayan insanları memnun edecek hususu yazının ilk satırlarında vermek istiyorum. Dökülen saçlar alacağınız önlemler ve bilimsel tedavi ile önlenmekte ve dökülen kıllar yeniden çıkmaktadır. Tabii ki bunun için kıl köklerinin ölmemiş olması gerekir. Fakat önemli olan saçların çıkıp çıkmaması değildir. Önemli olan yeni çıkan kıl köklerinin ne kadar yaşayacağı hususunda olmalıdır. Çünkü dikkat edilmemesi halinde çıkan kıl kökleri 6 ay içinde yeniden dökülebilmektedir. Bu nedenle biraz uyanık olup, araştırmacı yapıya sahip olmalıyız. Ben zaten böyle bir özelliğe sahibim diyorsanız yazıyı sonuna kadar okumaya devam edin.

Saçlarımız Neden Dökülüyor? Önce Onu Bulmalıyız!

Evet değerli arkadaşlar ilk etapta saçlarımız neden dökülüyor, hangi tipte dökülüyor? bunu bilmeliyiz. Tamam sorun ilk bakışta saç dökülmesi ama detaylarına indiğinizde bir çok dökülme tipi olduğunu görürsünüz. Her birinin sebebi ve çözümü farklı şekillerde yapılmaktadır.  Dökülme nedeni ve tipini anlamak için ilk olarak aile bireylerinin durumuna bakmak gerekir. Baba ya da annenizde dökülme ya da Alopesi (kellik) varsa genetik olarak sizi de etkiyebilir. Kesin olarak dökülme nedenini ve tipini bulmak için bu alanda uzmanlardan yardım almak gerekir.

Dermatoloji (Cildiye) Uzmanına Muayene Olalım

6 Aydan uzun süreli dökülme problemlerinde mutlaka beklemek ya da şampuan, yağlar, kürler vs ile zaman kaybetmek yerine mutlaka bu alanda uzman bir doktora muayene olmak gerekir. Hastanelerin cildiye (dermatoloji) bölümüne randevu almak yeterli olacaktır. Muayene olduğunuz hekim duruma göre tam kan sayımı taraması ya da çeşitli tahliller yaparak sorunu anlamaya çalışacaktır. Çoğu zamanda aile bireylerin durumunu analiz ederek genetik dökülme teşhisi koyabilir. Doktorunuz sadece muayene ile sınırlı kalmadan aynı zamanda sorunun çözümüne yönelik tedaviye başlayacaktır. Yapılan muayenelerde en sık görülen dökülme tiplerine birlikte bakalım mı?

Androgenetik (Genetik, Ailesel, Erkek Tipi)

Evet arkadaşlar saç dökülmesi nedenlerine baktığımızda en sık neden olarak genetik ya da halk arasındaki tabiri ile erkek tipi dökülme görülmektedir. Erkeklerde kellik probleminin en önemli haline gelen bu sorun erkeklerde görülen dökülmenin %90 kadınlarda ise %30-%40 gibi bir oranını etkilemektedir. Duruma bakılırsa erkekler araştırma için özellikle genetik dökülme yönüne ağırlık vermelidir. Sitemizde konuyla ilgili geniş bir sayfa bulunmakta olup, ayrıca bakmanızı öneriyorum. Genellikle ergenlik dönemi sonrası ortaya çıkan bu durum bilimsel anlamda önlem alınmadığında 5-10 yıl içinde tamamen kellikle sonuçlanabilmektedir. Sorunun kaynağı DHT dediğimiz Dihdrotestosteron olup, kıl köklerine zarar vererek onları etkisiz hale getirmektedir. Çözümü ise DHT’yi kontrol altına alacak olan Procapil, Finasterid, Dutasterid ve Minoxidil içeren ilaçlardan birini kullanmakla mümkündür. Şampuan ve diğer ürünler tek başına işe yaramayacaktır.

Kansızlık (Demir Eksikliği)

Kadınlarda görülen saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden birini kansızlık ve demir eksikliği oluşturmaktadır. Aynı şekilde yukarıda belirmiş olduğum Androgenetik Alopesi (erkek tipi dökülme) yine kadınlarda da görülmektedir. Bunun için saçı dökülen hanımlar mutlaka bir cildiye uzmanına muayene olarak dökülmenin tipini öğrenmesi gerekir. Kansızlık ile alakalı olması halinde tedavilerini sonuna kadar sürdürmesi gerekir. Gördüğüm kadarı ile tedaviye başlayan hanımlar 2. Sefere doktora gelmiyorlar. Oysaki kan değerlerinin tam anlamıyla normale dönebilmesi için 6-12 ay arasında düzenli bir tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.

Alopecia Areata (Saçkıran, Kaş Kıran, Sakal Kıran)

En sık görülen dökülme nedenlerinden biride halk arasında saç kıran olarak bilinen Alopecia Areata problemidir. Gençlerde sıkça karşılaştığımız bu durum aslında sizi çok fazla korku ve endişeye sevk etmemelidir. Çünkü bu durum %90 oranında geçici bir süreç olup, sadece dikkat etmeniz gereken küçük ama önemli detaylar bulunmaktadır. Sorunun kaynağına baktığımızda stres, korku, endişe, üzüntü, moral bozukluğu vs şeklinde görülmektedir. Bağışıklık sisteminin kıl köklerini yabancı görerek onlara savaş açması halidir. Tedavisi oldukça kolay olup, düzenli bir tedavi ile 1 ile 6 ayda sorundan kurtulabilirsiniz. Sayfanın devamında tedavisine yönelik detaylar aktarılacaktır.

Hastalıklar (Guatr, PKOS, SLE, Diyabet, Liken Planus)

Saç dökülmesi problemi bazen bağımsız bir sorun olmak yerine vücudumuzda ciddi hastalıkların neden olduğu bir belirtide olabilir. O nedenle mutlaka saç dökülmesi tipi ve ona sebep olan durumu araştırmak gerekir. Şimdi dilerseniz saç dökülmesine neden olan hastalıkları kısa ve özet şekilde ele almak istiyorum.

Guatr (Hipotiroidi ve Hipertiroidi) Boyunda şişlik şeklinde karşımıza çıkan Guatr hastalığı 2 gruba ayrılmaktadır. Troid hormonu normalin altında olması halinde Hipotiroidi normalin üzerinde olması halinde ise zehirli Guatr dediğimiz Hipertiroidi olarak sınıflandırılmaktadır. Her iki durumda da saç dökülmesi görülmektedir. Fakat yaşadığınız duruma göre dökülme türünde farklılık görülebilir. Hipotiroidi problemi olanlarda dökülme saç kökünden zayıflayarak kaynaklanmaktadır. Metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak saç üretim hızı düşmektedir. Aynı şekilde yağlanmanın azalması nedeniyle ciltte kuruluk ve saçta mat görünüme neden olmaktadır. Hipertiroidi hastalarında ise dökülme daha çok kırılarak gerçekleşmektedir. Saçın kalitesi azalması nedeniyle çatallanma ve kırılma sık görülür. Bu tür dökülmeler geçici olup, çözümü hastalığın kontrol altına alınması ile mümkündür.

Polikistik Over Sendromu (Yumurtalık Kisti) Kadınlarda saç dökülmesinin en önemli nedeni kansızlık olmasına karşın aynı şekilde erkek tipi dökülmede görülmektedir. Bunun nedeni büyük ölçüde aile bireylerinden kalıtsal olmasına karşın çoğu zaman Polikistik Over Sendromu dediğimiz yumurtalık kisti ile alakalı olmaktadır. Genç kızlarda sık görülmesine karşın yetişkin kadınlarda da görülmektedir. Sorunun çözümü için mutlaka Jinekoloji uzmanı ile görüşerek ilk etapta ilaç tedavisi deneyecektir. Genelde Diane 35 isimli ilaç kullanılmaktadır. Etkili olmaması halinde farklı ilaçlar ve tedavi yöntemleri denenmektedir.

SLE (Sistemik Lupus Eritematozus) Bağışıklık sistemi vücudumuz için çok önemli olmasına karşın bozuk çalışması halinde ise birçok hastalık ve saç dökülmesine neden olmaktadır. Yukarıda detaylarını inceleme imkanı bulduğumuz saçkıran yanı sıra halk arasında lupus hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus yine saç dökülmesi nedenleri arasında yer almaktadır. Organlarda en sık iltihap nedeni olan SLE her yaşta ortaya çıkmasına karşın daha çok 13-40 yaş arasında görüldüğü bilinmektedir. Aynı şekilde genetik hastalık olup, anne ya da babanızda böyle bir sorun olması halinde dikkatli olmalısınız. 100.000 insanda 40 ile 100 arasında görülme oranı bulunmaktadır. Tedavisinde kortikosteroid yanı sıra kortizon ve sıtma ilaçları kullanılmaktadır.

 

Beslenme Bozukluğu (Bilinçsiz Diyetler) Birçok insan fazla kilo probleminden kurtulmak için için bilinçsiz ve şok diyetlere başvurmaktadır. Hızlı kilo verme imkanı bulmalarına karşın maalesef sonrasında saç dökülmesi gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bunun nedeni demir ve protein yönünden eksik beslenme ile açıklanmaktadır. Aynı şekilde saç sağlığı ve kalitesini belirleyen B7 Vitamini (Biotin) yönünden eksikliğe neden olmaktadır. Diyet yapacaksanız mutlaka bir uzmana danışarak yapmalısınız. Ya da Biotin ve Xpecia Tablet gibi gıda takviyelerini kullanmak gerekir.

Kullanılan İlaçlar  (Kemoterapi, Doğum Kontrol Hapları, Sivilce İlaçları) Saç dökülmesine neden olan durumlardan biride sağlığımız için gerekli ilaçlar olup, çoğunun yan etkileri arasında saç dökülmesi de bulunmaktadır. Saç dökülmesine neden olan ilaçlardan biri kanser tedavisinde kullanılan Kemoterapi ilaçları olup, hemen hemen büyük bölümü saç dahil olmak üzere vücudumuzdaki tüm kılların geçici olarak dökülmesine neden olmaktadır. Aynı şekilde kadın doğum hapları ve gençlerde ciddi bir sorun haline gelen sivilce ilaçları içerisinde yer alan zoretanin isimli madde Biotin eksikliğine neden olması ile saç dökülmesine neden olmaktadır.

[adinserter block=”1″]

 

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Evet arkadaşlar saç dökülmesi şikayeti ile dermatoloji uzmanına muayene olduğumuzda yukarıda belirtmiş olduğum dökülme nedenlerinden biri teşhis edilecektir. İlk aşama olan sorunun nedenini bulduktan sonra şimdi ise dökülmenin nasıl önleneceği ve yeni çıkan kıl köklerinin daha sağlıklı nasıl koruyacağımıza bakalım. Her zaman olduğu gibi ilk sırayı yine genetik dökülmeye vereceğiz ve çözüm önerilerini göreceğiz.

Genetik Dökülme İçin (Procapil, Finasterid, Dutasterid ve Minoxidil) İçeren İlaçlar Kullanmak Gerekir

Erkeklerde görülen dökülmenin %90 gibi büyük bir bölümünü oluşturan Androgenetik Alopesi (Erkek Tipi Dökülme) yukarıda da belirtildiği gibi DHT (Dihidrotestosteron) kaynaklı olup, çözümüne yönelik 2 tanesi Amerikan İlaç Dairesi FDA onaylı olup, tablet, sprey ve köpük türünde ilaçlar bulunmaktadır. Çünkü bu tür dökülmenin çözümü ilaçlarla mümkün olmaktadır.

Procapil: Erkek tipi dökülme problemi yaşayanlar için önerim Procapil içeren ürünler olmaktadır. Fransa’da hizmet veren Sederme Pharma firması tarafından geliştirilen bu madde genetik saç dökülmesine karşı etkili 3 farklı etken madde içermektedir. Apigenin, Oleanoic Asit ve Biotinil Tripeptid isimli 3 farklı kompleksten oluşmaktadır. Etkilerine baktığımızda Minoxidil gibi kıl köklerini uyararak bölgesel damar genişlemesi yaparken Finasterid gibi DHT oluşumunu önlemektedir. Procapil’i önerme nedenim Minoxidil ve Finasterid gibi yan etkileri bulunmamasıdır. Türkiye’de Procapil içeren ürünler olarak Hair Forte Sprey karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde Evocapil, Alopecia, Fortem ve Biodermine gibi markalar bulunmaktadır.  Bu ürünleri kullanmak için doktor reçetesi gerekmez.

Minoxidil: Genetik saç dökülmesinde kullanabileceğiniz sprey türü ilaçlardan biride Minoxidil içeren ilaçlar olup, Türkiye’de genelde Minoxil (Minoksil) olarak bilinmektedir. 1980’li yıllarda ABD’de hipertansiyon tedavisine yönelik geliştirilen Loniten markalı ilacı kullananlarda kıllanma yan etkisi fark edilerek satışı durdurulmuştur. Kısa bir süre sonra aynı madde bu sefer saç ilacı olarak satışa sunulmuştur. ADB’de Rogaine Avrupa ve Asya ülkelerinde ise Regaine markası ile boy göstermiştir. Kadın ve erkeklere özel formları bulunan Minoxidil içeren ilaçlar erkekler için %5 kadınlar için %2 oranında Minoxidil içermektedir. Rogaine Türkiye’de ithalatı olmadığı için daha çok benzer ürünler ön plana çıkmaktadır. Aynı şekilde Türkiye’de de Minoxidil içeren birçok ilaç markası bulunmaktadır. Aynı şekilde reçetesiz alınabilen bu ilaç markalarına bakmak gerekirse Minoxil, Alopexy T, Rogan, Androvium, Bioxinin Forte ve Noxdyl gibi markalar bulunmaktadır. Minoxidil maddesinin saç dökülmesine nasıl etki ettiği halende tam olarak ortaya konmuş değildir. İlacın etkisi kadar maalesef ciddi anlamda yan etkileri de bulunmaktadır. En belirgin yan etkileri saçlı deride tahriş, ciltte kuruluk, sivilce yanı sıra baş ağrısı, baş dönmesi, kalp atımında hızlanma ve düzensizlik tespit edilmiş yan etkileri arasındadır. Böylesi yan etkiler fark etmeniz halinde ilacı kullanmayı bırakmalısınız.

Finasterid: Androgenetik saç dökülmesinde etkili hatta sebebe yönelik maddelerden biride Finasteride olup, diğer ürünlerden farkı tablet, losyon ve sprey formlarının aynı anda olmasıdır. Saç dökülmesine etkisi yine Minoxidil gibi tesadüfen ortaya çıkmış ilaçlardan biridir. Tarihi geçmişine bakacak olursak ilk olarak prostat büyümesi tedavisi için geliştirilmiş olup, kullanan insanlarda saç dökülmesini önlediği saptanmıştır. Bu aşamadan sonra Propecia 1 MG markası ile satılmaya başlanmıştır. Reçeteli satılan bir ilaç olup, mutlaka dermatolog muayenesi ile alınması gerekir. Çünkü kullanacağınız doz çok önemli olup, cinsel istekte azalma gibi yine can sıkıcı yan etkileri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tablet formda kullanmak isteyenler için Propecia losyon formunda bir ürün kullanmak isteyenler için Genhair, sprey formunda Finasterid içeren bir ürün kullanmak isterseniz Promox ve HGF gibi markaları bulabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi tablet formu kullananların cinsel istekte azalma yanı sıra erkeklerde meme büyümesi dediğimiz Jinekomasti problemi ortaya çıkabilmektedir. O nedenle sprey ve losyon formu bölgesel olarak kullanıldığı için bu riskleri yok denecek kadar azdır. Tabii ki siz yine de doktor önerisi ile kullanmayı unutmayın.

Kansızlık Tedavisine Sonuna Kadar Devam Edin! (Ek Ürünler Kulllanın)

Evet arkadaşlar yukarıda 3 farklı bilimsel madde ile genetik saç dökülmesine karşı uygulanması gereken tedavi şeklini gördük, şimdi ise kadınlarda daha sık görülen kansızlık ya da halk arasında ki tabiri ile demir eksikliğine bağlı dökülmelerinde ne yapacağımızı görelim. Öncelikle mutlaka tam kan sayımı taraması yaptırarak sorunun kansızlıkla alakalı olup, olmadığını bilmek gerekir. Kansızlık problemi varsa daha çok bu sorunun tedavisine ağırlık vermeliyiz. Çünkü kan değerlerimiz normale döndüğünde saç dökülmesi de %95 oranında son bulacak ve eski sağlıklı halini alacaktır. Dikkat etmemiz gereken doktorun önerdiği ilaçları bir defa kullanıp, bir daha gitmemek yerine en az 6-12 ay arasında düzenli doktor kontrolü altında olmalıyız. Yani ilaçları kullanıp bitirdiğimizde yeniden muayeneye giderek belirli aralıklarla tam kan sayımı taraması yapılmalı ve doktorun görüşüne göre tedaviye devam edilmelidir. Tedaviye ek olarak Xpecia Tablet gibi ek ürünler kullanmalı ve aynı zamanda demir,  çinko, magnezyum ve protein içeren gıdalara ağırlık vererek beslenmeliyiz.

Saçkıran Probleminde Önce Sakin Olmalıyız!

Alopecia Areata ya da halk arasındaki tabiri ile saçkıran problemi daha öncede belirttiğim gibi stres, sıkıntı, korku, endişe, üzüntü, moral bozukluğunun neden olduğu bir dökülme türüdür. Özellikle sınav stresi, ani ölüm üzüntüsü yaşayan çocuk ve gençlerde sık görülmektedir. Herhangi bir belirtisi olmadan ani bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Tedaviye başlamadan önce hayatımızda bulunan stres, sıkıntı ya da kafaya taktığımız her ne varsa onları bir kenara bırakmak gerekir. Aksi halde tedavimiz başarılı olmamakla birlikte saçkıran saç ya da vücudun diğer kıllı bölgelerinde yayılma gösterecektir. O nedenle sizin sıkıntı yapmanız sorunun çözümünü sağlamayacaktır. Kendimizi bu şekilde hazırladıktan sonra maddi sıkıntınız yoksa yani aylık 60-70 TL masraf etme imkanınız varsa mutlaka SADBE kullanmanızı öneririm. SADBE ile 1-6 ayda çözüm bulmanız beklenir. Ben masraf etmek istemiyorum derseniz %50  etkili olan sarımsak tedavisi uygulayabilirsiniz. Ya da ben tedavimi bir uzmana (Dermatoloğa) yaptırmak istiyorum derseniz genelde kortizon enjeksiyonu uygulanmaktadır. Bu şekilde saçkıran probleminden kurtulma imkanı bulunmaktadır.

 

Hastalıkların Tedavisi ve Takibine Özen Gösterin

Yaşadığınız sorun vücudunuzda bulunan bir sağlık sorununa bağlı ise mutlaka çözümüne yönelik adımlar atmalısınız. Muayene olduğunuz bir doktor çözüm bulamaması halinde pes etmek yerine gerekirse farklı bir sağlık merkezinde farklı bir hekime daha muayene olarak onunda görüş ve önerilerini almalısınız. Yukarıda yer alan satırlarda görüldüğü gibi birçok hastalık saç dökülmesine neden olmaktadır.

Kanser Hastaları Siz Üzülmeyin Eski Saçlarınıza Geri Kavuşacaksınız

Dünyada en zor hastalıklardan biri kanser yanılmıyorsam 20-30 arasında türü bulunmaktadır. Tedavisinde genelde kemoterapi ilaçları kullanılmaktadır. Bağışıklık sisteminin hasar görmesine de neden olan kemoterapi ilaçları saç dahil olmak üzere vücudumuzda ki tüm kılların geçici olarak dökülmesine neden olmaktadır. Fakat bu durum geçici olup, kemoterapi ilaçları kullanımı bittiğinde maksimum 6 ay içinde saçlarınız geri çıkacaktır. İlk başta saçlarınız farklı renk ya da kıvırcık çıkabilir. Bu durum kısa bir süre içerisinde normale dönecektir. Tüm kanser hastalarına Allah’tan acil şifalar diliyorum.

 

Şampuanlarla Boşa Zaman Kaybetmeyin!

Bize gelen sorulardan da görülüyor ki halen şampuan çeşitleri adeta etkili ilaç gibi görülüyor. Hocam şu şampuanı kullandım herhangi bir etkisi olmadı gibi sualler ile karşılaşıyoruz. Şaşırıyor muyuz? Tabii ki hayır çünkü biz şampuanların tek başına saç dökülmesine etki etmeyeceğini biliyoruz. Lütfen siz değerli arkadaşlarımızda bu durumun farkında olmasını rica ediyorum. Şampuanlar temizleyici özelliği dışında çok fazla etkisi yoktur. Sadece içerisinde Biotin ve Saw Palmetto gibi madde bulunanlar saç dökülmesi tedavisinde kullandığınız ilaçlara ek olarak kullanılması iyi olur. Saw Palmetto erkek tipi dökülmede etkinliği görülmüş bitkisel maddelerden biridir.

Tedavi 6 Ayda Cevap Vermiyorsa Bırakabilirsiniz!

Aktarmak istediğimiz son husus tedavi süreci ile alakalı olup, uyguladığınız yöntemden beklenti içine girmek için acele etmemelisiniz. 6 Ay gibi bir süre düzenli olarak devam etmeli ve bu süreçten sonra etki beklemelisiniz. En küçük daha bir etki görürseniz aynı yöntemle tedaviye devam etmelisiniz. Genetik dökülmede tedavi sürekli olup, saçlarınız istediğiniz forma geldiğinde tedaviyi bırakmak yerine azaltarak devam etmelisiniz. Örnek vermek gerekirse günlük kullandığınız bir ilaç varsa bunu 2-3 günde bir kullanmaya başlarsınız. Fakat erkek tipi dökülmeniz varsa kesinlikle tedaviyi yarıda kesmemelisiniz. Uyguladığınız tedavi 6 ay içinde etki etmiyorsa ya yanlış tedavi uyguluyorsunuz ya da kıl köklerini ölmüş demektir. Kellik problemi olan insanlarda kıl kökleri öldüğü için artık tedaviye cevap vermez. Bu durumda en iyi çözüm yolu saç ekimi yaptırmak olacaktır.

Tekrar Çıkar mı

Evet arkadaşlar konumuz burada sın bulmuş olup, yapmamız gereken ilk işlem panik ve stres yapmamaktır. Bu noktadan sonra doktor yada saç uzmanlarından yardım alarak dökülme nedeni ve tipini öğreniyoruz. Bu aşamadan sonra zaten bilimsel tedaviler ile dökülmeniz son bulur, dökülen saçların yerine yenisi çıkar.

[adinserter block=”3″]

1.844 Yorum

  1. ilker

    selamun aluykum hocam benim sakallarimda dokulme oluyor tek tuk bu normalmi

    • Dr. Kaya

      İlker: Rahatsız edici düzeyde açılma ve seyreklik oluşuyor mu? Sakallarda dökülmenin tek nedeni saçkıran olur.

  2. Cansu

    Hocam 19 yaşındayım. Pkos var tepe bölgem bayağı bi döküldü. Kansizlikta var. Acaba yalnızca kan ilaçlarını içsem yasam sartlarimi değiştirsem dökülen saçlarım geri çıkar mı? Pkos saç köklerini öldürür mü?

    • Dr. Kaya

      Cansu: Her iki sorunda sende saç dökülmesi yapacaktır. Polikistik over sendromu kontrol altında tutulmalı ve dökülme şiddetli olması halinde minoksidil içeren ilaçlardan kullanmalısın. Aynı şekilde kan değerlerini normale çekmek için gerekli tedaviye başlamalı ve sabırla devam etmelisin. Polikistik over sendromu erkek tipi saç dökülmeye neden olur. Saçın yaşam süresini kısaltır. Böylece 15-20 defa olan dökülme ve yeniden çıkma sürecini erken yaşta tamamlamasına neden olur.

  3. Ahmet

    Hocam merhabalar 23 yaşındayım ve babamda ve dedemde saç dökülmesi sorunu mevcut. Ben de yaklaşık 4 senedir uzun, gür saçlara sahip bir erkeğim. Bir uzun saçlı insana göre gayet normal saç dökülmesi olduğunu düşünsem de şakak kısmımda açılmalar olduğunu gördüm. Eski hallerime baktığımda da aslında bunun öyle olduğunu ancak şimdi farkındalığımın arttığını anladım. Tepe kısmımda ise hiçbir sıkıntı yok. Geçenlerde doktora gittim ve bana erkek tipi saç dökülmesinin başlangıcında olduğumu söyledi. 3 ay boyunca sadece akşamları ALOPEXY T kullanmamı ve de beraberinde Max derma saç dökülmesini engelleyici şampuan önerdi. Ayrıca kerozan önerdi. Ancak gerek minoxidil içeren ürünlerin yan etkisinden gerekse de kullananların çelişkili yorumlarından ötürü ve de sürekli kullanım gerektiren bir şey olmasından dolayı ürünü kullanmaya çekiniyorum doğrusu. Durumun ne kadar ciddi olup olmadığını anlamanız için sizlere birkaç tane fotoğraf göstermek istiyorum.

    Ayrıca doktor saç mezoterapisi ve prp yaptırabileceğimi de söyledi. Hocam açıkçası gerçekten ne yapsam bilmiyorum kendimi sıkıntılı hissediyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Saçlarımda gerçekten ciddi derecede bir açılma var mı? Varsa bunları toparlamam mümkün mü?

    • Dr. Kaya

      Ahmet: Yaşadığın sorun ve çözümü konusunda oldukça bilgi sahibisin. Evet, minoxidil içeren ilaçlar maalesef birçok yan etkisi vardır. Aynı zamanda sürekli kullanılması gerekir. Bunu dışında farklı bir çözüm olarak dökülme olan alana saç ekimi yaptırabilirsin. Ekimi yapılacak kıl kökleri enseden alınacağı için genetik dökülmeye karşı dirençlidir. Düşünürsen Op. Dr. Can İşler bu konuda yardımcı olacaktır.

  4. Nuray

    Merhaba Sle hastasıyım saçım çok döküldü acaba saçlarım tekrardan çıkarmı?

    • Dr. Kaya

      Nuray: Sistemik Lupus Eritematozus belirtileri arasında saç dökülmesi de bulunmaktadır. Kıl kökleri ölmediği sürece saçlarınız yeniden çıkmaya devam edecektir.

  5. Nazlı

    İyi gunler hocam. Ben suanda 20 yasinda bir kizim. Benim sorunum 8. Siniftan beri yasadigim yogun sac dokulmesi. Bir anda baslayan ve halen devam eden bir dokulme. Okulumdan dolayi zaman bulamayip henuz doktor muayenesi olamadim. Ve zaman cok gectigi icinde gitmeye cekiniyorum :). Saclarim dokulmeden once inanilmaz saglikliydi ve cok gurdu. Tek bir kirigi bile olmazdi. Sacimi kestirdigimde 1haftada gozle gorulur sekilde uzardi. Simdi ise tam tersi. Sizce uygun ve dogru tedavi ile saclarimdaki dokulme son bulur mu ve dokulen saclarim tekrar yerine gelir mi?¿ simdiden tesekkurler.

    • Dr. Kaya

      Nazlı: Öncelikle sorunun neden olduğu bilinmelidir. Bazen saç dökülmesi sorun değil, belirtidir. Yani vücudunda olan bir hastalığın dışa vurumudur. Bu nedenle olaya sadece saç dökülmesi olarak bakmamalısın. Mutlaka doktora gitmeli ve altında yatan nedeni araştırmalısın. İlk olarak dermatoloji uzmanına muayene olarak başlamalısın.

  6. Ertan

    18 yaşındayım bir erkeğe göre saçım uzun saçımda açılmalar olmasa da elimi attığımda hele ki ense tarafına elime teller geliyor bu kirli iken daha fazla oluyor babam asker stresten dolayı saçları dökülmüş olabilir ama onunda orta ve ön kısım yok sizce benim ki geçici mi uzun olduğundan mı kaynaklanıyor kestirmeli miyim.

    • Dr. Kaya

      Ertan: Şuna bakman lazım döküldüğünü düşündüğün saçlar senin kafanda açıklık ya da seyreklik yapıyor mu? Çünkü günlük 100 tele kadar yenilenmek için dökülür.

      • Ertan

        Hayır açıklık yok

        • Dr. Kaya

          Ertan: Yaşadığınız sorun açıklık, seyreklik yapmıyorsa o can sıkıcı dökülme değil, saçların rutin yenilenmesidir.

  7. Çağrı Yılmaz

    Hocam merhabalar rahatsız ediyorum kusura bakmayın
    Ben 16-17 yaşındayım ve saçımın ön kısımları dökülmeye başladı 5-6 aya kadar çok sıktı saçlarım sprey kullanmayı da bırakmış olmama rağmen dökülüyor ön kısımlar ortadan çizgi halinde çöm seyreldi saçlarım saçlarım tekrar çıkar mı bu dökülme nasıl durur ?

    • Dr. Kaya

      Çağrı: Estağfurullah ne rahatsızlığı, burada sizlerin sorularına yanıt vermek için bulunuyorum. Çağrı alın çizgisinden geri açılma genelde Androgenetik dediğimiz erkek tipi saç dökülmesinde görülür. Anne, baba gibi 1. derece aile bireylerinde saçı dökülen ya da kellik problemi olan var mı?

  8. Hakan

    Hocam kolay gelsin benim tepe tarafinda sac dokulmelerim bu 2 aydir basladi arastirmama gore erkek tipi baba tarafindada kellik bulunmakta anne tarafi saglikli daha hastaneye gitmedim sadece tepe tarafim sag tarafi tek seyrek bittim sabunu onerdiler bir faydasi olur mu veya genetik sac tipi tedaviler ilacla durdurulurmu ve dokulenler cikarmi tekrardan oncedende sackiran varsi tedavi oldum cikti acaba onunla ilgili olabilirmi

    • Dr. Kaya

      Hakan: Tepeden açılma erkek tipi belirtisidir. Babanda da olması bunu akla getirir. Sabun ya da şampuan değil de minoksidil ya da finasterid içeren ilaçlardan kullanman gerekir. Tabii ki önce bir dermatoloji uzmanına muayene olarak kullanmayı unutmamalısın.

  9. Misafir

    Hocam öncelikle merhaba ,
    Benim sıkıntım da saç dökülmesi,
    Şu an 17 yaşındayım 16 yaşımda çok sık saçlarım vardı ama ben sprey ve fön çeke çeke döktüm hep. Dökülen saçlar hep kökten döküldü ve seyrekleşti saçlarımın ön kısmı (şakaklar) ve orta kısmı dökülme oluştu .Şu an o kısımlar çok seyrek . Ben ne yapmalıyım acayip şekilde seyrek saçlarım oluştu sizce tekrar çıkar mı saçlarım ?*
    Çıkma ihtimali yüzde kaçtır ?

    • Dr. Kaya

      Misafir: Anne ya da babanda saç dökülmesi ya da kellik problemi var mı? Nedeni hemen föne bağlamak yerine genetik olma ihtimaline bakalım.

  10. Barbaros

    Hocam iyi günler şuan 19yaşındayım geçensene üniversite sınavı telaşından 18yaşında saçlarım birden dökülmeye başladı ailede kimse kel değil kardeşim var onda hiç bişey yok saçlarımda hiçbişey yoktu birden dökülmeye başladı 1sene geçti ardından cildidiye gittim kan değerlerime bakmadan erkek tipi kellik var dedi alopexyt sprey bide zinco diye hap verdi bende kullandım 1 2ay iyi sonuç vardı iş güçten kullanılması biraz sıkıcıydı. Bende ömür boyu bunumu kullanıcam dedim bıraktım haricinden bitkisel yağlar şampuanlar beya bi masraf harcadım yaşım daha 19 gerçekten bunalıma sokuyor bu genç yaşta etraftan gelen tepkiler inanın hocam napıcagımı bilmiyorum forumlarda dolaşırken sizi gördüm içime bi umut verdiniz ailede hiç kel yok kardeşim babam 55 yaşında saçı var tepemde ciddi açıklık oluştuhala ne yapmam gerekiyor bana Allah rızası için yardımcı olun hocam şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Dr. Kaya

      Barbaros: Genetik vakıalar sadece anne, babayı kapsamaz. Daha geri nesillerden de gelebilir. Çünkü doktorun önerdiği minoksidil içeren ilacın olumlu etki etmesi de genetik olduğuna işaret ediyor. Evet, maalesef bu tür ilaçları ömür boyu dozu azaltarak kullanmak gerekir. Bıraktığın anda DHT (Dihidrotestosteron) tekrardan aktif olarak kıl köküne saldırmaya başlayacaktır. Tavsiyem bıraktığın bilimsel tedaviye yeniden başlamaktır.

      • Barbaros

        Hocam cevap vermeniz çok mutlu etti Çok teşekkür ederim,bir sorum daha vardı ayıp olmazsa bide benim geçenseneden beri kıştan beri aşırı terleme var evde kışın otururken bile terliyorum okula gidiyorum aşırı terleme var annemde artık fark etti doktora git dedi bu terlemeden ötürü dedi benimde aklıma geldide bi soruyum dedim çünkü terleme ile saç dökülme rahatsızlıgım aynı anda başladı birden ikiside,ve malasef ikisi de sürüyor acaba ikisii arasında bağlantı varmıştır hocam?Çok teşekkür ederim tekrardan

        • Dr. Kaya

          Barbaros: Terleme vücudu korumak için yapılan bir salgı işlemidir. İnsan vücudu çok ısındığı zaman terleyerek onu soğutmaya çalışır. Terleme kötü bir şey olmamakla birlikte bu kadar sık oluşmasına neden olan şey araştırılsa iyi olur. Vücut sıcaklığını artıran etkenler olabilir.

          • Mert emre

            Hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayın Benin’im saçlarım bu sene çok dökülmeye başladı tepede hafif açılmalar olsu baba tarafı çok gür saça sahip annemin saçları zamanında üzüntüyle dökülmüş dayılarımın saçı oldu olsa seyrekmiş ama 60 yaşında dayımın hala saçı var kardeşimin saçıda aynı benimki gibi Demir b12 eksikliği çıkmış ama genetik demiş tepeden açıldığı içim sizce genetikmidir dökülen saçlar geri çıkarmı iyice takıntı yaptım daha çok dökülcek korkusu var lütfen yardım edin

          • Dr. Kaya

            Mert: Estağfurullah ne rahatsızlığı vakit buldukça sizin gibi değerli arkadaşlarımızın sorularına yanıt vermeye çalışıyoruz. Tepe ve alın bölgesinden yavaş şekilde geriye çekilmeler genetik şüphesini güçlendirir. Tabii ki şunu da unutmamak gerekir ki yaklaşık 10 farklı saç dökülmesi tipi bulunmaktadır. AGA (Androgenenetik) bunlardan sadece birisidir. Senden ricam bir dermatoloji uzmanına muayene olman ve sonucu benimle de paylaşmak olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.